Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 14, 2024, 17:16:53 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232544 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: proszę sobie popatrzeć na te dziwy
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj
Autor Wątek: proszę sobie popatrzeć na te dziwy  (Przeczytany 13749 razy)
Thomas
Gość
« Odpowiedz #45 dnia: Lipca 10, 2009, 00:00:00 am »

dla mnie to doniczka. Ale dlaczego na głowie?
slavko
Gość
« Odpowiedz #46 dnia: Lipca 10, 2009, 00:04:49 am »

Koszule ladne. Moze tez sobie taka kupic? mhh No bo tak ciagle na czarno....
PTRF
aktywista

« Odpowiedz #47 dnia: Lipca 10, 2009, 00:05:56 am »

... i koniecznie zieloną czapeczkę (wg zamieszczonego wzoru).
"Kto tradycji nie szanuje
 Niech nas w dupę pocałuje"
/kawaleryjskie/
slavko
Gość
« Odpowiedz #48 dnia: Lipca 10, 2009, 00:08:59 am »

tego to nie; biret mi sie jeszcze nie znudzil, a itak najczesciej chodze z odkryta glowa
Edi
aktywista

« Odpowiedz #49 dnia: Lipca 10, 2009, 00:17:36 am »

Popieram połączenie działów Humor i Kościół posoborowy w jeden dział, nazwę można wziąć z pierwszego albo z drugiego. Na jedno wyjdzie, w moim słowniku są to właściwie synonimy ;)
Marcin_
uczestnik

« Odpowiedz #50 dnia: Lipca 10, 2009, 10:27:56 am »

Trochę głupie pytanie, ale czy te kobiety są "wyświęcone" ważnie i ich "Msze" także są ważne? Mam nadzieję, że nie...
kurak
aktywista

Damnat quod non intelligunt !!!

« Odpowiedz #51 dnia: Lipca 10, 2009, 10:39:55 am »

Trochę głupie pytanie, ale czy te kobiety są "wyświęcone" ważnie i ich "Msze" także są ważne? Mam nadzieję, że nie...
Niech pierwszy czlon zdania bedzie odpowiedzia ;D ;D
Zawsze Wierni - Prawdzie katolickiej, Prawdzie Jedynej...
TKN
aktywista

« Odpowiedz #52 dnia: Lipca 10, 2009, 12:58:45 pm »

[...] czy te kobiety są "wyświęcone" ważnie i ich "Msze" także są ważne? Mam nadzieję, że nie...

Oczywiście, ze nie. Kościół nie ma władzy święcenia kobiet i nigdy takiej władzy mieć nie będzie ;-)
slavko
Gość
« Odpowiedz #53 dnia: Lipca 10, 2009, 14:56:38 pm »

Poprostu swiecenia na kobiecie nie "chwytaja"; musi byc "vir baptizatus" i tyle.
Antoniusz
uczestnik

Nie lękajcie się... Bóg jest tradycjonalistą ;)

« Odpowiedz #54 dnia: Lipca 10, 2009, 17:01:56 pm »

dodaję link do artykułu jaki znalazłem na ten temat, koledzy wybaczą, że jest z "w drodze":

http://www.mateusz.pl/wdrodze/nr366/02-wdr.htm

Co o tym myśleć?
« Ostatnia zmiana: Lipca 10, 2009, 17:05:50 pm wysłana przez Antoniusz » Zapisane
com napisał, napisałem, a jeśli w czymś zbłądziłem zostawiam do poprawy Świętemu Kościołowi

tradycjonalizm nie jest ruchem w Kościele, ale zdrową postawą każdego katolika
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #55 dnia: Lipca 10, 2009, 17:09:40 pm »

