Na to że Olewiński to theolog to ma pan dowód?
[...] że ew. obali je również teolog a nie owca.
W jednym z filmów opublikowanych w tym roku, x. Bańska powiedział: "Mogę to już powiedzieć, za zgodą przełożonego, że Bractwo dokonało analizy teologicznej Dzienniczka i nie znalazło nic co przeczyłoby nauce katolickiej". Mój cytat, oddaje raczej sens wypowiedzi, co do konkretnych użytych słów mogą być różnice. Niestety nie pamiętam, który to film.
Jeśli się nie myle to chyba o. Kazimierz Lijka OMI jakoś naukowo rozprawiał się z tą kwestią;może w doktoracie albo jakiejś innej publikacji. I na naszym forum ktoś na to się powoływał więc nie powinno być problemu znaleźć tą publikację
Cytat: Tadeusz w Listopada 02, 2022, 17:11:43 pmW jednym z filmów opublikowanych w tym roku, x. Bańska powiedział: "Mogę to już powiedzieć, za zgodą przełożonego, że Bractwo dokonało analizy teologicznej Dzienniczka i nie znalazło nic co przeczyłoby nauce katolickiej". Mój cytat, oddaje raczej sens wypowiedzi, co do konkretnych użytych słów mogą być różnice. Niestety nie pamiętam, który to film.Widziałem ten film chyba z przed roku i znam tą "obietnicę" x. Bańki. Właśnie od szukania stanowiska FSSPX zacząłem swoje poszukiwania wpisując na Googlach różne kombinacje haseł. Znalazłem dokładnie nic. Wygląda jakby nabrali wody w usta.
W takim razie może należy przypomnieć x. Bańce, że temat jest niedokończony, a mógł zwyczajne zapomnieć, zarobiony jest ... :-)
Pan Jakub Szymański na swoim kanale poruszał temat Bożego Miłosierdzia i koronki. Nie pamiętam już dokładnie treści filmów, może jednak te filmy okażą się pomocne. Jeżeli mnie pamięć nie myli, to p. Jakub Szymański również polemizuje z poglądami x. Olewińskiego.https://www.youtube.com/watch?v=Wept_SmD9bY&list=PL7XZryxJ8ezm69tK_V0Eb1xJsDAwBUxn2
Cytat: TruthSrchr w Listopada 01, 2022, 14:16:48 pm[...] że ew. obali je również teolog a nie owca.W jednym z filmów opublikowanych w tym roku, x. Bańska powiedział: "Mogę to już powiedzieć, za zgodą przełożonego, że Bractwo dokonało analizy teologicznej Dzienniczka i nie znalazło nic co przeczyłoby nauce katolickiej".
Cytat: abdi w Listopada 01, 2022, 23:46:33 pmJeśli się nie myle to chyba o. Kazimierz Lijka OMI jakoś naukowo rozprawiał się z tą kwestią;może w doktoracie albo jakiejś innej publikacji. I na naszym forum ktoś na to się powoływał więc nie powinno być problemu znaleźć tą publikacjęPrzejrzałem to po wygooglowaniu frazą [Kazimierz Lijka OMI "ofiaruję Ci Ciało"] i znalazłem w temacie jedynie wzmiankę. Przeczytam całość w Dzień Pański a może coś jeszcze coś znajdę bo na oko ta praca nie wygląda rozprawienie się z problemem (przyajmniej w moim potocznym rozumieniu tego słowa).Ale dziękuję za wskazówkę.
https://krzyz.nazwa.pl/forum/index.php/topic,9535.msg234318.html#msg234318