Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Października 09, 2024, 09:42:59 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232534 wiadomości w 6638 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Bijcie w dzwony (motu proprio "Traditionis Custodes")
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 43 44 [45] 46 47 Drukuj
Autor Wątek: Bijcie w dzwony (motu proprio "Traditionis Custodes")  (Przeczytany 97949 razy)
Albertus
rezydent

« Odpowiedz #660 dnia: Czerwca 23, 2024, 10:43:54 am »

A ja akurat się dziwię takiemu łatwemu mówieniu o schizmie, podobno jest to nawet większy grzech niż herezja (herezja przeciwko cnocie wiary, schizma przeciwko cnocie miłości).

Jeżeli dobrze rozumiem, to teoretycznie można nawet w ignorancji głosić herezje i być nadal pełnoprawnym katolikiem o ile uznaje się nad sobą władzę kościelną, i jest się gotowym jej podporządkować gdy nas upomni i osądzi.
Mogę się założyć, że w takich średniowiecznych wioskach wielu wiernych, a być może nawet kapłanów mogło mieć całe życie błędne wyobrażenia co do wiary (w końcu nie było wtedy regularnych kazań ani seminariów duchownych), a mimo to oczywiste było, że jeśli uznajesz nad sobą proboszcza, który uznaje biskupa, który z kolei uznaje papieża - jesteś w Kościele, dopóki z niego nie zostaniesz przez tą władzę wyrzucony, albo sam nie odejdziesz. Taka widzialna jedność była zawsze kluczowa, czego np. protestanci nie mogą chyba zrozumieć.

No a jeżeli można nie być heretykiem - czyli wyznawać 100% ortodoksyjną rzymsko-katolicką wiarę - ale jednocześnie być schizmatykiem, czyli jednak poza Kościołem, to jak to w sumie rozumieć? No bo jedyne co mi przychodzi do głowy to właśnie wyłączenie się spod władzy i z jedności z biskupem i papieżem. No i co wtedy?
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #661 dnia: Czerwca 23, 2024, 11:41:29 am »

Przestań zatruwać duszę papizmem. Z miłości bliźniego błądzącego wiara każe mi pouczyć.

Dodam, że prawda jest że nas interesuje dostęp do duchownego bo trzeba wyspowiadać i pożenić i pogrzebać. A to już sprawa księdza od którego jest biskupa.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 23, 2024, 12:06:27 pm wysłana przez Kefasz » Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
Filip S
aktywista

« Odpowiedz #662 dnia: Czerwca 23, 2024, 17:45:55 pm »

A ja akurat się dziwię takiemu łatwemu mówieniu o schizmie, podobno jest to nawet większy grzech niż herezja (herezja przeciwko cnocie wiary, schizma przeciwko cnocie miłości).
Moim zdaniem to nie ma logicznego sensu, Jak uczy nas historia problem ze schizmą był taki że na ogół łączył się z herezją/błędami w wierze lub po dłuższym czasie do tego właśnie doprowadził.   

Jeżeli dobrze rozumiem, to teoretycznie można nawet w ignorancji głosić herezje i być nadal pełnoprawnym katolikiem o ile uznaje się nad sobą władzę kościelną, i jest się gotowym jej podporządkować gdy nas upomni i osądzi.

Herezja jest grzechem a grzechu nie można popełnić w nieświadomości, w takim przypadku mielibyśmy do czynienia po prostu ze zwykłą ignorancją. Natomiast jeśli katolik intencjonalnie podważa dogmat(y) wiary to popełnia grzech ciężki, dawniej tacy ludzie z reguły samoistnie i dobrowolnie wyrzekali się wiary katolickiej oraz samoidentyfikacji z Kościołem. Ich sytuacja pozostawała więc dość jasna.

No a jeżeli można nie być heretykiem - czyli wyznawać 100% ortodoksyjną rzymsko-katolicką wiarę - ale jednocześnie być schizmatykiem, czyli jednak poza Kościołem, to jak to w sumie rozumieć?
Taka sytuacja była chyba w późnym średniowieczu, podczas konfliktu Rzym vs. Awinion. 