No, no... ładny temacik nam się zrobił. A wiecie Państwo dlaczego te kobiety się tak zachowują?! Nie wiecie?! To ja Państwu odpowiem: bo te stare baby to są produkty naszej upadłej cywilizacji! Ile te baby mają lat? Po 40, 60 i więcej... Spłodziły sobie potomstwo, no ale, że dzisiejsza kultura mówi, że kobieta najpierw ustawia się życiowo, a potem ewentualnie rodzi dzieci, no to nie doczekały się wnuków, bo ich dzieci robią karierę, a o odwiedzinach starej mamusi nawet nie myślą. Więc żeby odwieść myśl o eutanazji spotykają się w takich grupkach. O Bogu jeszcze nie zapomniały (nawet przeraża ich ta nowoczesność u młodych), a że biskup katolicki, episkopalny, ważnie wyświęcony (czy nieważnie) pozwala - no to robią sobie takie harce, żeby zapomnieć, że powoli trzeba umierać w czasach naszej ginącej cywilizacji!...
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #56 dnia: Lipca 10, 2009, 17:19:14 pm »

dodaję link do artykułu jaki znalazłem na ten temat, koledzy wybaczą, że jest z "w drodze":

http://www.mateusz.pl/wdrodze/nr366/02-wdr.htm

Co o tym myśleć?

Panie Antoniuszu, co o tym myśleć?! Redaktor Majewski na papierze może sobie dowolną bzdurę naskrobać! Jeśli Benedykt XVI w Bazylice św. Piotra "wyświęci" kobiety, to racje ma x. Trytek.

(Ściślej są wtedy dwie możliwości: albo Tron Piotrowy jest rzeczywiście pusty, albo dany papież ma tylko tytuł Biskupa Rzymu, ale tylko ten tytuł, bo wprowadzić Kościoła nijak nie może ze względu na to, że jest heretykiem).
Marcin_
uczestnik

« Odpowiedz #57 dnia: Lipca 10, 2009, 19:53:11 pm »

Dziękuję za odpowiedzi. Trochę z moim pytaniem strzeliłem a nie nabiłem, ale poważnie się przestraszyłem, że to wszystko dzieje się na prawdę (tak to bardziej jak teatrzyk).
Hyacinthus Stanislaus
rezydent

« Odpowiedz #58 dnia: Lipca 11, 2009, 02:29:50 am »

Bez względu jednak na to, jak w przyszłości zakończy się dyskusja na temat święceń kobiet i kto ją zakończy, nie można dziś żyć z przeświadczeniem, jakby w tej sprawie w nauczaniu Magisterium Kościoła wszystko zostało raz na zawsze rozstrzygnięte czy było do końca jasne i klarowne (co nie znaczy, że katolik może zachowywać się tak, jakby Magisterium niczego ważnego i zobowiązującego na ten temat nie nauczało). To przede wszystkim dlatego wokół pytania o święcenia kapłańskie kobiet wciąż toczy się w Kościele (uprawniona) debata.

Cytat pochodzi z artykułu linkowanego przez pana Antoniusza, pogrubienia moje. Przyznam szczerze, że większej bzdury dawno nie czytałem. Wystarczy przytoczyć choćby i Jana Pawła II:
Cytat: Ordinatio sacerdotalis — list apostolski Jana Pawła II
Aby zatem usunąć wszelką wątpliwość w sprawie tak wielkiej wagi, która dotyczy samego Boskiego ustanowienia Kościoła, mocą mojego urzędu utwierdzania braci (por. Łk 22, 32) oświadczam, że Kościół nie ma żadnej władzy udzielania święceń kapłańskich kobietom oraz że orzeczenie to powinno być przez wszystkich wiernych Kościoła uznane za ostateczne.
i dodać, że KNW potwierdziła w 1995 roku (http://www.newadvent.org/library/docs_df95os.htm) iż nauka o udzielaniu święceń wyłącznie mężczyznom należy do Depozytu Wiary. Ciekawe, że 9 lat po wydaniu tego orzeczeniu przez KNW, pan Majewski w ogóle go nie przytacza…
pjo
Pokorny młot w warsztacie Pana
aktywista

www.ratzinger.pl
« Odpowiedz #59 dnia: Lipca 12, 2009, 00:24:48 am »

i dodać, że KNW potwierdziła w 1995 roku (http://www.newadvent.org/library/docs_df95os.htm) iż nauka o udzielaniu święceń wyłącznie mężczyznom należy do Depozytu Wiary. Ciekawe, że 9 lat po wydaniu tego orzeczeniu przez KNW, pan Majewski w ogóle go nie przytacza…

Ten dokument NIE JEST powszechnie uznawany jako nieomylny. Nawet o. prof. Herezyjniewicz z Uniwersytetu Cool z Lublina go kontestuje.
Strony: 1 2 3 [4] 5 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: proszę sobie popatrzeć na te dziwy « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!