Wkłady do zniczy mogą wskazywać że to może być tabernakulum.
Cytat: mac w Sierpnia 09, 2023, 22:04:25 pmWkłady do zniczy mogą wskazywać że to może być tabernakulum.Tak https://babylonianempire.wordpress.com/2023/08/09/swietokradztwo-na-sdm-cialo-chrystusa-skladowane-w-plastikowych-pudlach/
W zasadzie wszędzie mówili to samo. Mówili o Kościele, który nie jest masowy. Chcą wspólnoty Kościoła, w której nie ma anonimowości. Pragną miejsca, w którym będą znani po imieniu i zaakceptowani. Ja tego doświadczyłem bardzo mocno w Tazé, gdzie zostałem poproszony o wygłoszenie katechezy dla młodych i pierwsze pół godziny tej katechezy polegało na tym, że młodzi się przedstawiali, a ja słuchałem i patrzyłem. Słuchałem, dlaczego tu przyjechali, jak im tutaj jest, co ich porusza. Ktoś im musi pokazać, że Kościołowi na nich zależy. Nie na podniesieniu progu dominicantes, ale na nich.
Głośnym echem odbił się „pobudkowy” występ portugalskiego księdza-DJ-a na Światowych Dniach Młodzieży. W poranek 6 sierpnia przed Mszą Świętą ks. Guilherme Peixoto zaprezentował uczestnikom lizbońskiej edycji imprezy kilka utworów w rytmie muzyki techno. Kapłan wzbudził kontrowersje pojawieniem się na ŚDM, ale w jego portfolio znajdują się zdecydowanie bardziej szokujące materiały. Duchowny wystąpił m.in. na festiwalu „Nocy Czarownic” – w anturażu okultystycznych symboli…Halloweenowe” kapelusze czarownic, diabelskie rogi, turpistyczne tatuaże i… ksiądz za konsoletą – to krótkie streszczenie nagrania z zeszłorocznej imprezy w ramach festiwalu „Sexta 13” (portugalski odpowiednik piątku trzynastego). Od 2002 roku wydarzenie muzyczne odbywa się w położonym na północy Portugalii Montalegre. Utrzymane jest ono w klimacie nawiązującym do okultyzmu, praktyk magicznych i innych zabobonów.Jednym z jego elementów są koncerty muzyczne pod hasłem przewodnim „Noc Czarownic”. 13 maja 2022 roku na takim właśnie wydarzeniu ze swoją muzyką wystąpił ks. Guilherme Peixoto. W dniu szczególnie poświęconym Matce Boskiej Fatimskiej w Kościele, duchowny stanął za konsoletą na scenie przyozdobionej… diabelskimi rogami. „Niektórzy młodzi ludzie (…) nosili kostiumy czarownic, symbol odwróconego pentagramu i inne kontrowersyjne elementy”, informuje portal ACI Prensa.
To prawda że Jezus urodził się w skromnej stajni i został złożony w żłóbku. Ale mędrcy nie przynieśli mu słomy, ziemi i łajna; przynieśli mu kosztowne królewskie dary w postaci złota, kadzidła i mirry. Sposób w jaki nasz Pan się narodził, ujawnił Jego pokorę która gardzi ziemskim przepychem; sposób, w jaki trzej królowie go adorowali ujawnił ich pokorę, która szukała tego co najlepszego mogli zaoferować wiedząc w swojej mądrości że jest to znacznie poniżej tego na co zasłużył. Nie do nas należy zachowywanie się tak jakbyśmy byli Jezusem który przyszedł na świat i tworzenie w ten sposób kościołów które wyglądają jak stodoły, stajnie lub jaskinie aby nas przyjąć. Naszym zadaniem jest raczej przyłączyć się do mędrców i pasterzy, aby słuchać Bożego wezwania które wzywa nas poza nasze granice. Odpowiadając z wiarą musimy dać z siebie wszystko Słowu które stało się ciałem….