29 V 1966 r. koronacja obrazu MB Pięknej Miłości - Msza św. przed kościołem NMP Nieustającej Pomocy na bydgoskim Szwederowie - zdjęcia o tyle ciekawe, że Msza odprawiana jest 4 lata przed wejściem w życie reformy a juz widać zmiany - celebracja twarzą do ludu, ustawienie świec na ołtarzu.
Powracając do fragmentu mszy z pogrzebu prezydenta Kennedy'ego to dla mnie to raczej wygląda na ryt 65", bo kanon mówił na głos a ministrant dzwonił raz na podniesienie a ornatu nie podnosił ceremoniarz, tylko dwóch akolitów.
bo kanon mówił na głos a ministrant dzwonił raz na podniesienie a ornatu nie podnosił ceremoniarz, tylko dwóch akolitów.A miał na sobie nietoperza bo może gorąco było,
Może mówił tak bo przeszedł jakąś chorobę. Jednak mimo wszystko te ruchy rąk, ten znak krzyża i nos w kielichu przebija wszystko
Jakbym został papieżem, to bym pomyślał nad zrobieniem tego obowiązkowego w rycie rzymskim
Cytat: mac w Lutego 19, 2009, 19:50:31 pmPowracając do fragmentu mszy z pogrzebu prezydenta Kennedy'ego to dla mnie to raczej wygląda na ryt 65", bo kanon mówił na głos a ministrant dzwonił raz na podniesienie a ornatu nie podnosił ceremoniarz, tylko dwóch akolitów.Panie mac, jakim cudem '65 jak Kennedy zginął w '63? Ewentualniekardynał się zaczął dostosowywać do soborowych wskazań. Szkoda, że na tym nie zakończono;/
Kanonizacja św. Marii Goretti, papież Pius XII, 24.06.1950:
http://www.youtube.com/watch?v=u3PR1_vb4Topoczątek tego filmu dotyczy kanonizacji św. Marii Goretti.