Chrzest na Mszy św., ślub na Mszy św., pogrzeb na Mszy św. Nie podoba mi się łączenie tych, nazwijmy to, wydarzeń z Mszą św. Deprecjonuje to i uzwyczajnia znaczenie świętej ofiary. Niedługo doczekamy się - otwarcie sklepiku spożywczego + msza św., rozpoczęcie kampanii buraczanej + msza św. itd.
Cytat: Fidelis w Lutego 16, 2009, 15:03:57 pmChrzest na Mszy św., ślub na Mszy św., pogrzeb na Mszy św. Nie podoba mi się łączenie tych, nazwijmy to, wydarzeń z Mszą św. Hm, wydarzeń. Ale proszę mieć na uwadze, że te wydarzenia to sakramenty lub sakramentalia (zresztą Msza pogrzebowa nie zawiera żadnych szczególnych obrzędów, ostatnie pożegnanie - w przypadku Mszy pogrzebowej w obecności ciala zmarlego - jest już po pokomunii, którą ta Msza się kończy).Co do sakramentów (zwlaszcza chrztu) uważam, że jak najbardziej powinny być udzielane w trakcie Mszy niedzielnej, w której uczestniczy wspólnota parafialna.
Chrzest na Mszy św., ślub na Mszy św., pogrzeb na Mszy św. Nie podoba mi się łączenie tych, nazwijmy to, wydarzeń z Mszą św.
Zauwazylem, ze w coraz wiekszej ilosci parafii chrzty odbywaja sie po Mszy. Oczywiscie powodem jest prawdopodobnie to,aby nie przedluzac Mszy.
W wielu parafiach jest "dodatkowa" Eucharystia niedzielna - np. raz w miesiącu, zazwyczaj we wczesnych godzinach popołudniowych - podczas której mają miejsce chrzty. Moim zdaniem to rozwiązanie optymalne.
Cytat: 505 w Lutego 16, 2009, 19:09:59 pmW wielu parafiach jest "dodatkowa" Eucharystia niedzielna - np. raz w miesiącu, zazwyczaj we wczesnych godzinach popołudniowych - podczas której mają miejsce chrzty. Moim zdaniem to rozwiązanie optymalne.Moim nie. Każdy chrzest jest ważnym wydarzeniem w życiu parafii, dlatego jak najwięcej parafian powinno w nim uczestniczyć. Powinien być sprawowany na sumie, tj. na Mszy, na której zwyczajowo gromadzi się najwięcej wiernych.
Pierwsza Komunia Święta i Bierzmowanie są również ważnymi wydarzeniami w życiu parafii, a również są ku temu osobne msze.
Cytat: 505 w Lutego 16, 2009, 19:35:36 pmPierwsza Komunia Święta i Bierzmowanie są również ważnymi wydarzeniami w życiu parafii, a również są ku temu osobne msze.W każdym znanym mi kościele Pierwsza Komunia jest podczas niedzielnej Mszy parafialnej. Bierzmowanie też jest na Mszay parafialnej, podaje się to zawsze wcześniej w ogłoszeniach, tyle że z reguły się go udziela w tygodniu co najmniej z jednego powodu, tj. niewielkiej liczby szafarzy.
Moim nie. Każdy chrzest jest ważnym wydarzeniem w życiu parafii, dlatego jak najwięcej parafian powinno w nim uczestniczyć. Powinien być sprawowany na sumie, tj. na Mszy, na której zwyczajowo gromadzi się najwięcej wiernych.
W mojej rodzinnej parafii Pierwsza Komunia jest zawsze w sobotę, podczas dodatkowej mszy.
Cytat: Jarod w Lutego 16, 2009, 19:05:59 pmZauwazylem, ze w coraz wiekszej ilosci parafii chrzty odbywaja sie po Mszy. Oczywiscie powodem jest prawdopodobnie to,aby nie przedluzac Mszy.I to też jest bez sensu. Bo obrzędy są wtedy wybiórcze, bo "przecież już byli na Mszy". I powstaje liturgiczna hybryda.
Cytat: Jarek w Lutego 16, 2009, 19:27:30 pmCytat: Jarod w Lutego 16, 2009, 19:05:59 pmZauwazylem, ze w coraz wiekszej ilosci parafii chrzty odbywaja sie po Mszy. Oczywiscie powodem jest prawdopodobnie to,aby nie przedluzac Mszy.I to też jest bez sensu. Bo obrzędy są wtedy wybiórcze, bo "przecież już byli na Mszy". I powstaje liturgiczna hybryda.A które obrzędy są wtedy najczęściej pomijane?
A które obrzędy są wtedy najczęściej pomijane?
rekordzisci potrafia sprawe zalatwic w 10 minut. Ach ci "odprawiacze"
Cytat: pauluss w Lutego 16, 2009, 20:49:06 pm rekordzisci potrafia sprawe zalatwic w 10 minut. Ach ci "odprawiacze" 10 minut to jeszcze nie jest rekord chrztu...W dziesięć minut to się ludzi grzebie (stacja w kaplicy cmentarnej i przy grobie) i to wcale nie tych grzebanych na zlecenie gminy.