Należy pamiętać, że oprócz luterańskich wspólnot zrzeszonych w Ś.F.L istnieją wspólnoty konserwatywnych luteran w USA, Szwecji, państwach bałtyckich. Myślę, że to nich skierowana jest oferta Watykanu. Oczywiście sprawa jest bardziej skomplikowana niż z ordynariatami anglikańskimi, bo tutaj jest więcej różnic doktrynalnych.
No własnie, o ile w anglikanizmie od XIX wieku powstawały itrwały liczne grupy doktrynalnie katolickie i teraz część tych grup wraca do Kościoła, o tyle w luteranizmie, grup takich jest stanowczo mniej i sa znacznie młodsze, toteż moga być problemy z ortodoksja chętnych do rekoncyliacji.
Dlatego ja na przykład, w sprawie ordynariatów anglikańskich jestem 100% za, w sprawie luterańskich mam poważne wątpliwości.
Na przykład kwestia kapłaństwa. Nie ma watpliwosci, ze anglokatolicy postrzegają je po katolicku, ale czy tak samo jest u kattolicyzujących luteranów? No nie wiem.
Do tego jeszcze zamęt może wprowadzać pojecie "konserwatywni luteranie". Nie wszyscy konserwatywni luteranie katolicyzują. Konserwatywnymi luteranami sa też staroluteranie, którzy są stuprocentowymi protestantami, tyle ze z tradycyjna liturgią.