Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 16, 2025, 07:32:02 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233045 wiadomości w 6648 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj
Autor Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum  (Przeczytany 14700 razy)
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« dnia: Lutego 12, 2009, 12:20:11 pm »

"Są to (-) dwie formy tego samego Rytu Rzymskiego." oraz "(-)obie Formy Rytu Rzymskiego mogą się przecież wzajemnie ubogacać(-)".

Czy więc sposoby "aktywnego uczestnictwa" pisane dla KRR mogą być wykorzystane na NOM? Nie zawsze chciałbym wspólnie z celebransem i ludem odklepywać formułki mszału, wolałbym czasami bardziej skupić się w cichej medytacji, adoracji a także w odmawianiu różańca. Z kolei też nie chcę wywoływać niepotrzebnej sensacji, gdyby takie zachowanie było nieakceptowalne?
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Krzysztof_
Gość
« Odpowiedz #1 dnia: Lutego 12, 2009, 12:23:04 pm »

Wystarczy sobie stanąć gdzieś pod chórem i można klęczeć, odmawiać różaniec bez tzw. ostentacji.
michal_k
Gość
« Odpowiedz #2 dnia: Lutego 12, 2009, 13:01:42 pm »

Tylko to jest chyba troche kłopotliwe gdy ksiądz bez przerwy cos mówi...
michal_k
Gość
« Odpowiedz #3 dnia: Lutego 12, 2009, 13:03:13 pm »

A tak z drugiej strony - w KRR jest miejsce na solową muzyke organowa. Brakuje tego strasznie w NOMie. Mało tego, jak cokolwiek próbuje się zagrac - dajmy na to w czasie Kumunii to słychac zaraz zarzut ze" to Msza jest a nie koncert!".
romeck
aktywista

« Odpowiedz #4 dnia: Lutego 12, 2009, 13:09:24 pm »

Wystarczy sobie stanąć gdzieś pod chórem i można klęczeć, odmawiać różaniec bez tzw. ostentacji.

Ja nie mogę stanąć pod chórem, bo jestem na Mszy z żoną i synem, gdzieś na pierwszej linii frontu...

Ale zauważyłem, że Szymek już przełamał się i ze mną skłania głowę na imię JEZUS.
No to w bazylice Piekarskiej są już trzy osoby, które tak robią! (Jeszcze x.Pyrsz)
RaSz
aktywista

Humilis

« Odpowiedz #5 dnia: Lutego 12, 2009, 14:14:17 pm »

U mnie w Kościele wszyscy wierni robią skłon na Jezu Chrste w Glorii. I chyba nie tylko u mnie.

A służąc na NOMie pochylam się głębiej na słowa konsekracji, często mam złożone ręce jak na ministranta przystało, ze złączonymi palcami. Oprócz tego od kiedy pamiętam na każdej niedzielnej sumie jest aspersja (jako akt pokuty). Dawniej nawet było śpiewane po łacinie "asperges me Domine...". Niestety obecnie zanikło.
Sancte Raphael, ora pro nobis!
Fidelis
Gość
« Odpowiedz #6 dnia: Lutego 12, 2009, 20:03:30 pm »

"Są to (-) dwie formy tego samego Rytu Rzymskiego." oraz "(-)obie Formy Rytu Rzymskiego mogą się przecież wzajemnie ubogacać(-)".?

A ja właśnie mam poważne trudności z przyjęciem tego właśnie stwierdzenia,  chociaż świadom jestem powagi autorstwa. Zwłaszcza nie rozumiem (czuję się zagubiony) jak nowy ryt może ubogacać KRK.
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Lutego 12, 2009, 22:08:10 pm »

(...) wolałbym czasami bardziej skupić się w cichej medytacji, adoracji a także w odmawianiu różańca. Z kolei też nie chcę wywoływać niepotrzebnej sensacji, gdyby takie zachowanie było nieakceptowalne?
Czy faktycznie odmawianie rozanca jest najlepszym sposobem wykorzystania czasu, kiedy jest sie na mszy swietej?
Teresa
aktywista

« Odpowiedz #8 dnia: Lutego 12, 2009, 22:14:28 pm »

Czy faktycznie odmawianie rozanca jest najlepszym sposobem wykorzystania czasu, kiedy jest sie na mszy swietej?
Najlepszym to może nie. Ale dobrym na pewno!  :)
pauluss
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Lutego 12, 2009, 22:30:58 pm »

Najlepszym to może nie. Ale dobrym na pewno!  :)
Tez nie wiem, dlaczego dobrym...  :)
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #10 dnia: Lutego 13, 2009, 02:34:53 am »

A ja właśnie mam poważne trudności z przyjęciem tego właśnie stwierdzenia,  chociaż świadom jestem powagi autorstwa. Zwłaszcza nie rozumiem (czuję się zagubiony) jak nowy ryt może ubogacać KRK.
O tym była mowa na starym forum. Np. modlitwa wiernych (ale w normalnej formie, a nie koncert życzeń)
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Krzysztof_
Gość
« Odpowiedz #11 dnia: Lutego 13, 2009, 03:08:23 am »

O tym była mowa na starym forum. Np. modlitwa wiernych (ale w normalnej formie, a nie koncert życzeń)

Niestety, problemem jest niestabilność modlitwy wiernych, przechodzącej niesłychanie szybko w koncert życzeń, bądź wypełniajacej się mniej lub bardziej heretyckimi wezwaniami.
Caesar
aktywista

cezarostopkowiec

« Odpowiedz #12 dnia: Lutego 13, 2009, 03:10:59 am »

Dlatego też pisałem o normalnej formie. W najnowszym Mszale z tego co widziałem to są przypisane modlitwy wiernych na dane okresy liturgiczne (widziałem po łacinie na necie, ale nie wiem czy to były zalecane czy obligatoryjne). A jaką by mogła mieć forme taka modlitwa, to już pisałem na starym forum.
Mospanie, rzekł bernardyn, babska rzecz narzekać,
a żydowska rzecz ręce założywszy czekać.
Morro
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Lutego 13, 2009, 10:27:57 am »

Tylko, że zwykle pod chórem jest największy tłok :) Więcej miejsca jest z przodu
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #14 dnia: Lutego 13, 2009, 12:38:12 pm »

Tylko to jest chyba troche kłopotliwe gdy ksiądz bez przerwy cos mówi...

Da się wytrzymać ;) Ja na początku mamroczę Confiteor, potem Kyrie i Gloria w stosownych językach, wysłuchuję czytań i zazwyczaj kazania o potem odmawiam różaniec - też łatwiej po łacinie, bo się języki nie nakładają
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Strony: [1] 2 3 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Zachowanie wiernych na NOM w świetle Summorum Pontificum « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!