Cytat: Urban w Kwietnia 09, 2022, 18:48:03 pm"OwK'Szczto eto "OwK'
"OwK'
To działa w obie strony ponieważ głównymi odbiorcami rosyjskiego eksportu są kraje Europy Zachodniej, po drugie Rosja ściągała z tego kierunku najważniejsze produkty w tym kluczowe podzespoły do sprzętu wojskowego.
Ta osoba serio czegos nie rozumie i to bardzo. Z katolickiego punktu widzenia - niech nie wie prawa twa reka co czyni lewa."Gdy wydajesz obiad albo wieczerzę, nie zapraszaj swoich przyjaciół ani braci, ani krewnych, ani zamożnych sąsiadów, aby cię i oni nawzajem nie zaprosili, i miałbyś odpłatę. Lecz kiedy urządzasz przyjęcie, zaproś ubogich, ułomnych, chromych i niewidomych. A będziesz szczęśliwy, ponieważ nie mają czym tobie się odwdzięczyć; odpłatę bowiem otrzymasz przy zmartwychwstaniu sprawiedliwych"
Jedną z większych bolączek państwa polskiego w okresie międzywojennym były liczne mniejszości narodowe; właśnie mniejszość ukraińska, mniejszość żydowska. Co byśmy nie powiedzieli o okresie PRL-u otrzymaliśmy chcąc nie chcąc (...) jednorodne państwo i to był nasz ogromny atut, ogromny atut nie tylko w tym okresie PRL-u (...) ale dzisiaj kiedy my mamy już doświadczenie tego co się dzieje w Francji, która przyjęła mnóstwo imigrantów, co się dzieje w Niemczech, co się dzieje w Szwecji, w Holandii, w Wielkiej Brytanii, i my nie wyciągamy z tego wniosków; że byliśmy jako jedno z niewielu państw w ogóle w Europie skrajnie jednorodnym państwem narodowym. Ono co prawda od tej idei narodowej już odchodzi, ale jednorodne [ma-moje dop.] jakąś przynajmniej bazę, punkt wyjściowy do tego żeby znowu pracować nad unarodowieniem tego społeczeństwa polskiego (...) był jakiś punkt wyjściowy, po czym pompujemy sobie sami potężną mniejszość (...) Ta mentalność i przeświadczenie w społeczeństwie ukraińskim, że to wszystko co wydarzyło się w historii narodu ukraińskiego to wina Rosjan i Polaków dalej jest, ono jest aktywne (...) Oni przyjeżdżając nawet do pracy przez te ostatnie lata; słyszałem takie opinie nawet od samych Ukraińców, którzy nawet mi mówili o tym wprost albo mówili pokątnie do Białorusinów, że tu przyjeżdżają, zaciskają zęby, pracują znów u tego polskiego pana (...) [Ukraińcy] przez 30 lat z tą swoją niepodległością nie zrobili nic (...) za to zawsze są bardzo aktywni jako mniejszość; właśnie w Polsce mniejszość ukraińska bardzo aktywna; mniejszość która starała się w centrum Przemyśla i dalej się stara, i wykupuje za pośrednictwem bogatych Ukraińców z Kanady wykupić jak największą część śródmieścia w Przemyślu
Oczywiście to fejknjus, ale warto przeczytać i obejrzeć jakie teorie spiskowe powstają w chorych umysłach szurów i foliarzy...https://wolnemedia.net/kompromitujace-politykow-sekstasmy-sa-na-ukrainie/
Cytat: szkielet w Kwietnia 23, 2022, 10:02:36 amOczywiście to fejknjus, ale warto przeczytać i obejrzeć jakie teorie spiskowe powstają w chorych umysłach szurów i foliarzy...https://wolnemedia.net/kompromitujace-politykow-sekstasmy-sa-na-ukrainie/Leszek Sykulski nie jest szurem i foliarzem, natomiast ta sprawa o ile pamiętam wyszła na światło dzienne parę ładnych lat temu.
Poniżej zamieszczam ciekawy wpis pewnego dyplomaty ze Śląska."Aktualnie wróciłem ze Lwowa gdzie mieści się sklep AUCHAN. Szokiem była ikra i...rosyjski kawior !!! Jak się ma rosyjski kawior w ukraińskim sklepie do wojny ? Czegoś tutaj nie rozumiem i to w chwili gdy Polska bojkotuje rosyjskie towary.
Poinformowano nas również, że obowiązuje prohibicja ze względu na wojnę. Oczywiście w dzień później kupiliśmy butelkę w AUCHANIE, już wspomnianym, gdyż tam prohibicia nie obowiązuje.
Rodzi się nowe pytanie. Czy naprawdę my Polacy nie mamy prawa otrzymać w zamian za nasze serce jakieś minimum wdzięczności ?
Osobiście pokazałem i udowadniam stale, że nie zawsze zgadzam się z kierunkiem politycznym. Wazeliniarstwo nie jest w moim typie. Polityka to jak małżeństwo.Coś za coś. Zacznijmy głośno żądać pewnych ustępstw ze strony ukraińskiej.Ekshumacja grobów pomordowanych Polaków jest absolutnie priorytetem.Jeśli ktoś myśli inaczej nie jest godny tego by być Polakiem.Janusz Krzywoszyński 02.04.2022r."
https://kresy.pl/wydarzenia/polska/gorszace-sceny-w-warszawskim-kosciele-ksiadz-plasal-przy-dzwiekach-piesni-upa-video/"Do gorszących scen doszło w Poniedziałek Wielkanocny na mszy świętej w kościele przy parafii bł. Edwarda Detkensa na warszawskich Bielanach. Ksiądz proboszcz Wojciech Drozdowicz podczas kazania puścił wiernym z głośnika ukraińską pieśń wojskową „Czerwona kałyna” będącą hymnem Strzelców Siczowych i jedną z popularnych pieśni w tzw. Ukraińskiej Powstańczej Armii (nazywa się ją czasem nieformalnym „hymnem UPA”)...." (zachowałem pisownię oryginalną)