Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmPanowie usilujacy usprawiedliwic ewentualny sojusz z Niemcami zapominaja, ze w Niemczech, juz przed 39 spokojnie funkcjonowaly obozy koncentracyjne, w ktorych umieszczano "wrogie elementy". W Berezie Kartuskiej też był obóz koncentracyjny. Jeszcze coś?
Panowie usilujacy usprawiedliwic ewentualny sojusz z Niemcami zapominaja, ze w Niemczech, juz przed 39 spokojnie funkcjonowaly obozy koncentracyjne, w ktorych umieszczano "wrogie elementy".
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmFrancuzi, w sojuszu z Hitlerem, starali ssie, jak mogli, zeby odeslac na smierc kazdego Zyda. Tia... Jakieś źródło na poparcie tej tezy?
Francuzi, w sojuszu z Hitlerem, starali ssie, jak mogli, zeby odeslac na smierc kazdego Zyda.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmTylko Hiszpania miala szanse by w sojuszu z Niemcami nie zaangazowac sie za bardzo w bezsensowne zbrodnie. Tia. Jakieś źródło na poparcie tej tezy? I jakieś przykłady zbrodni popełnianej przez:- finów- rumunów- bułgarów- węgrów- włochówpoproszę.
Tylko Hiszpania miala szanse by w sojuszu z Niemcami nie zaangazowac sie za bardzo w bezsensowne zbrodnie.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmMy mielismy ogromnego pecha bedac miedzy dwoma idiotycznymi, zbrodniczymi systemami. Ten bardziej zbrodniczy - to prosta konsekwencja wyboru polski w 1919 roku...
My mielismy ogromnego pecha bedac miedzy dwoma idiotycznymi, zbrodniczymi systemami.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmPanowie zapominaja tez o tym, ze sojusz rosyjsko-niemiecki trwal od dawna, to nie bylo tylko porozumienie Ribbentrop - Mołotow. Wspolpraca wojskowa trwala wlasciwie od zakonczenia IWŚ. ściślej od układu w Rapallo
Panowie zapominaja tez o tym, ze sojusz rosyjsko-niemiecki trwal od dawna, to nie bylo tylko porozumienie Ribbentrop - Mołotow. Wspolpraca wojskowa trwala wlasciwie od zakonczenia IWŚ.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmHitler spuscil Niemców ze smyczy i ci skwapliwie skorzystali z okazji, zeby dobrac sie do Polaków. Jakieś dowody na poparcie tej tezy?
Hitler spuscil Niemców ze smyczy i ci skwapliwie skorzystali z okazji, zeby dobrac sie do Polaków.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmPoza tym, tylko ktos naiwny moze myslec, ze Rosjanie spokojnie przygladaliby sie wspolpracy wojska polskiego z niemieckim. Zajeliby wschodnia Polskę tak, jak zajeli ja 17 wrzesnia.To zdanie jest wybitne. Ot tak weszli by i zajęli...
Poza tym, tylko ktos naiwny moze myslec, ze Rosjanie spokojnie przygladaliby sie wspolpracy wojska polskiego z niemieckim. Zajeliby wschodnia Polskę tak, jak zajeli ja 17 wrzesnia.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pm Moze szybciej i brutalniej oczysciliby ja z naszych rodakow, nie klopoczac sie wywozka ich do Kazachstanu. Nastepnie, walki toczylyby sie na naszym terytorium, powodujac wieksze zniszczenia, niz te, ktore nastapily od 39 do 45 r. Jakieś dowody na potwierdzenie powyższej tezy
Moze szybciej i brutalniej oczysciliby ja z naszych rodakow, nie klopoczac sie wywozka ich do Kazachstanu. Nastepnie, walki toczylyby sie na naszym terytorium, powodujac wieksze zniszczenia, niz te, ktore nastapily od 39 do 45 r.