_Michał_
rezydent

« Odpowiedz #663 dnia: Czerwca 23, 2024, 22:20:16 pm »

Clickbait i tyle.

Dlaczego Pan tak sądzi? Ks. de Jorna chce sobie przysporzyć popularności?

Clickbait ze strony Rorate Caeli. Sam list, który napisał ks. de Jorna, nie potwierdza, że to tuż tuż. A że mają w ogóle być -- to chyba wszystkim od dawna wiadome.
Albertus
rezydent

« Odpowiedz #664 dnia: Czerwca 24, 2024, 14:21:11 pm »

Właśnie sprawdziłem, że św. Tomasz z Akwinu uznawał niewiarę za większy grzech niż schizma, bo dotyczy samego Boga, podczas gdy schizma dotyczy miłości bliźniego. A skoro w innym miejscu uznawał on herezję za rodzaj niewiary, więc z tego mogło by jednak wynikać, że herezja jest gorsza od schizmy.

Ale jednak twierdził on, że schizma jest najcięższym z grzechów popełnianych przeciwko bliźniemu, a definiował ją jako nie podporządkowywanie się papieżowi oraz biskupom będącymi z nim w jedności.

Tzw. Schizma Zachodnia, gdzie było trzech "papieży" wydaje mi się przykładem gdzie można było być de facto schizmatykiem (nie uznawać prawdziwego papieża), lecz przez niezawinioną ignorancję nie zaciągać grzechu. No ale dziś gdy 99% biskupów uznaje Franciszka za papieża to raczej nie mogą być uzasadnione takie wątpliwości według mnie.

Dodam, że prawda jest że nas interesuje dostęp do duchownego bo trzeba wyspowiadać i pożenić i pogrzebać. A to już sprawa księdza od którego jest biskupa.

No ale skąd będzie Pan wiedział czy dany ksiądz nie jest czasem heretykiem albo schizmatykiem, skoro to właśnie Kościół takie sprawy rozsądza? Z tego co wiem to każdy jest podporządkowany biskupowi danego miejsca jako swojemu pasterzowi, diakoni i prezbiterzy są pomocnikami biskupów i tak było od początku, więc to chyba jednak jest ważne.

Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #665 dnia: Czerwca 24, 2024, 14:58:28 pm »

No ale dziś gdy 99% biskupów uznaje Franciszka za papieża to raczej nie mogą być uzasadnione takie wątpliwości według mnie.

W takim razie ciekawi mnie, co jeszcze musi Franciszek zrobić, żeby owe wątpliwości stały się  uzasadnione?  Jak ogłosi, że Pana Boga nie ma, to wtedy staną się uzasadnione?

Przypuszczam jednak, że jeśli powie to np. w wywiadzie dla jakiegoś dziennikarza na pokładzie samolotu, to wtedy z pewnościa przeczytamy i usłyszymy, że to nic, że to tylko prywatna opinia, papież nie przemawiał ex cathedra, wywiady nie są nieomylne itp. itd.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #666 dnia: Czerwca 24, 2024, 16:40:50 pm »

https://pch24.pl/co-planuje-papiez-przyjal-na-audiencji-przelozonego-tradycjonalistycznego-instytutu-chrystusa-krola/
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #667 dnia: Czerwca 26, 2024, 10:57:09 am »

https://pch24.pl/media-w-watykanie-jest-nowy-dokument-o-mszy-trydenckiej-ostre-ograniczenia/
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Jezuitów należy skasować
Mazarin
uczestnik

« Odpowiedz #668 dnia: Czerwca 26, 2024, 14:07:42 pm »

Ja się tam cieszę. Każda taka nowa restrykcja jest tylko wiatrem w żagle dla FSSPX i w gruncie rzeczy bardzo jednoczy ruch tradycjonalistyczny, a de facto po prostu katolicki.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #669 dnia: Czerwca 26, 2024, 14:47:46 pm »

Ja się tam cieszę. Każda taka nowa restrykcja jest tylko wiatrem w żagle dla FSSPX i w gruncie rzeczy bardzo jednoczy ruch tradycjonalistyczny, a de facto po prostu katolicki.
Cieszę się, że się Pan cieszy, ale chyba nie do końca Pan rozumie co się dzieje i o co w tym chodzi. Niemniej jednak czasem zderzenie z rzeczywistością może zaboleć. I to bardzo.

