Panie Urban, jakiego prawa oni się domagają? Przecież Ukry grali u siebie w Ukrocławiu. Tam polskie prawo nie działa.
Na czym polega ten wasz Ukrocław?
Ja serio pytam. Od lat słyszę Wrocławiaków trydentów narzekających na ukrów we Wro i nie wiem o co chodzi. Wszystkie moje wizyty w mieście miliona mostów odbyły się bez problemów z Ukraińcami.
https://www.money.pl/gospodarka/zapadla-decyzja-ukraina-zlozyla-oficjalna-skarge-na-polske-6942947936864896a.html
Postawę Ukrainy skomentował jeden z liderów Konfederacji Sławomir Mentzen. Zasugerował ostry ruch: „Jeżeli Ukraina chce wprowadzić zakaz wwozu polskich owoców i warzyw, to należy ją zapytać, co myśli o polskim zakazie wywozu broni i amunicji na Ukrainę” – napisał.Kolejnym krokiem odwetowym – uważa Mentzen – mogłaby być sugestia, że Polska na razie zrezygnuje z remontu rzeszowskiego lotniska Jasionka, które jest głównym hubem transportowym dla Ukraińców, a także z remontu torów na wschód.
Waszyngton miał zwrócić się do Warszawy o wyjaśnienie wypowiedzi premiera Mateusza Morawieckiego, który stwierdził, że "nie przekazujemy już żadnego uzbrojenia" Ukrainie - pisze Bloomberg, powołując się na anonimowe źródło. Polskie MSZ nie udziela komentarza.