Cytat: Licht w Sierpnia 25, 2021, 20:32:21 pmMówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Przed wojną był na Morawach niejaki Nemrava, który nawet flinty na ramię wziąć nie chciał, jak mówił, było to przeciwko jego zasadzie noszenia flinty na ramieniu. Wsadzili go do paki i potrzymali na chudym wikcie, a potem znowuż poprowadzili go do przysięgi. A on na to, że przysięgać nie będzie, bo przysięgi też nie uznaje. I wytrzymał wszystkie szykany.— Widać jakiś głupi człowiek — rzekł stary saper Vodiczka. — Mógł przysięgać, ile wlezie, i nasrać na całą przysięgę.
Mówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła.
Cytat: Regiomontanus w Sierpnia 25, 2021, 22:39:21 pmCytat: Licht w Sierpnia 25, 2021, 20:32:21 pmMówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Przed wojną był na Morawach niejaki Nemrava, który nawet flinty na ramię wziąć nie chciał, jak mówił, było to przeciwko jego zasadzie noszenia flinty na ramieniu. Wsadzili go do paki i potrzymali na chudym wikcie, a potem znowuż poprowadzili go do przysięgi. A on na to, że przysięgać nie będzie, bo przysięgi też nie uznaje. I wytrzymał wszystkie szykany.— Widać jakiś głupi człowiek — rzekł stary saper Vodiczka. — Mógł przysięgać, ile wlezie, i nasrać na całą przysięgę. Zgodnie z zasadą: po trupach do celu. Dziś słowo nic nie znaczy...
Wszyscy składali przysięgę antymodernistyczną i jakoś nie pomogło.
W komunikacie KEP o TC ani słowa:https://www.ekai.pl/dokumenty/komunikat-rady-biskupow-diecezjalnych-kep-po-spotkaniu-na-jasnej-gorze-w-dniu-25-sierpnia-2021/
A kiedyś znaczyło? Wszyscy składali przysięgę antymodernistyczną i jakoś nie pomogło.
Przykład idzie z góry. Dzisiejsza pogarda dla przysięgi nie nastała rok czy dwa lata temu, to się rozwijało latami do tego co dziś mamy. Dziś nikt normalny nie uwierzy w słowo drugiego człowieka, bo to słowo jest nic nie warte. No może poza małymi wyjątkami, ale to margines.
Mówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Byłbym jak Gałczyński, chcecie apoteozy, no to ją macie - najlepsze pomarańcze rosną w Moskwie, a kto się nie zgadza, ten kułak i kontrrewolucjonista. Jeśli poprzestaną na tym to dobra nasza, jeśli wejdą na temat koncelebry, to przepadliśmy:///
Koncelebra to nie taki problem: dogadać się, że raz do roku w Wielki Czwartek wystawi się łapkę i po krzyku. Tradi księża powinni oczywiście przychodzić na takie msze w szatach własnego rytu (skoro starus już nie jest formą rytu rzymskiego, to nie powinien być problemów), w albach z koronkami po pachy, najbogatszych skrzypcowych ornatach, w manipularzach i biretach
Cytat: Licht w Sierpnia 25, 2021, 20:32:21 pmMówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Byłbym jak Gałczyński, chcecie apoteozy, no to ją macie - najlepsze pomarańcze rosną w Moskwie, a kto się nie zgadza, ten kułak i kontrrewolucjonista. Jeśli poprzestaną na tym to dobra nasza, jeśli wejdą na temat koncelebry, to przepadliśmy:///Koncelebra to nie taki problem: dogadać się, że raz do roku w Wielki Czwartek wystawi się łapkę i po krzyku. Tradi księża powinni oczywiście przychodzić na takie msze w szatach własnego rytu (skoro starus już nie jest formą rytu rzymskiego, to nie powinien być problemów), w albach z koronkami po pachy, najbogatszych skrzypcowych ornatach, w manipularzach i biretach
Polecam do przeczytania w kontekście obecnej tragedii liturgicznej:https://onepeterfive.com/the-st-gallen-mafia-and-the-latin-mass/Cytat: Caesar w Sierpnia 28, 2021, 00:17:57 amKoncelebra to nie taki problem: dogadać się, że raz do roku w Wielki Czwartek wystawi się łapkę i po krzyku. Tradi księża powinni oczywiście przychodzić na takie msze w szatach własnego rytu (skoro starus już nie jest formą rytu rzymskiego, to nie powinien być problemów), w albach z koronkami po pachy, najbogatszych skrzypcowych ornatach, w manipularzach i biretach Wyszłoby z tego podwójne partactwo jako że ornaty skrzypcowe były przedsoborowym nadużyciem liturgicznym, lepiej niech przyjdą przyodziani w porządne szaty o kroju tradycyjnym:
Cytat: Caesar w Sierpnia 28, 2021, 00:17:57 amCytat: Licht w Sierpnia 25, 2021, 20:32:21 pmMówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Byłbym jak Gałczyński, chcecie apoteozy, no to ją macie - najlepsze pomarańcze rosną w Moskwie, a kto się nie zgadza, ten kułak i kontrrewolucjonista. Jeśli poprzestaną na tym to dobra nasza, jeśli wejdą na temat koncelebry, to przepadliśmy:///Koncelebra to nie taki problem: dogadać się, że raz do roku w Wielki Czwartek wystawi się łapkę i po krzyku. Tradi księża powinni oczywiście przychodzić na takie msze w szatach własnego rytu (skoro starus już nie jest formą rytu rzymskiego, to nie powinien być problemów), w albach z koronkami po pachy, najbogatszych skrzypcowych ornatach, w manipularzach i biretach Powinien wystarczyć strój chórowy
Cytat: Licht w Sierpnia 28, 2021, 08:56:15 amCytat: Caesar w Sierpnia 28, 2021, 00:17:57 amCytat: Licht w Sierpnia 25, 2021, 20:32:21 pmMówcie co chcecie ale ja na miejscu instytutów podpisałbym wszystko: SV2 - ok, nowa msza - świetnie, obecne magisterium- najlepsze z możliwych. Powieka by mi nie drgnęła. Byłbym jak Gałczyński, chcecie apoteozy, no to ją macie - najlepsze pomarańcze rosną w Moskwie, a kto się nie zgadza, ten kułak i kontrrewolucjonista. Jeśli poprzestaną na tym to dobra nasza, jeśli wejdą na temat koncelebry, to przepadliśmy:///Koncelebra to nie taki problem: dogadać się, że raz do roku w Wielki Czwartek wystawi się łapkę i po krzyku. Tradi księża powinni oczywiście przychodzić na takie msze w szatach własnego rytu (skoro starus już nie jest formą rytu rzymskiego, to nie powinien być problemów), w albach z koronkami po pachy, najbogatszych skrzypcowych ornatach, w manipularzach i biretach Powinien wystarczyć strój chórowy Byłoby z tym ciężko przy koncelebrze
w albach z koronkami po pachy,
Panowie tak na poważnie z tą koncelebrą? Bo nie mogę wychwycić ironii...