Klimat imprezy i repertuar muzyczny prawie jak na festiwalach Towarzystwa Świadomości Kryszny:
16-latka z Madrytu podczas Światowych Dni Młodzieży w Lizbonie, w trakcie nowenny do Matki Bożej Śnieżnej, odzyskała wzrok. Duchowni mówią o cudzie.Przewodniczący Episkopatu Hiszpanii kardynał Juan Jose Omella poinformował w niedzielę, że rozmawiał przez łącze wideo z 16-letnią Hiszpanką z Madrytu o imieniu Jimena, która twierdzi, że podczas Światowych Dni Młodzieży (ŚDM) w Lizbonie nagle odzyskała wzrok.– Dziękujemy Bogu, później lekarze stwierdzą, czy Jimena mogła się wyleczyć. Ale dla tej dziewczyny to jest coś wielkiego, powiedzmy cud – powiedział Przewodniczący Episkopatu Hiszpanii kardynał Juan Jose Omella.Przekazał, że rozmawiał już z 16-latką, a o wydarzeniu dowiedział się od zakonnicy, która zna rodzinę dziewczyny. Jimena przyjechała na ŚDM do Lizbony z prałaturą Opus Dei.Zgodnie z relacją dziewczyny w wywiadzie dla radia Cope, od ponad dwóch lat prawie nic nie widziała z powodu krótkowzroczności. Pozostawało jej tylko 5 proc. widzenia. Jednak w sobotę, po modlitwie do matki Bożej Śnieżnej i przyjęciu komunii, nagle odzyskała wzrok.– Siedziałam w ławce w Sanktuarium Fatimskim i płakałam, bo chciałam się wyleczyć, a to był ostatni dzień nowenny do Matki Bożej Śnieżnej, której święto obchodzone jest 5 sierpnia. Kiedy otworzyłam oczy, nagle wszystko zobaczyłam wyraźnie, perfekcyjnie – opowiedziała w rozpowszechnionym nagraniu audio.– Na ŚDM zwrócono się do młodzieży, aby wyprosili moje uzdrowienie, i dziś widzę doskonale. Nie wiem, jak to wyjaśnić. Jestem szczęśliwa, to moje nowe urodziny – powiedziała.
Postawił w niej tezę, że nasza cywilizacja zajmuje się rzeczami nieistotnymi, a tak naprawdę przemilcza istotę rzeczy.
Cytuj16-latka z Madrytu podczas Światowych Dni Młodzieży w Lizbonie, w trakcie nowenny do Matki Bożej Śnieżnej, odzyskała wzrok. Duchowni mówią o cudzie.Przewodniczący Episkopatu Hiszpanii kardynał Juan Jose Omella poinformował w niedzielę, że rozmawiał przez łącze wideo z 16-letnią Hiszpanką z Madrytu o imieniu Jimena, która twierdzi, że podczas Światowych Dni Młodzieży (ŚDM) w Lizbonie nagle odzyskała wzrok.– Dziękujemy Bogu, później lekarze stwierdzą, czy Jimena mogła się wyleczyć. Ale dla tej dziewczyny to jest coś wielkiego, powiedzmy cud – powiedział Przewodniczący Episkopatu Hiszpanii kardynał Juan Jose Omella.Przekazał, że rozmawiał już z 16-latką, a o wydarzeniu dowiedział się od zakonnicy, która zna rodzinę dziewczyny. Jimena przyjechała na ŚDM do Lizbony z prałaturą Opus Dei.Zgodnie z relacją dziewczyny w wywiadzie dla radia Cope, od ponad dwóch lat prawie nic nie widziała z powodu krótkowzroczności. Pozostawało jej tylko 5 proc. widzenia. Jednak w sobotę, po modlitwie do matki Bożej Śnieżnej i przyjęciu komunii, nagle odzyskała wzrok.– Siedziałam w ławce w Sanktuarium Fatimskim i płakałam, bo chciałam się wyleczyć, a to był ostatni dzień nowenny do Matki Bożej Śnieżnej, której święto obchodzone jest 5 sierpnia. Kiedy otworzyłam oczy, nagle wszystko zobaczyłam wyraźnie, perfekcyjnie – opowiedziała w rozpowszechnionym nagraniu audio.– Na ŚDM zwrócono się do młodzieży, aby wyprosili moje uzdrowienie, i dziś widzę doskonale. Nie wiem, jak to wyjaśnić. Jestem szczęśliwa, to moje nowe urodziny – powiedziała.https://nczas.com/2023/08/07/cud-na-sdm-to-stalo-sie-z-16-latka-nie-wiem-jak-to-wyjasnic/
Nie działa mi strona https://nczas.com Chyba mam blokadę przez VPN. Jak darmowo ominąć blokadę VPN ? Czy przeglądarka Opera rzeczywiście zapewnia nielimitowany darmowy VPN ?