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmNie ma co gdybac, tylko nalezy zastanowic sie, jak wywalic z kraju ludzi, ktorzy od dwudziestu lat oslabiaja nasza armie, nasza gospodarke, powoduja wyjazd z kraju mlodych ludzi, a wraz z nimi kolejnych pokolen Polaków!Pan czytał to, co pan napisał???
Nie ma co gdybac, tylko nalezy zastanowic sie, jak wywalic z kraju ludzi, ktorzy od dwudziestu lat oslabiaja nasza armie, nasza gospodarke, powoduja wyjazd z kraju mlodych ludzi, a wraz z nimi kolejnych pokolen Polaków!
Cytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:42:01 pmDo tej pory nie mozemy pozbyc sie tych zdrajcow i ich potomkow.Do obozów ich, czy od razu pod mur?
Do tej pory nie mozemy pozbyc sie tych zdrajcow i ich potomkow.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmPanowie usilujacy usprawiedliwic ewentualny sojusz z Niemcami zapominaja, ze w Niemczech, juz przed 39 spokojnie funkcjonowaly obozy koncentracyjne, w ktorych umieszczano "wrogie elementy". W Berezie Kartuskiej też był obóz koncentracyjny. Jeszcze coś?Wydaje sie panu, ze jest pan dowcipny.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmFrancuzi, w sojuszu z Hitlerem, starali ssie, jak mogli, zeby odeslac na smierc kazdego Zyda. Tia... Jakieś źródło na poparcie tej tezy?Wymarlo wymordowane w Brzezince. Wczesniej zapakowane do wagonow przez francuska policje.
Juz wyzej wspomnialem, ze wydaje sie panu, ze jest pan dowcipny.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmMy mielismy ogromnego pecha bedac miedzy dwoma idiotycznymi, zbrodniczymi systemami. Ten bardziej zbrodniczy - to prosta konsekwencja wyboru polski w 1919 roku...polski?przyznaje, nie rozumiem.czy to jakas polska wybrala system sasiadom?
To moze przypomni pan, po co bolszewicy pchali sie w 20 do Niemiec?
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmPoza tym, tylko ktos naiwny moze myslec, ze Rosjanie spokojnie przygladaliby sie wspolpracy wojska polskiego z niemieckim. Zajeliby wschodnia Polskę tak, jak zajeli ja 17 wrzesnia.To zdanie jest wybitne. Ot tak weszli by i zajęli... Dzieki za uznanie. tak to zdanie wybitne. I owszem, weszliby i zajeli, a naszych rodakow (przepraszam, byc moze nie panskich) mordowaliby na miejscu, nie patyczkujac sie z kosztownym transportem na wschod.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pm Moze szybciej i brutalniej oczysciliby ja z naszych rodakow, nie klopoczac sie wywozka ich do Kazachstanu. Nastepnie, walki toczylyby sie na naszym terytorium, powodujac wieksze zniszczenia, niz te, ktore nastapily od 39 do 45 r. Jakieś dowody na potwierdzenie powyższej tezyObudz sie pan!Zna pan tytul tematu?A dowody? I owszem. Zrobili tak bez gdybania 17 wrzesnia 1939. Czesc Polaków wywiezli, czesc zamordowali na miejscu. Bez ukladu z Niemcami, nie patyczkowaliby sie, tylko czysciliby tyly tak szybko, jak by sie dalo.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:14:55 pmNie ma co gdybac, tylko nalezy zastanowic sie, jak wywalic z kraju ludzi, ktorzy od dwudziestu lat oslabiaja nasza armie, nasza gospodarke, powoduja wyjazd z kraju mlodych ludzi, a wraz z nimi kolejnych pokolen Polaków!Pan czytał to, co pan napisał??? tak. napisalem i czytalem, a nawet czytalem podczas pisania i odwrotnie. Pan za to, jak widac za duzo czyta i do tego, zeby uznac czyjas racje, musi pan wiedziec, ze ten ktos jest "autorytetem", inaczej taki ktos ma przegrane. Tak sadze.A moze pan, zanim cos napisze, to sprobuje pomyslec, przeczytac jeszcze raz, a jak nie pomaga, to poprosic o wyjasnienie, a nie nadymac sie i traktujac innych, jak idiotow, z wyzyny swej znajomosci "waznych lektur", zadawac im glupie pytania?No, nieco mi ulzylo. Jako, ze jestem z natury dobrym czlowiekiem, to podpowiem, bo moze w panskich lekturach jeszcze nikt o tym nie napisal (moze zacznie pan sam doswiadczac zycia?), ze mlodzi ludzie wyjezdzaja, a zagranica rodza im sie dzieci, ktore zostaja obywatelami innych panstw. Wystarczy? To sa te stracone dla Polski pokolenia! Panie jp7.
