Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 16, 2025, 08:11:39 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233045 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum
« poprzedni następny »
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum  (Przeczytany 14701 razy)
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #15 dnia: Lutego 13, 2009, 13:55:06 pm »

Tylko to jest chyba troche kłopotliwe gdy ksiądz bez przerwy cos mówi...
Da się wytrzymać ;) Ja na początku mamroczę Confiteor, potem Kyrie i Gloria w stosownych językach, wysłuchuję czytań i zazwyczaj kazania o potem odmawiam różaniec - też łatwiej po łacinie, bo się języki nie nakładają
Ale upór :o. Tylko czemu ten rozaniec w czasie modlitwy eucharystycznej, hmmm
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #16 dnia: Lutego 13, 2009, 14:07:41 pm »

Tylko to jest chyba troche kłopotliwe gdy ksiądz bez przerwy cos mówi...
Da się wytrzymać ;) Ja na początku mamroczę Confiteor, potem Kyrie i Gloria w stosownych językach, wysłuchuję czytań i zazwyczaj kazania o potem odmawiam różaniec - też łatwiej po łacinie, bo się języki nie nakładają
Ale upór :o. Tylko czemu ten rozaniec w czasie modlitwy eucharystycznej, hmmm

a co mam KANON mówić ??
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #17 dnia: Lutego 13, 2009, 15:22:19 pm »

Musimy pamiętać, że ryt Pawła VI jest to jednak mimo wszystko inny ryt. Wydaje mi się więc, że powinno się w nim uczestniczyć zgodnie z jego wymogami. W rycie "pauliańskim" nie ma prawie w ogóle miejsca na indywidualna modlitwę czy kontemplację. Wszystko widać i słychać, nie ma "wytchnienia". Budzi to niedosyt ale tak jest. I dlatego w miarę możliwości powinno się uczestniczyć raczej w KRR. Jeśli jednak już jesteśmy na NOM-ie, to powinniśmy trzymać się jego przebiegu i stosować zasady uczestnictwa w KRR tylko tam gdzie nie stoi to w wyraźnej sprzeczności z NOM.

Był kiedyś wątek o "trydenckich" zachowaniach na NOM. Myślę, że można je stosować w punktach, w których jest to możliwe. Np. powinniśmy niestety odmawiać skrócony neo-Confiteor a nie "trydencki" ale nie ma przeszkód abyśmy odmówili trzeci Confiteor na NOM - przed Komunią.

Co do odmawiania różańca na NOM - w zasadzie niby nie ma przeszkód, ale pamiętajmy, że jest to inny ryt, który ma swoje zasady. Chyba nie mielibyśmy wątpliwości jak uczestniczyć, gdyby chodziło o inne ryty rzymskokatolickie lub obrządek grecki.

Jak już wspomniałem o Confiteor to powiem, że będąc na NOM w mojej parafii, bardzo tęsknię za nim, bo zamiast tego, zwykle jest odmawiany skrócony ryt penitencjarny, który przy okazji "pożera" Kyrie.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #18 dnia: Lutego 13, 2009, 15:28:30 pm »

Musimy pamiętać, że ryt Pawła VI jest to jednak mimo wszystko inny ryt. Wydaje mi się więc, że powinno się w nim uczestniczyć zgodnie z jego wymogami. W rycie "pauliańskim" nie ma prawie w ogóle miejsca na indywidualna modlitwę czy kontemplację. Wszystko widać i słychać, nie ma "wytchnienia". Budzi to niedosyt ale tak jest. I dlatego w miarę możliwości powinno się uczestniczyć raczej w KRR. Jeśli jednak już jesteśmy na NOM-ie, to powinniśmy trzymać się jego przebiegu i stosować zasady uczestnictwa w KRR tylko tam gdzie nie stoi to w wyraźnej sprzeczności z NOM.

Był kiedyś wątek o "trydenckich" zachowaniach na NOM. Myślę, że można je stosować w punktach, w których jest to możliwe. Np. powinniśmy niestety odmawiać skrócony neo-Confiteor a nie "trydencki" ale nie ma przeszkód abyśmy odmówili trzeci Confiteor na NOM - przed Komunią.

Co do odmawiania różańca na NOM - w zasadzie niby nie ma przeszkód, ale pamiętajmy, że jest to inny ryt, który ma swoje zasady. Chyba nie mielibyśmy wątpliwości jak uczestniczyć, gdyby chodziło o inne ryty rzymskokatolickie lub obrządek grecki.

czy jest jakiś ZAKAZ odmawiania rózanca podczas NOM ? Nie sądzę

Prócz tego, co to za ZASADY NOM ? Czy np opcjonalne sprzedawnie graby jest zasadą ? A może jest raczej opcją, która się rozrosła do absurdalnych rozmiarów ?

Byłem kiedyś na NOMie niedzielnym z chrztem, na którym nie było ani confiteor ani kyrie ani gloria (choć okres liturgiczny ją nakazywał) ani credo ...
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #19 dnia: Lutego 13, 2009, 15:34:00 pm »

[quote author=Krusejder link

Byłem kiedyś na NOMie niedzielnym z chrztem, na którym nie było ani confiteor ani kyrie ani gloria (choć okres liturgiczny ją nakazywał) ani credo ...
[/quote]

...ale graba była.
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #20 dnia: Lutego 13, 2009, 15:52:04 pm »

czy jest jakiś ZAKAZ odmawiania rózanca podczas NOM ? Nie sądzę

Też nie sądzę.

Prócz tego, co to za ZASADY NOM ?

