A ja tam już się niczemu nie dziwię, po ,,konsekracji" Szymona Niemca na ,,biskupa", który teraz stara się o oficjalną rejestrację swojej wspólnoty w Polsce.
Reformowana Jednota Metropolii Antiocheńskiej w Chorzowie – Kościół “metropolity” Grzegorza Kajzera. Uznają Chorzów jako Nową Antiochię. Razem 6 wiernych, z czego 4 to rodzina Kajzerów, a 2 to: dawny diakon w OJER Dariusz Bujak z tytułem archiprezbitera Persji, i dawny doktor OJER Maciej Nowicki z tytułem archiprezbitera Etiopii
Michał Porudczuk : Dlaczego chodzę w krawacieWielu ludzi dziwi się kiedy widzi duchownego w stroju świeckim. Także (o zgrozo!) w szeregach naszej Jednoty, pojawiają się głosy, że duchowny, pastor, powinien się czymś wyróżniać. Doszły mych uszów nawet szatańskie powoływania aby zacząć nosić koszulę z “listkiem”. Mojego przyzwolenia na te wypaczenie jednak nie będzie.Dlaczego nie założę koloratki? Czymże jest koloratka? Koloratka to obroża, obroża Rzymu. Papież za pomocą tejże smyczy trzyma swych podwładnych, aby oni trzymali swoich podwładnych itd. Pełna koloratka to pełna uległość wobec rzymskiej herezji. Wobec tej Herezji z miasta, które leży na półwyspie w kształcie kozaka (czy może być coś bardziej wodzącego na pokuszenie niż kozak?!) musimy się sprzeciwstawić. Przeciwstawić się w pełni, a nie tylko częściowo. Dlatego też nie założę koszuli z wkładaną koloratką (tzw. listkiem), bo to pokazuje, że związki z rzymską rozpustą nie zostały zerwane całkowicie. Ale założę do mojej koszuli, purytańskiej bieli, krawat, czyli tzw. zwis męski. A dlaczego go założę? Bo mówiąc brutalnie – Rzym, papiestwo i cała ta rozpusta mi zwisają tak jak ten krawat.AmenMichał Porudczuk – pastor zboru białoruskojęzycznego w Białymstoku