Jezuitów należy skasować
Kefasz
aktywista

Amen tako Bóg daj, byśmy wszyscy poszli w Raj.

ministrantura śpiewniki tradycja->
« Odpowiedz #670 dnia: Czerwca 26, 2024, 15:11:06 pm »

Rozumiem że pan premier Mazarin patrzy na to politycznie. Że prześladowania radykalizują i konsolidują. No tak. Ale ja nie jestem w kościele z powodów politycznych, ale dla życia łaski.
Jeśli słaby dostęp do godziwego nabożeństwa zostaje mocno pogorszony dokumentem Pædophiliæ Custodes a trzy lata później niemal całkiem zamknięty kolejnym świstkiem Argentyńczyka to poważnie wpływa na moje życie łaską i bliskość z Bogiem. Zabija to udział we wspólnotowym nabożeństwie i pozostaje wyłącznie osobista przyjaźń z Bogiem. Ja dam radę, bo mam z tym doświadczenie i dzięki cnocie antyklerykalizmu od dawna nie uzależniam mojej relacji z Bogiem od widzimisie funkcjonariuszy kościelnych. Ale będzie mi trudniej. A wieku innych nie da rady.
Mówiąc inaczej to jest wprost zamykanie skarbca łask i bram nieba.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 26, 2024, 17:33:35 pm wysłana przez Kefasz » Zapisane
Stare jest lepsze Ł5,39
liczne stare książki->http://chomikuj.pl/Pjetja
Z forum amerykańskich tradycjonalistów:
Oto zwyczajowe napomnienie: unikaj żarliwości; krytykuj zasady, nie ludzi.
Bądź rozróżniający, lecz nie czepialski. Bądź pouczający lecz nie zgryźliwy. Bądź zasadniczy, zamiast natarczywy.
adaltare
rezydent

« Odpowiedz #671 dnia: Czerwca 26, 2024, 16:31:34 pm »

Niech pan zrozumie, że odziaływanie FSSPX jest działaniem marginalnym, wręcz niszowym. Na takim działaniu chce pan opierać zbawienie katolików? Słabe to.
To że lubię kremówki nie znaczy że z tego powodu mogę zrezygnować z chleba.
Kryzys Kościoła to kryzys odpowiedzialności biskupów.
Major
aktywista

« Odpowiedz #672 dnia: Czerwca 26, 2024, 16:43:43 pm »

Są zapewne gotowi to zrobić. Watykan chce z młotkować tradycyjnych katolików 3 lat po TC a za chwilę przyjdzie czas na kasatę tradycyjnych zgromadzeń. Na Zachodzie kościoły i tak są puste a te, które mają wiernych to z Mszą tradycyjną. Nawet jeśli są wierni z NOM to i tak nie za bardzo uznają katolicką naukę. Ciekawe jak zachowają się nasi biskupi bo na tle Europy mają jeszcze wiernych w kościołach.
szkielet
Moderator
aktywista

« Odpowiedz #673 dnia: Czerwca 26, 2024, 18:16:06 pm »

Wróble kraczą...
https://www.youtube.com/watch?v=Ydue91q7y2Q

Jezuitów należy skasować
Lappiy
uczestnik

« Odpowiedz #674 dnia: Czerwca 26, 2024, 21:28:44 pm »

Grillo w najnowszej wypowiedzi stwierdził, że nie spodziewa się w okresie kilku najbliższych miesięcy żadnego nowego dokumentu na temat tradycyjnej liturgii. Jeśli Grillo tak mówi to znaczy, że tak będzie. Dokument (a być może i dwa w różnych wersjach) istnieje, ale najwidoczniej papież nie podjął jeszcze decyzji. Plan zakłada z grubsza zakaz odprawiania mszy i sakramentów dla wszystkich księży, łącznie z biskupami, z wyjątkiem tradycyjnych wspólnot.
Strony: 1 ... 43 44 [45] 46 47 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Disputatio  |  Poczekalnia  |  Wątek: Bijcie w dzwony (motu proprio "Traditionis Custodes") « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!