Cytat: jp7 w Lipca 31, 2012, 09:45:34 amCytat: Krzysztof Kałębasiak w Lipca 30, 2012, 21:42:01 pmDo tej pory nie mozemy pozbyc sie tych zdrajcow i ich potomkow.Do obozów ich, czy od razu pod mur? To pierwsze co przyszlo panu do glowy?
Nie mam przyjemnosci z panem dyskutowac.
Co do armii to wątpię, by w 1 kwartał zrobić dobrą armię - na to trzeba czasu jednak.
I tak wpadliśmy, więc co za różnica?
Rosji - z całą pewnością nie - choćby dlatego że takie państwo nie istniało.
A dlaczego bratalismy sie z masonska III Republika i rzadem JKMosci (o podobnych, choc ukrytych celach)?
@jp7Cytat: jp7 w Lipca 27, 2012, 08:47:39 amI tak wpadliśmy, więc co za różnica?Zasadnicza. Teraz Polacy mieliby o wiele większe problemy w obronie np. przed oskarżeniami o współsprawstwo z III Rzeszą różnych zbrodni.
Cytat: jp7 w Lipca 27, 2012, 08:47:39 amA dlaczego bratalismy sie z masonska III Republika i rzadem JKMosci (o podobnych, choc ukrytych celach)? No właśnie, ukrytych. Zresztą w praktyce wyszło ile te sojusze były warte w obliczu realnego zagrożenia.
Cytat: Andriusza w Sierpnia 04, 2012, 13:29:06 pm@jp7Cytat: jp7 w Lipca 27, 2012, 08:47:39 amI tak wpadliśmy, więc co za różnica?Zasadnicza. Teraz Polacy mieliby o wiele większe problemy w obronie np. przed oskarżeniami o współsprawstwo z III Rzeszą różnych zbrodni. Petitio principi. Zakłaa Pan iż:- ten sojusz by przegrał (patrząc na wkład Polski w zwycięstwo i to o jaki włos było o przegranej)
- zbrodnie tego typu były by popełniane
Katolicyzm w UK był prześladowany.
Dokładnie poszedłem za Pańską sugestią. Najpierw stwierdziłem, że i tak byśmy przegrali tylko, że tym razem z dodatkowym balastem w postaci różnych wyskoków III Rzeszy. Może się mylę w mojej ocenie, ale Pan na to odparł, że nie widzi różnicy czy przegrywany samotnie czy z jakimś kompanem. Dlatego sobie pozwoliłem na dalsze rozważania w tym kierunku.
Cytat: jp7 w Sierpnia 28, 2012, 14:03:49 pmBez wprowadzenia T-34 czy KW. Czy ja wiem. Czołgi niemieckie w tamtym okresie nie były jakieś nadzwyczajne. O wiele większe znaczenie miało wyszkolenie załóg, wyposażenie czołgów w radiostację, odpowiednie dowodzenie...
Bez wprowadzenia T-34 czy KW.
Ciekawostka, spopularyzowana przez "fanów" Ojca Tadeusza Rydzyka firma Maybach dostarczała silników do większych czołgów, poczynając od Panzer IV aż do królewskiego tygrysa.