Cytat: Filip S w Sierpnia 29, 2022, 20:01:20 pmA propos białoruskiej liberalnej opozycji to świetnie podsumowuje ich ten cytat:CytujW samej Białorusi nie mają poparcia, są tylko kukiełkami w rękach zachodnich marionetkarzyJakich marionetkarzy?
A propos białoruskiej liberalnej opozycji to świetnie podsumowuje ich ten cytat:CytujW samej Białorusi nie mają poparcia, są tylko kukiełkami w rękach zachodnich marionetkarzy
W samej Białorusi nie mają poparcia, są tylko kukiełkami w rękach zachodnich marionetkarzy
Nie wiem, moje babcie przedwojenne też potrafiły użyć słów "ruscy", "ruski" w odniesieniu do Rosjan, jak Pan mówi Moskali.
Teraz napisał Pan o "Rusinach", ale wcześniej upomniał mnie Pan za "ruskie".
Natomiast - samo niezadowolenie ludzi to często za mało, stąd porównanie z Białorusią (też uproszczone, bo rozmawiam i z Białorusinami, którzy wcale Łukaszenki nie chwalą, a nawet stamtąd uciekli).
II wojna światowa w kolorze· Wstawaj, strana agromnajaWstawaj, na smiertnyj bojS faszistskoj siłoj tiomnaju,S proklatoju ordoj.Armia Czerwona A.D. 2022, zbrojna w karabiny Mosin wz. 1891 w marszu na zachód przeciw „faszystowskim hordom”.Mam nadzieję, że równie dobrze odtworzą też inne rzeczy z Wielikoj Otcziestwiennoj Wojny. Na czele ze stratami. 🥰
II wojna światowa w kolorze Wstawaj, strana agromnaja
Faktycznie wygląda, jakby mieli Mosiny... Skąd to zdjęcie pochodzi? Trochę mi się dziwne to wydaje, bo przecież Rosjanie mają jeszcze w magazynach masę nowszych rzeczy. Samego AK-47 wyprodukowano 100mln egzemplarzy, więc z pewnością parę milionów tego w zbrojowniach rosyjskich leży. Nie mówiąc o tym, że mają z pewnością jeszcze masę SKS-ów, bo zalewają nimi od lat rynek broni na całym świecie... No ale przypuszczam, że Mosinów też muszą mieć niezliczoną ilość. W Kanadzie do niedawna Mosina można było kupić za poniżej 200 dolarów, i były dosłownie wszędzie. Dopiero sankcje na rosyjskie towary podbiły ceny. A Ukraińcy tez mają. Słyszałem od kanadyjskiego importera broni, że gdzieś na Ukrainie są podziemne magazyny odziedziczone po ZSRR, gdzie są nieprzebrane zasoby starych modeli karabinów: Mosin, SKS, AK-47 - czego dusza zapragnie. Jeszcze w tamtym roku sprzedawali to wszystkim chętnym.Swoją drogą Mosin to była niezła konstrukcja - "gniotsja nie łamiotsja". Finowie mają nawet jeszcze teraz snajperski karabin TKIV 85 oparty na Mosinie.
Okładka najnowszego numeru oficjalnego biuletynu litewskiej armii - w środku biogram Bandery na dziesięć stron, ale chyba bez wzmianki na temat ukraińskiego ludobójstwa na Polakach.Pozdrawiam wszystkich "rzeczpospolitan" i "międzymorzan" od "wstawania z kolan", "cywilizacji łacińskiej", "braterstwa wolnych narodów" co to "należą do Zachodu, choć leżą na Wschodzie" i sojuszu "wolnych z wolnymi, równych z równymi".
Według V. Orbána, sankcje nałożone na Rosję uderzyły w gospodarkę Europy, Rosji bynajmniej nie rzucając na kolana. Od lutego Rosja wręcz „wiele zyskała z tytułu wysokich cen nośników energii” Węgierski premier nawiązał też do niedzielnego zwycięstwa Giorgii Meloni, stwierdzając, że w kontekście ubożenia mieszkańców Europy, „rządy upadają”. „Możemy z pewnością powiedzieć, że, w rezultacie sankcji, Europejczycy zbiednieli, podczas gdy Rosja nie upadła na kolana (…) Ta broń zadziałała w odwrotną stronę, sankcjami Europa strzeliła sobie w stopę”, powiedział V. Orbán. „Czekamy na odpowiedź, cała Europa czeka na odpowiedź Brukseli, jak długo będziemy to ciągnąć”, dodał węgierski premier, stwierdzając też że nadszedł już czas by na temat sankcji porozmawiać z USA. „Jeśli sankcje zostaną zniesione”, stwierdził V. Orbán, „europejska ekonomia zdołałaby zbudować swoją siłę”.