Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 22, 2025, 12:52:50 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233145 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Msza jako przeżycie estetyczne - spadek liczby wiernych?
« poprzedni następny »
Strony: [1] Drukuj
Autor Wątek: Msza jako przeżycie estetyczne - spadek liczby wiernych?  (Przeczytany 722 razy)
miki
aktywista

« dnia: Stycznia 02, 2025, 15:59:42 pm »

Rzadko bywam na Mszy w Tarnowie u św. Rodziny, chociaż to moja parafia. Jednak zauważam, że gdy odprawiał poprzedni celebrans - ks. Włodzimierz, było więcej wiernych. Część pewnie poszła za nim z uwagi na niego. Jednak mam wrażenie, że część nie przychodzi bo zewnętrzna otoczka jakby nieco gorsza.

Gdy bywam ostatnio, to brak organisty, jest kantor. Brak organisty = mniej potężnych utworów organowych. Siłą rzeczy jest - w potocznym rozumieniu - mniej uroczyście.

Sam celebrans - ks. Michał - czasami odnosi się wrażenie, jakby składał litery. Księże, to nie atak - każdemu się zdarza czasami zgubić w tekście czy przekręcić jakiś wyraz. Przy czym to znów powoduje spadek estetyki całej celebracji.

Ministrantów bywa mało, rzadziej kadziło, rzadziej procesja przez całą nawę - znów forma potocznie patrząc mniej uroczysta.

Czy Państwa zdaniem ma to ze sobą jakiś związek? To jak się "opakuje" Mszę Świętą wpływa na liczbę wiernych? A może nie? To, że nie powinno, to ja wiem. Jak jest?
Taki sobie o...
Baltazar
aktywista

Lew z pokolenia Judy

« Odpowiedz #1 dnia: Stycznia 02, 2025, 18:56:58 pm »

W parafii św. Pawła Apostoła w Bielsku-Białej przed mszą św. wierni którzy będą brali komunie św., to biorą pęsetę i dokładają komunikanty do kielicha. Pierwszy raz jak to zobaczyłem myślałem, że z księżyca spadłem.
Jest przysłowie, które tak brzmi: "Tylko ten, kto stale płynie pod prąd, ma świeżą, czystą wodę". A dziś wielu kapłanów płynie z prądem ...
Richelieu
aktywista

« Odpowiedz #2 dnia: Stycznia 02, 2025, 19:16:31 pm »

W parafii św. Pawła Apostoła w Bielsku-Białej przed mszą św. wierni którzy będą brali komunie św., to biorą pęsetę i dokładają komunikanty do kielicha. Pierwszy raz jak to zobaczyłem myślałem, że z księżyca spadłem.
Taka praktyka była powszechna już w drugiej połowie lat '80 XX w. na wieczornych mszach duszpasterstwa akademickiego w Gdańsku Wrzeszczu.
Nie wiem, jak to było później.
Piotr
uczestnik

« Odpowiedz #3 dnia: Stycznia 21, 2025, 21:47:00 pm »

Rzadko bywam na Mszy w Tarnowie u św. Rodziny, chociaż to moja parafia. Jednak zauważam, że gdy odprawiał poprzedni celebrans - ks. Włodzimierz, było więcej wiernych. Część pewnie poszła za nim z uwagi na niego. Jednak mam wrażenie, że część nie przychodzi bo zewnętrzna otoczka jakby nieco gorsza.
Lex orandi, lex credendi  ;)
A bardziej na poważnie, to po TC wspólnoty(a bardziej "wspólnotki") tradycyjne mają służyć jedynie jako rezerwaty dla resztki niepokornych wiernych. Tutaj nie ma miejsca na promocję, rozwój czy ulepszenia. Jak się coś komuś nie podoba to zaraz miejscowy biskup stwierdzi brak rzeczywistej przydatności i ożywiony żywą miłością pasterską i poczuciem komunii kościelnej rozwiąże problematyczną grupę. Smutne, ale zgodne z duchem TC.
Strony: [1] Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Msza jako przeżycie estetyczne - spadek liczby wiernych? « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!