A ja akurat się dziwię takiemu łatwemu mówieniu o schizmie, podobno jest to nawet większy grzech niż herezja (herezja przeciwko cnocie wiary, schizma przeciwko cnocie miłości).
Jeżeli dobrze rozumiem, to teoretycznie można nawet w ignorancji głosić herezje i być nadal pełnoprawnym katolikiem o ile uznaje się nad sobą władzę kościelną, i jest się gotowym jej podporządkować gdy nas upomni i osądzi.
No a jeżeli można nie być heretykiem - czyli wyznawać 100% ortodoksyjną rzymsko-katolicką wiarę - ale jednocześnie być schizmatykiem, czyli jednak poza Kościołem, to jak to w sumie rozumieć?
Cytat: _Michał_ w Czerwca 22, 2024, 16:01:40 pmClickbait i tyle.Dlaczego Pan tak sądzi? Ks. de Jorna chce sobie przysporzyć popularności?
Clickbait i tyle.
Dodam, że prawda jest że nas interesuje dostęp do duchownego bo trzeba wyspowiadać i pożenić i pogrzebać. A to już sprawa księdza od którego jest biskupa.
No ale dziś gdy 99% biskupów uznaje Franciszka za papieża to raczej nie mogą być uzasadnione takie wątpliwości według mnie.
Ja się tam cieszę. Każda taka nowa restrykcja jest tylko wiatrem w żagle dla FSSPX i w gruncie rzeczy bardzo jednoczy ruch tradycjonalistyczny, a de facto po prostu katolicki.