Pomogę Panu, panie Filipie! To wyrażenié, którégo Panu brakuje, brzmi: "moim zdaniém".
Pan Filip ewidentnie pojechał księdzem Bańką. Muszę powiedzieć, że się na tym ostatnim mocno zawiodłem
To są najważniejsze punkty tego KEPskiego gniota.
Również bardzo się rozczarowałem tym filmem x. Bańki. Nazywanie kogokolwiek "kolaborantem" w Polsce, gdzie to słowo ma bardzo konkretne negatywne konotacje, jest niegodne przyzwoitego człowieka, o księdzu katolickim nie wspominając
Cytat: wiliams w Września 08, 2021, 17:32:23 pmRównież bardzo się rozczarowałem tym filmem x. Bańki. Nazywanie kogokolwiek "kolaborantem" w Polsce, gdzie to słowo ma bardzo konkretne negatywne konotacje, jest niegodne przyzwoitego człowieka, o księdzu katolickim nie wspominając Księża w dzisiejszych czasach nie są z zasady przyzwoici.
Czy ktoś tym biskupom powiedział o zjawisku modernizmu w Kościele?
Niewątpliwie dużo o modernizmie miał do powiedzenia swojemu młodemu doktorantowi księdzu Rysiowi jego promotor Jan Kracik. Ten facet orzekł, że encyklika Świętego Papieża Piusa X Pascendi Dominici Gregis jest już nieaktualna. W ówczesnej Kurii Krakowskiej nikt nawet się nie zająknął
Za 3 miesiące należałoby sprawdzić, jak wygląda "wzorcowy NOM" w znaczniejszych kościołach archidiecezji warmińskiej.
Według tych wskazań ludzie chodzą na tridentinę, bo widzą nadużycia w swojej parafii... Jacyś liturgiczni esteci ci wszyscy co chodzą na tridentinę... Jak im damy NOM po łacinie i z chorałem to po odpowiedniej katechezie powrócą i będzie można przestać odprawiać tridentinę. Fajnie, że nie chcą biskupi rozstrzelać wszystkich tradsów, ale to jest tak żenująca diagnoza, że niedobrze mi się robi... Czy ktoś tym biskupom powiedział o zjawisku modernizmu w Kościele?
Cytat: Jarod w Września 09, 2021, 20:25:32 pmWedług tych wskazań ludzie chodzą na tridentinę, bo widzą nadużycia w swojej parafii... Jacyś liturgiczni esteci ci wszyscy co chodzą na tridentinę... Jak im damy NOM po łacinie i z chorałem to po odpowiedniej katechezie powrócą i będzie można przestać odprawiać tridentinę. Fajnie, że nie chcą biskupi rozstrzelać wszystkich tradsów, ale to jest tak żenująca diagnoza, że niedobrze mi się robi... Czy ktoś tym biskupom powiedział o zjawisku modernizmu w Kościele?To jest przerazajace. Oznacza to nie tylko, ze nasi biskupi maja inne poglady na liturgie, ale ze sa najnormalniej w swiecie slepi a moze nawet ..... (nie bede konczyl) i w ogole nie kojarza rzeczywistosci.