https://www.pap.pl/aktualnosci/news%2C712365%2Cpapiez-upowaznia-wszystkich-kaplanow-do-rozgrzeszenia-aborcji.htmlNie wiem czy to upoważnienie zostało odwołane. Wydaje mi się, że nie. Poza tym, wcześniej takie uprawnienia posiadali kapłani z zakonów żebraczych, nie musiał tego robić "własnoręcznie" biskup.
Ksiądz powiedział, że kobieta która dopuściła się do aborcji jest automatycznie ekskomunikowana. Dlatego ksiądz na takim poziomie nie może rozgrzeszyć. Nie wiem jak jest z lekarzem który przeprowadził aborcje. Można wywnioskować, że aborcja jest gorszą zbrodnią niż zabicie dorosłego człowieka.
CytujNagle zimno grobowe uderza w koło; ukazuje się kapłan w ornacie ze mszą świętą idący. Okropny widok!... kapłan ten jest kościotrupem... głowa jego trupią, ręce kielich niosące kościami tylko; poprzedzają go dwa małe szkielety w komżach, jeden z nich niesie ampułki, drugi mszał ogromny.
Nagle zimno grobowe uderza w koło; ukazuje się kapłan w ornacie ze mszą świętą idący. Okropny widok!... kapłan ten jest kościotrupem... głowa jego trupią, ręce kielich niosące kościami tylko; poprzedzają go dwa małe szkielety w komżach, jeden z nich niesie ampułki, drugi mszał ogromny.