Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 21, 2025, 20:21:01 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232918 wiadomości w 6647 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Teologia wyzwolenia
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Teologia wyzwolenia  (Przeczytany 2970 razy)
KAES
aktywista

« dnia: Października 25, 2010, 17:44:53 pm »

Nie wystarczy modlić się

Kaplan Guerrilla - rewolucyjnej lewicowej partyzantki latynoamerykańskiej
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Października 26, 2010, 15:03:48 pm »

Korporał - jest
Krzyż - jest
Kielich i patena - są
świece - są
Ornat - jest

Lewak - a przepisów liturgicznych nie olał...
Kyrie Eleison!
Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
Major
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Października 27, 2010, 08:39:36 am »

Księża jak księża. Ale ludzi prostych którzy za tą ideologią idą to ja rozumiem. Zważywszy na tamtejsze społeczeństwa. Mam kolegów z seminarim na misjach w Meksyku i paragwaju więc troszkę sytuację mi opisali.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #3 dnia: Października 27, 2010, 09:03:08 am »

Lewak - a przepisów liturgicznych nie olał...

jakby dobrze poszukać to co nieco się znajdzie ;)

... a gdzie koloratka na szyi ??
... że nie wspomnę o dziwnym kształcie tego drewniano-stalowego manipularza :|
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Października 27, 2010, 09:36:45 am »

... a gdzie koloratka na szyi ??
Może zakonnik? ;)

To na wypadek, jakby zobaczył w kościele jakiegoś zwolennika "in-vitro"...
Kyrie Eleison!
dxcv
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Października 27, 2010, 09:39:20 am »

To nowy model pastorału :)
jwk
aktywista

« Odpowiedz #6 dnia: Października 27, 2010, 09:45:33 am »

Fakt. KB z magazynkiem od PM. Albo chałupnicza modernizacja na karabinek szturmowy, bo nie dowieźli na czas AK47 albo ... fotomontaż ???
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
jp7
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Października 27, 2010, 18:29:02 pm »

Fakt. KB z magazynkiem od PM. Albo chałupnicza modernizacja na karabinek szturmowy, bo nie dowieźli na czas AK47 albo ... fotomontaż ???
Nic z tych rzeczy. Standardowy amerykański Carabine M1 z długim magazynkiem .
Kyrie Eleison!
KAES
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Marca 03, 2011, 16:59:28 pm »

za KNO:
z cyklu - teologowie wyzwolenia: tow. bp Samuel Ruiz Garcia

ksiądz biskup z komendantem Marcosem, który niesie mu teczkę.

tow. biskup przemawia na wiecu strajkujących komunistów

"Człowiek pokoju"

towarzysz biskup był lubiany przez ludność tubylczą

Jak widać, w Meksyku teologia wyzwolenia nadal ma się całkiem dobrze.
Andrzej75
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Czerwca 28, 2013, 00:50:28 am »

Abp Müller po raz kolejny chwali teologię wyzwolenia:

„Latynoamerykański ruch kościelny i teologiczny, znany jako „teologia wyzwolenia”, który rozprzestrzenił się w innych częściach świata po drugim soborze watykańskim, powinien być moim zdaniem zaliczony do najważniejszych prądów w dwudziestowiecznej katolickiej teologii”. [...]
Na kartach książki [„An der Seite der Armen: Theologie der Befreiung”] arcybiskup Müller twierdził, że osiągnięcia teologii wyzwolenia wykraczają daleko poza Amerykę Południową. Cały ten ruch ma być przecież zorientowany na obraz Jezusa Chrystusa Odkupiciela i wyzwoliciela, co jest myślą bliską także innym współczesnym prądom teologicznym. Ubóstwo w Ameryce Południowej ma „uciskać dzieci, starych i chorych”, przez co wielu „kontempluje śmierć jako jedyne wyjście”.
W wywiadzie z roku 2012 już jako prefekt wskazał na czynniki polityczne i geopolityczne, które stały za „krucjatą” przeciwko teologii wyzwolenia. Jak tłumaczył, „zadowolenie z pozbawienia ruchu teologii wyzwolenia jakiegokolwiek znaczenia było potęgowane kapitalistycznym poczuciem triumfu, który był prawdopodobnie uważany za absolutnego zwycięzcę. Był on (ruch teologii wyzwolenia – przyp. red.) postrzegany jako łatwy cel, który mógłby być zmieszczony w tej samej kategorii, co rewolucyjna przemoc i marksistowski terroryzm”. W ten sposób duchowny odniósł się do tajnego dokumenty amerykańskiej administracji, który nakazywał podjęcie działań przeciwko aktywistom teologii wyzwolenia. Nurt ten był postrzegany wówczas przez Ronalda Reagana jako „polityczna broń przeciwko prywatnej własności i produktywnemu kapitalizmowi polegająca na infiltracji wspólnot religijnych ideami, które są już mniej chrześcijańskie niż komunistyczne”.

http://www.pch24.pl/abp-muller-chwali-teologie-wyzwolenia-,15844,i.html
http://vaticaninsider.lastampa.it/vaticano/dettaglio-articolo/articolo/teologia-della-liberazione-freedom-theology-teologia-de-la-libertad-vaticano-vatican-25842/

http://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,6118.msg151449.html#msg151449
Exite de illa populus meus: ut ne participes sitis delictorum eius, et de plagis eius non accipiatis.
tytanik404
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Października 01, 2013, 17:37:12 pm »

Z wywiadu dla La Republica:
 "Nie podzielam tej wizji i zrobię wszystko, by ją zmienić. Kościół jest i musi stać się znowu wspólnotą ludu Bożego i prezbiterów, proboszczów, biskupów troszczących się o dusze; oni są na służbie ludu Bożego. To jest Kościół; to nie przypadek, że słowo to różni się od Stolicy Apostolskiej" - oświadczył papież. Zauważył następnie, że Stolica Apostolska "jest na służbie Kościoła".
Franciszek pytany o to, czy "komunizm go uwiódł", odparł: "Jego materializm nie zrobił na mnie żadnego wrażenia. Ale poznanie go dzięki osobie odważnej i uczciwej było dla mnie przydatne, zrozumiałem niektóre rzeczy, aspekt socjalny, który potem odnalazłem w nauce społecznej Kościoła".
Na pytanie o to, czy Jan Paweł II słusznie zrobił zwalczając teologię wyzwolenia papież z Argentyny, skąd pochodziło wielu jej głosicieli, odpowiedział: "Oczywiście oni nadawali polityczny bieg swojej teologii, ale wielu z nich to byli wierzący i mieli wzniosłe pojęcie człowieczeństwa".
http://www.deon.pl/religia/serwis-papieski/aktualnosci-papieskie/art,913,papiez-w-la-repubblica-dwor-to-trad-papiestwa.html

Symptomatyczne, że papież opisuje Kościół od dołu.
Major
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Października 02, 2013, 08:03:12 am »

Mnie komunizm nie uwiódł. Uwiodła mnie Katolicka Nauka Społeczna.
Mała mi bis
uczestnik

« Odpowiedz #12 dnia: Października 02, 2013, 08:07:59 am »

Ciekawe co oznacza owe "wziosłe pojęcie człowieczeństwa"?
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Teologia wyzwolenia « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!