Mainchin
|
|
« Odpowiedz #75 dnia: Lutego 18, 2009, 09:33:43 am » |
|
szkoda tylko, że pateny nie ma...
|
|
|
|
Recordare, Virgo Mater, dum steteris in conspectu Dei, ut loquaris pro nobis bona, et ut avertas indignationem suam a nobis.
|
|
|
Richelieu
|
|
« Odpowiedz #76 dnia: Lutego 18, 2009, 09:36:51 am » |
|
No właśnie - w przedsoborowej praktyce to chyba dość dziwne. Raczej wtedy nieczęsto spotykało się choćby nawet takie drobne odstępstwa od powszechnie przyjętych praktyk.
|
|
|
|
|
|
|
Caesar
|
|
« Odpowiedz #77 dnia: Lutego 18, 2009, 11:41:52 am » |
|
Stuła tak mocno skrzyżowana, że aż za ornat wyszła podpis do obrazka: Holy Name Cathedral in 1958 ...
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 18, 2009, 13:35:53 pm wysłana przez Caesar »
|
|
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać, a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
|
|
|
Breslauer
adept
|
|
« Odpowiedz #78 dnia: Lutego 18, 2009, 13:47:04 pm » |
|
Dziwi mnie na powyższym zdjęciu stół ołtarzowy. Ktoś bardziej obeznany, mógłby napisać parę słów wyjaśnienia?
|
|
|
|
|
|
|
michal_k
Gość
|
|
« Odpowiedz #79 dnia: Lutego 18, 2009, 13:48:52 pm » |
|
To chyba nie jest z 58 roku zdjecie...
|
|
|
|
|
|
|
patryksługa
|
|
« Odpowiedz #80 dnia: Lutego 18, 2009, 14:36:57 pm » |
|
To chyba nie jest z 58 roku zdjecie...
Może z 1968 r , bo dziwne to iż jest stół?
|
|
|
|
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
|
|
|
michal_k
Gość
|
|
« Odpowiedz #81 dnia: Lutego 18, 2009, 14:37:42 pm » |
|
Tylko po "soborowym dostosowaniu" Katedra wyglada tak....
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #82 dnia: Lutego 18, 2009, 15:06:18 pm » |
|
Dziwi mnie na powyższym zdjęciu stół ołtarzowy. Ktoś bardziej obeznany, mógłby napisać parę słów wyjaśnienia?
Pierwsze ołtarze stołowe zaczęto stawiać 90 lat temu, pierwsze msze versus populum w opactwie Maria Laach i klasztorze Klosterneuburg za wiedzą Ojca Świętego. Pomysł znalazł naśladowców również w Usiech, wklejałem kiedyś fotki na fidelu: http://forum.fidelitas.pl/viewtopic.php?t=2560&postdays=0&postorder=asc&start=15
|
|
|
|
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
|
|
|
jp7
|
|
« Odpowiedz #83 dnia: Lutego 18, 2009, 15:50:13 pm » |
|
Ale na zdjęciu są DWA ołtarze.
|
|
|
|
Kyrie Eleison! Czy jednak Syn Człowieczy znajdzie wiarę na ziemi, gdy przyjdzie?
|
|
|
JRWF
|
|
« Odpowiedz #84 dnia: Lutego 18, 2009, 15:51:41 pm » |
|
Okres przejściowy między dostawieniem stołu, a zdemolowaniem prezbiterium.
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
|
« Odpowiedz #85 dnia: Lutego 18, 2009, 15:52:14 pm » |
|
Pierwsze ołtarze stołowe zaczęto stawiać 90 lat temu, pierwsze msze versus populum w opactwie Maria Laach i klasztorze Klosterneuburg za wiedzą Ojca Świętego.
To w samym Klosterneuburg nie bylo tylko w parafii w której duszpasterzowal o. Pius Parsch o ile dobrze wiem z relacji kanoników.
|
|
|
|
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #86 dnia: Lutego 18, 2009, 16:09:45 pm » |
|
Pierwsze ołtarze stołowe zaczęto stawiać 90 lat temu, pierwsze msze versus populum w opactwie Maria Laach i klasztorze Klosterneuburg za wiedzą Ojca Świętego.
To w samym Klosterneuburg nie bylo tylko w parafii w której duszpasterzowal o. Pius Parsch o ile dobrze wiem z relacji kanoników.
Sprawdziłem, racja - w kaplicy św. Gertrudy.
|
|
|
|
|
|
|
michal_k
Gość
|
|
« Odpowiedz #87 dnia: Lutego 18, 2009, 20:53:21 pm » |
|
Czyli to jest klasyczna Msza odprawiana twarzą do wiernych?
|
|
|
|
|
|
|
Caesar
|
|
« Odpowiedz #88 dnia: Lutego 19, 2009, 00:26:47 am » |
|
|
|
|
|
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać, a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
|
|
|
Bartek
|
|
« Odpowiedz #89 dnia: Lutego 19, 2009, 09:17:56 am » |
|
Czyli to jest klasyczna Msza odprawiana twarzą do wiernych?
Tak. "Powrót do prostoty wieczernika". Krytyka i refleksja historyczno-teologiczna przyszły dużo później, już po Soborze, również ze strony Kongregacji Kultu Bożego i Karności Sakramentów. Gdyby urządzić wielki skansen z liturgią sprawowaną jak w roku 1962, celebracji twarzą do ludu za pozwoleniem ordynariusza byłoby więcej niż dziś Tridentin z udziałem ludu, przynajmniej w Polsce.
|
|
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2009, 09:19:32 am wysłana przez Bartek »
|
|
|
|
|
|