Niniejszym z przyjemnością informuję, że od 24 września br. Duszpasterstwo Tradycji przenosi się z kościoła NMP na Piasku do Kolegiaty św. Krzyża.
Cytat: szkielet w Sierpnia 15, 2023, 12:59:29 pmNiniejszym z przyjemnością informuję, że od 24 września br. Duszpasterstwo Tradycji przenosi się z kościoła NMP na Piasku do Kolegiaty św. Krzyża.W ogłoszeniach przedstawiono to tak, jakby powodem było TC („Realizujemy zatem to, co zostało zdecydowane już ponad dwa lata temu, a odłożone w czasie”), czyli zapewne przepis, że zasadniczo starej Mszy nie można odprawiać w kościele parafialnym. Ale w takim razie co mogą tutaj zmienić przenosiny (pod względem sytuacji prawno-kanonicznej), skoro kolegiata św. Krzyża też jest kościołem parafialnym?
Paradoksalnie plusem tych przenosin do kościołów nieparafialnych może być to, że żywa wspólnota tradsowa będzie w takich miejscach wręcz proszona o przejęcie takiego kościoła. Wiernych ubywa, pieniążków coraz mniej, a to nie są najważniejsze kościoły dla diecezji.
Nie jest. To kościół rektoralny. Parafia katedralna.
W takich przypadkach diecezje przeprowadzą desakralizacje i sprzedadzą budynek do wykorzystania w celach wszelakich. Podobno deweloperzy potrafią kościoły przerabiać na ładne domy mieszkalne.
W ogłoszeniach przedstawiono to tak, jakby powodem było TC („Realizujemy zatem to, co zostało zdecydowane już ponad dwa lata temu, a odłożone w czasie”), czyli zapewne przepis, że zasadniczo starej Mszy nie można odprawiać w kościele parafialnym. Ale w takim razie co mogą tutaj zmienić przenosiny (pod względem sytuacji prawno-kanonicznej), skoro kolegiata św. Krzyża też jest kościołem parafialnym?
Duszpasterz jest raczej dość pragmatyczny i raczej nie inwestowałby na przykład w balaski (które pojawiły się po TC), gdyby wiedział że Duszapsterstwo czeka przeniesienie do Kolegiaty.
Kościół św. Krzyża jak najbardziej jest kościołem parafialnym parafii św. Krzyża, odrębnej od parafii katedralnej.To, że jest permanentny vacat na stanowisku proboszcza parafii św. Krzyża i jest ona obsługiwana z parafii katedralnej, niczego nie zmienia.http://www.archidiecezja.wroc.pl/parafia.php?id_dek=41&id_par=4
Niemniej jednak kolegiata wydaje się dużo lepszym miejscem dla Duszpasterstwa. W końcu nie będzie równoległego odprawiania KRR i NOMu w dni powszednie o 7:00 i słuchania "dwójeczki" przebijającej z nagłośnienia z sąsiedniego kościoła/kaplicy.
Ciekaw też jestem reakcji proboszcza parafii na Piasku, bo wpływy z niedzielnej tacy (która szła na cele parafii) będą dużo mniejsze...
Ta parafia istnieje tylko teoretycznie
"Z przyjemnością informujemy..." Tłumacząc z dyplomatycznego na prosty: wyrzucono nas z Piasku i palcem kiwnąć nam nie wolno.A "sakrament pojednania" przed mszami dalej niedostępny...
"Z przyjemnością informujemy..." Tłumacząc z dyplomatycznego na prosty: wyrzucono nas z Piasku i palcem kiwnąć nam nie wolno.