[...] Stąd rzucona półżartem idea duszpasterstwa NOMowego prowadzonego przez FSSPX nie wydaje się tak bardzo absurdalna, jak jeszcze miesiąc temu.
Cytat: Licht w Sierpnia 11, 2021, 14:25:43 pm[...] Stąd rzucona półżartem idea duszpasterstwa NOMowego prowadzonego przez FSSPX nie wydaje się tak bardzo absurdalna, jak jeszcze miesiąc temu. To i ja półżartem zapytam: OK, ale skąd wzięliby do tego duszpasterstwa potrafiących odprawiać NOM kapłanów ?
Ta teoretyczna organizacja duszpasterstw NOMowych przez FSSPX była by tak naprawdę przeskoczeniem na drugą stronę. Może byłby to słaby nurt, ale byłby to już nurt rewolucji. Tam nie ma miejsca na takie zgniłe kompromisy.
(...) Walka Argentyńczyka z Tradycją choć uderza teraz w stosunkowo wąskie środowiska to w perspektywie ma na celu zapobieżenie odbudowy Kościoła po zatruciach tzw. "duchem" soboru. Inne, o ogromnym polu rażenia przedsięwzięcie to ten "synod światowy", który startuje lada moment, co do którego nawet Arcybiskup Gądecki, choć z reguły ostrożny, wyraził swoje obawy. To już wygląda na próbę ostatecznego demontażu Kościoła.
(...) Franz tak mocno skręcił w lewo, że poza jego "Świętym Ludem Bożym" za niedługo znajdą się już nie tylko tradsi, ale i traktujący poważnie swoją wiarę posoborowcy.
Cytat: Licht w Sierpnia 11, 2021, 14:25:43 pm(...) Franz tak mocno skręcił w lewo, że poza jego "Świętym Ludem Bożym" za niedługo znajdą się już nie tylko tradsi, ale i traktujący poważnie swoją wiarę posoborowcy. Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która jest w Odnowie. Okazało się, że też nie lubi Franciszka
Takie pytanie: czy znają Panstwo takie Rodziny u nas w Polsce? W sumie nie jest to niemożliwe, nawet na indulcie, nie mówiąc o FSSPX. Czy ten sposób wychowania jest bardzo trudny?
Takie pytanie: czy znają Panstwo takie Rodziny u nas w Polsce? W sumie nie jest to niemożliwe, nawet na indulcie, nie mówiąc o FSSPX.
Cytat: Teresa w Sierpnia 12, 2021, 13:27:04 pmCytat: Licht w Sierpnia 11, 2021, 14:25:43 pm(...) Franz tak mocno skręcił w lewo, że poza jego "Świętym Ludem Bożym" za niedługo znajdą się już nie tylko tradsi, ale i traktujący poważnie swoją wiarę posoborowcy. Niedawno rozmawiałam ze znajomą, która jest w Odnowie. Okazało się, że też nie lubi Franciszka Kazdy kto przeżyje cało ten pontyfikat, będzie mógł powiedzieć za Apostołem: "bieg ukończyłem, wiary ustrzeglem..."A tak z innej beczki, James Martin LGBTSJ znęca się nad katolikami, którzy związali swoje życie z Tridentiną i nigdy nie posłali dzieci na NOM:https://mobile.twitter.com/JamesMartinSJ/status/1425814511588716548Takie pytanie: czy znają Panstwo takie Rodziny u nas w Polsce? W sumie nie jest to niemożliwe, nawet na indulcie, nie mówiąc o FSSPX. Czy ten sposób wychowania jest bardzo trudny?