Państwo szanowni forumowicze, niech ktoś mądrzejszy niż ja powie, jak to się wszystko ma do bulli Quo Primum? Jakie są dobre argumenty, ze jej zapisy nie działają już? Ciekawi mnie kwestia a żaden e mnie teolog ani kanonista. A na pewno jakieś dobre argumenty są. Czy Pius V mógł tak zobowiązać po wsze czasy swoich następców do czegokolwiek?
Wygląda na to, że tępy Franio zjada własny ogon? Synodalność i możliwość decydowania o wielu kwestiach na poziomie diecezjalnym, które forsuje prowadzi do tego, czego owocem jest list powyżej. Zatem mocą swojego urzędu, który zniszczył nie może nic. I tu pojawia się cytat z Kapitana Bomby: tępy ....!
Cytat: Pedro Veron w Lipca 17, 2021, 23:21:31 pmPaństwo szanowni forumowicze, niech ktoś mądrzejszy niż ja powie, jak to się wszystko ma do bulli Quo Primum? Jakie są dobre argumenty, ze jej zapisy nie działają już? Ciekawi mnie kwestia a żaden e mnie teolog ani kanonista. A na pewno jakieś dobre argumenty są. Czy Pius V mógł tak zobowiązać po wsze czasy swoich następców do czegokolwiek?Przyłączam się do pytania.Jak to jest, że katolik rzymski boi się nastawić radia rano przy śniadaniu bo dowie się, że jakiś pajac rzymski, zamienił "dobro" ze "złem" miejscami.
Całe zamieszanie wokół Francy dowodzi, że katolicy są jednak chorzy na papolatrię.
Dlaczego zmienił się załącznik?
To jest bardzo dobre pytanie. Wrzucam tutaj cytat z anonimowego kanonisty za RC, to chyba wszystko co mamy na ten moment: "It is worthwhile to indicate what this motu proprio does not place restrictions upon. No mention whatsoever is made of the pre-conciliar Breviarium Romanum, Pontificale Romanum and Rituale Romanum. No express abrogation is made of any notable document concerning the traditional Roman Missal, and such abrogation should not therefore be implied. The traditional Missal remains, as it always was, never abrogated. The rights established by Quo Primum, by the theological and liturgical tradition of the Western rites, and immemorial custom remain intact. "https://rorate-caeli.blogspot.com/2021/07/article-legal-considerations-on-motu.html?m=1Ciężko powiedzieć jak to się ma do artykułu 8, który znosi normy, instrukcje, zezwolenia i zwyczaje, pytanie tylko co to znaczy i czy Quo primum należy do tego zbioru.
Rzecz jasna nie wszyscy wyzbędą się naiwności, tak jak nie wszyscy wyzbywają się nieokrzesania, pozostając być może do śmierci zwykłymi prostakami.
A dzisiaj na Novusku nawet było wspomniane o decyzji F1. Konkretnie to Jeremiasz mu wygarnął.
Jr 23, 1Czytanie z Księgi proroka JeremiaszaPan mówi:«Biada pasterzom, którzy prowadzą do zguby i rozpraszają owce z mojego pastwiska.Dlatego tak mówi Pan, Bóg Izraela, o pasterzach, którzy mają paść mój naród: Wy rozproszyliście moje owce, rozpędziliście i nie zajęliście się nimi. Oto Ja się zajmę nieprawością waszych uczynków.».
A co by było, gdyby księża tradycjonaliści potraktowali owe normy analogicznie do tego, jak niektórzy księża i biskupi zachowali się wobec zakazu błogosławienia par homo?
Ja tylko mam nadzieję że na Wschodzie szachiści obserwują co się dzieje w KK i że podziękują stosownie Francy za sianie pedalskiego zgorszenia, popieranie Ameryki, Clinton, Podesty i s-ki. Za kolorowe rewolucje niech zapłaci posoborowie. FSSPX odprawia chyba na Wschodzie też w s-c-slowianskim.
Cytat: Cynin Sodowy w Lipca 17, 2021, 20:32:56 pmNa gorąco pisane:na szczęście są muzułmanie w Rzymie. Cytat: Cynin Sodowy w Lipca 17, 2021, 20:32:56 pm Za pomocą kłamstwa kanadyjsko-indiańsko-szkolnego Sorosze pokazali Jego Wątpliwości Franciszkowi, jak mogą go załatwić na całym świecie, jeśli nie zrobi porządku z tymi okropnymi tradziuchami-antyaborcyjnikami-antysemitnikami-antyszczepnikami. No to robi...Jego Wątpliwość Franciszek to zaiste dziwna postać. Brak kręgosłupa nie przeszkadza mu stać na dwóch nogach.Wielce wątpliwa teoria, największy wpływ na decyzję Bergoglia miało najprawdopodobniej negatywne zaopiniowanie Summorum Pontificum przez biskupów w rozesłanej uprzednio ankiecie. Odnoszę wrażenie że powtarza Pan popularny ale częściowo fałszywy tok rozumowania konserwatywnych, posoborowych katolików jakoby główną winę za problemy Kościoła ponosiły siły zewnętrzne, jacyś masoni, komuniści, Żydzi, media itd. ale broń Boże nie kler.
Na gorąco pisane:na szczęście są muzułmanie w Rzymie.
Za pomocą kłamstwa kanadyjsko-indiańsko-szkolnego Sorosze pokazali Jego Wątpliwości Franciszkowi, jak mogą go załatwić na całym świecie, jeśli nie zrobi porządku z tymi okropnymi tradziuchami-antyaborcyjnikami-antysemitnikami-antyszczepnikami. No to robi...Jego Wątpliwość Franciszek to zaiste dziwna postać. Brak kręgosłupa nie przeszkadza mu stać na dwóch nogach.