Wszyscy komentatorzy TC i dubiów mówią wyraźnie, żeby nie przejmować się i robić swoje. Trzeba przyjąć taktykę modernistow - przeczekać albo wyśmiać. Wszystko fajnie, ale czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Co innego msza prywatna, a co innego najlichsza nawet msza z udziałem wiernych. Tutaj każda akcja i każde odchylenie od normy jest śledzone i monitorowane.
Cytat: Licht w Lutego 16, 2022, 20:37:08 pmWszyscy komentatorzy TC i dubiów mówią wyraźnie, żeby nie przejmować się i robić swoje. Trzeba przyjąć taktykę modernistow - przeczekać albo wyśmiać. Wszystko fajnie, ale czy coś takiego jest w ogóle możliwe? Co innego msza prywatna, a co innego najlichsza nawet msza z udziałem wiernych. Tutaj każda akcja i każde odchylenie od normy jest śledzone i monitorowane.Przez kogo? Owszem - kilku biskupów przyłączy się do nagonki, ale bardzo możliwe, że duża część przymknie oko.
Na mocy dekretu z 11 lutego Franciszek potwierdził prawo Bractwa Kapłańskiego Świętego Piotra (FSSP) do sprawowania Mszy Świętej i wszystkich sakramentów według rytu trydenckiego. Siedem miesięcy po motu proprio Traditionis custodes, przepis ten być może zostanie rozszerzony na inne wspólnoty powstałe na mocy wydanego w 1988 roku motu proprio Ecclesia Dei – podaje portal La Famille Chrétienne.
Wskazał m.in. Stany Zjednoczone. – Pewien argentyński biskup powiedział mi, że został poproszony o administrowanie diecezją, która wpadła w ręce tych "odnowicieli" Kościoła
CytujWskazał m.in. Stany Zjednoczone. – Pewien argentyński biskup powiedział mi, że został poproszony o administrowanie diecezją, która wpadła w ręce tych "odnowicieli" KościołaKtóraż to diecezja mogła być, która cała "wpadła w ręce"?
Jest problem w przetłumaczeniu. Oryginalny tekst po hiszpańsku.Dice: El número de grupos de «restauradores» Tłumaczenie na polskie: Mówi: Liczba grup "restauratorskich"Ktoś przetłumaczył na polski język: Franciszek nazwał ten ruch "restoracjonizmiem" w Kościele.Restoracjonizm a restauratorstwo. To nie jest to samo.
Cytat: Aqeb w Czerwca 15, 2022, 20:10:03 pmCytujWskazał m.in. Stany Zjednoczone. – Pewien argentyński biskup powiedział mi, że został poproszony o administrowanie diecezją, która wpadła w ręce tych "odnowicieli" KościołaKtóraż to diecezja mogła być, która cała "wpadła w ręce"?San Rafael.http://caminante-wanderer.blogspot.com/2022/06/psicopatia-e-inminencia-del-fin.html