„Jest mi wstyd i przepraszam całą społeczność Żydów w Polsce” – oświadczył metropolita łódzki kard. Grzegorz Ryś po skandalicznym incydencie w Sejmie, gdzie poseł Grzegorz Braun za pomocą gaśnicy proszkowej zgasił chanukiję.Oświadczenie przewodniczącego Komitetu KEP ds. Dialogu z Judaizmem przekazała Katolicka Agencja Informacyjna.- „W związku z wydarzeniem w Sejmie, którego dopuścił się pan poseł Grzegorz Braun gasząc świece chanukowe i oświadczając, że nie jest mu wstyd za to, co zrobił, oświadczam, że jest mi wstyd i przepraszam całą społeczność Żydów w Polsce”- napisał kard. Ryś.
Co by nie myśłeć o wyczynie Brauna, to będzie on miał z pewnością bardzo dalekosiężne reperskusje: wszyscy będą teraz na wyścigi przepraszać i potępiać, wyrażać ubolewanie i wielki smutek. Będzie to bardzo ciekawe zobaczyć, kto potępi, a kto się ugryzie w język.
To jest słuszna uwaga. Mnie ten wybryk mocno poirytował, ale powinien zostać potraktowany jako gest. Tymczasem niektórzy drą szaty, jakby Braun tam dwa magazynki wystrzelał.
Braun jest jednym z największych szkodników polskiej polityki. Chanuka w Sejmie jest od lat, wystarczyło wyjść na mównicę i przekazać swoje obiekcje. Ale przecież polityka nie po to jest, aby dbać o polskie interesy a po to, aby robić show. W konsekwencji tego czynu Konfederacja straci wicemarszałka Sejmu, ewentualnie rozpadnie jej się klub i w związku z tym i tak straci wicemarszałka, Polska wzmocni swój stereotyp kraju antysemickiego, jakakolwiek obiekcja względem działań Izraela w Palestynie będzie jeszcze mocniej tłumiona a paliwo do antykatolickich ruchów w Sejmie, jak np w sprawie krzyża tylko zostanie wzmocnione.Szacunek panie pośle, dobra robota, zadanie wykonane.
Przy okazji tej sprawy, o co chodzi z tym, że hanuka jest antychrześcijańska, w sensie samo święto, bo to że judaizm rabbiniczny tak to rozumiem
Morawiecki go nienawidzi! Tym jednym, prostym gestem poseł Braun zbudował wielką i zgodną koalicję!Sprawdź jak!