Właściwie to ma Pan rację. Po prostu z dawnych czasów pamiętam NOM bez opcji do wyboru. To chyba było - he, he - nadużycie liturgiczne, ze strony księży, co jeszcze rok wcześniej inną Mszę odprawiali i nie mogli się tak łatwo jeszcze przestawić na te opcje i dowolności.

Ja bywałem nie raz, wtedy bardzo się wkurzałem. Ale teraz bardzo się cieszę bo m. in. TO skłoniło mnie do poszukiwań normalności. I znalazłem ją.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #21 dnia: Lutego 16, 2009, 09:12:15 am »

Ale zgodzimy się, że brak Confiteor i Credo tu akurat kosher (rubrycystycznie) ?
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Krusejder
aktywista

mój blog
« Odpowiedz #22 dnia: Lutego 16, 2009, 11:02:51 am »

wiem, że Credo jest zastępowane przez wyznanie wiary podczas chrztu - ale jakie jest uzasadnienie dla braku Confiteor (zastepowanego procesją rodziców i dziecka od wejscia do kosciola) ?
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #23 dnia: Lutego 16, 2009, 11:17:36 am »

wiem, że Credo jest zastępowane przez wyznanie wiary podczas chrztu - ale jakie jest uzasadnienie dla braku Confiteor (zastepowanego procesją rodziców i dziecka od wejscia do kosciola) ?
Mi sie nie podobaja chrzty w czasie mszy niedzielnej - obrzedy towarzyszace chrztu rozbijaja liturgie Eucharystii. Nie chodzi o to, ze jest dluzej, ale jest inaczej - pewne elementy wypieraja inne elementy (modlitwa wiernych z obrzedow chrztu, pytania o wiare zamiast credo, brak aktu pokuty)
Eochaid
rezydent

« Odpowiedz #24 dnia: Lutego 16, 2009, 13:23:48 pm »

Obserwowałem latami taśmociągi z dziećmi do chrztu. Gdy wreszcie przyszedł czas na moje dziecię, z drżeniem serca poszedłem do proboszcza i poprosiłem aby było przy chrzcielnicy i poza Mszą. Chętnie się zgodził i nawet się dziwił, że ktoś jest jest zainteresowany chrzcić "tak indywidualnie".
Mam nadzieję, że nie wydałem mu się podejrzany...
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #25 dnia: Lutego 16, 2009, 14:07:30 pm »

Obserwowałem latami taśmociągi z dziećmi do chrztu. Gdy wreszcie przyszedł czas na moje dziecię, z drżeniem serca poszedłem do proboszcza i poprosiłem aby było przy chrzcielnicy i poza Mszą. Chętnie się zgodził i nawet się dziwił, że ktoś jest jest zainteresowany chrzcić "tak indywidualnie".
Mam nadzieję, że nie wydałem mu się podejrzany...
Jesli jest to przyjecie do wspolnoty Kosciola, powinno sie chrzcic w czasie Eucharystii - takie sa przepisy. Ja jestem jak najbardziej za tym, zeby chrzty odbywaly sie poza msza swieta. A niedzielne tasmowki szczegolnie w wiekszych parafiach - toz jest to jakas plaga.
Richelieu
aktywista

« Odpowiedz #26 dnia: Lutego 16, 2009, 14:16:35 pm »

Czy należy to rozumieć w ten sposób, że przepisy mówiące o powinności udzielania chrztu (włączenia do wspólnoty) podczas eucharystii Pan uważa za złe, skoro jest zwolennikiem udzielania chrztu poza mszą świętą ?
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #27 dnia: Lutego 16, 2009, 14:32:32 pm »

Czy należy to rozumieć w ten sposób, że przepisy mówiące o powinności udzielania chrztu (włączenia do wspólnoty) podczas eucharystii Pan uważa za złe, skoro jest zwolennikiem udzielania chrztu poza mszą świętą ?
Nie uwazam za zle - jedynie nie podoba mi sie cos takiego. No i uwaga - nie istnieje absolutny NAKAZ udzielania chrztu na mszy swietej, jest to jedynie ZALECENIE, ZECHETA.
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #28 dnia: Lutego 16, 2009, 15:03:57 pm »

Chrzest na Mszy św., ślub na Mszy św., pogrzeb na Mszy św. Nie podoba mi się łączenie tych, nazwijmy to, wydarzeń z Mszą św.
Deprecjonuje to i uzwyczajnia znaczenie świętej ofiary. Niedługo doczekamy się - otwarcie sklepiku spożywczego + msza św., rozpoczęcie kampanii buraczanej + msza św. itd.
Jarek
rezydent

« Odpowiedz #29 dnia: Lutego 16, 2009, 16:17:05 pm »

Chrzest na Mszy św., ślub na Mszy św., pogrzeb na Mszy św. Nie podoba mi się łączenie tych, nazwijmy to, wydarzeń z Mszą św.

Hm, wydarzeń. Ale proszę mieć na uwadze, że te wydarzenia to sakramenty lub sakramentalia (zresztą Msza pogrzebowa nie zawiera żadnych szczególnych obrzędów, ostatnie pożegnanie - w przypadku Mszy pogrzebowej w obecności ciala zmarlego - jest już po pokomunii, którą ta Msza się kończy).
Co do sakramentów (zwlaszcza chrztu) uważam, że jak najbardziej powinny być udzielane w trakcie Mszy niedzielnej, w której uczestniczy wspólnota parafialna.
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2009, 16:22:32 pm wysłana przez Jarek » Zapisane
Quid retribuam Domino pro omnibus, quae retribuit mihi? Calicem salutaris accipiam, et nomen Domini invocabo.
Strony: 1 [2] 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!