W swoim przemówieniu do władz Lizbony w środę 2 sierpnia 2023 roku, papież Franciszek zacytował portugalskiego pisarza José Saramago (członka portugalskiej partii komunistycznej aż do końca swego życia) : «Ponieważ, jak zauważył Saramago, “tym, co nadaje prawdziwy sens spotkaniu, jest poszukiwanie i trzeba przejść długą drogę, aby dotrzeć do tego, co jest blisko”». https://en.wikipedia.org/wiki/Jos%C3%A9_SaramagoPrzeciętnemu Włochowi nazwisko Saramago może nic nie mówić. Dla katolików portugalskich jest on jednak uosobieniem zła, bluźnierstwa i niechęci do Kościoła. Ateista, komunista i bezbożnik, Saramago napisał w 1991 roku Ewangelię według Jezusa Chrystusa, która wywołała ostrą reakcję władz kościelnych i wiernych Luzytanii.Oskarżając autora o bycie “zdeklarowanym ateistą i nieskruszonym komunistą”, monsignor. Eurico Dias Nogueira – ówczesny arcybiskup Bragi i prymas Portugalii, napisał: “Dzieło zawiera deliryczne przedstawienie życia Chrystusa, skonstruowane z perspektywy polityczno-religijnej ideologii wyznawanej przez Saramago i zniekształcone przez owe parametry, w wyniku czego powstała bluźniercza książka, która depcze prawdę historyczną i szkaluje największe postacie Nowego Testamentu, takie jak Matka Boża, św. Józef i apostołowie, a także sam Chrystus, będący głównym celem ataku. Dlatego książka ta jest zniewagą dla wierzących chrześcijan: dla nas wszystkich”.Aby zrozumieć, do jak wielkiej głębi zła posuwa się Saramago – i przepraszając czytelników za wulgarność przywołanej sceny – przypominam, że w książce, wbrew prawdzie historycznej, wierze i duchowi chrześcijańskiemu, Saramago imaginuje akt seksualny między Matką Boską a świętym Józefem, podczas którego Bóg Ojciec miał wmieszać swoje nasienie w nasienie Józefa i z którego miał zostać poczęty Jezus.Dziewictwo Maryi, niepokalane przed, w trakcie i po porodzie, jest skandalicznie zaprzeczane twierdzeniem, że miała ona mieć dodatkowe ośmioro dzieci z Józefem. Jezus miał być pierworodnym i jedynym, który uniknął anonimowości. Następnie Jezus miał opuścić dom rodzinny i spotkać się z Marią Magdaleną w domu publicznym, a następnie żyć z nią w konkubinacie.Aby dopełnić bluźnierstwa i herezji, Saramago twierdzi, że relacja Jezusa z Bogiem Ojcem bynajmniej nie była przyjazna. Jezus przedstawiony przez Saramago jest pełen wątpliwości, sceptyczny i buntowniczy. Bóg Ojciec zaś jest mściwy, choleryczny, zniecierpliwiony egzystencjalnymi problemami Syna. Do tego stopnia, że tuż przed śmiercią na krzyżu, Jezus – zakłamując frazę ewangeliczną – mówi: “Ludzie, przebaczcie mu, bo [Bóg] nie wie, co czyni”.Konflikt Saramagi z Kościołem był tak silny, że kiedy zmarł w roku 2010, Osservatore Romano – tak bardzo rozrzutne w uprzejmych komentarzach – poświęciło mu dość zjadliwy artykuł, posuwając się nawet do określenia go jako “człowieka i intelektualistę bez żadnych predyspozycji metafizycznych, do końca przybitego swoją upartą wiarą w materializm ahistoryczny, czyli marksizm”, osobę, która “świadomie” wybrała opowiedzenie się “po stronie kąkolu na ewangelicznym polu pszenicy”. «L’onnipotenza (presunta) del narratore» – «(Domniemana) wszechmoc opowiadacza», Osservatore Romano, 19 giugno 2010.To naprawdę smutne, że Papież Rzymski cytuje z aprobatą postać, która – używając wyrażenia organu watykańskiego – “stanęła po stronie kąkolu”, który, jak wskazuje Ewangelia, został zasiany przez Złego