Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Marca 24, 2025, 17:58:42 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233057 wiadomości w 6649 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Caritas in veritate
« poprzedni następny »
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj
Autor Wątek: Caritas in veritate  (Przeczytany 11045 razy)
Thomas
Gość
« Odpowiedz #30 dnia: Lipca 13, 2009, 15:06:13 pm »

@ Szmulka
Czy myśli Pani, że Benedykt XVI pisał o usa. Kraju, który oskarżany jest o egoizm: Posiada największe zasoby ropy na świecie i nie chce ich eksploatować. Nie chce, bo zostawia je jako rezerwę strategiczną na XXIIw. Tymczasem emituje (bez końca) walutę i kupuje za nią w innych krajach.

Brazylijczycy zaproponowali "zaniepokojonej o losy świata i ekologię" delegacji usa: skoro chcecie uratować lasy tropikalne, to płaćcie za wyprodukowany w tych lasach (krajach) tlen. Nie, to zasadźcie sobie taką puszczę i morda w kubeł.

Niestety, myślę, że Benedykt XVI  (pisał lub podpisał) pod dyktando.
Krusejder
aktywista

to the power and the glory raise your glasses high

mój blog
« Odpowiedz #31 dnia: Lipca 13, 2009, 15:30:57 pm »

Nie jest. Liberałom ta encyklika nawet przypasowała
zapraszam na mój blog: http://przedsoborowy.blogspot.com/ ostatni wpis z dnia 20 IX 2022
Gregorius
uczestnik

« Odpowiedz #32 dnia: Lipca 13, 2009, 15:40:45 pm »

Nie jest. Liberałom ta encyklika nawet przypasowała
Liberałom czy wolnorynkowcom? Chyba nie muszę przypominać, że liberalizm został wielokrotnie potępiony?
Thomas
Gość
« Odpowiedz #33 dnia: Lipca 13, 2009, 15:49:52 pm »

Papież komunistą nie jest, nie?

Już nie ma komunistów. Wszyscy wymarli. Obecnie są tylko ludzie wrażliwi na: stan środowiska i klimatu, zdrowie prokreacyjne, prawa podstawowe itp. Aby nikt nie sabotował tego "pochylania się nad człowiekiem" (i jego kieszenią) - czuwać... http://www.bibliotekapiosenki.pl/Rosna_w_miastach_domy
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #34 dnia: Lipca 13, 2009, 15:54:53 pm »

@ Szmulka
Czy myśli Pani, że Benedykt XVI pisał o usa. Kraju, który oskarżany jest o egoizm: Posiada największe zasoby ropy na świecie i nie chce ich eksploatować. Nie chce, bo zostawia je jako rezerwę strategiczną na XXIIw. Tymczasem emituje (bez końca) walutę i kupuje za nią w innych krajach.

Brazylijczycy zaproponowali "zaniepokojonej o losy świata i ekologię" delegacji usa: skoro chcecie uratować lasy tropikalne, to płaćcie za wyprodukowany w tych lasach (krajach) tlen. Nie, to zasadźcie sobie taką puszczę i morda w kubeł.

Niestety, myślę, że Benedykt XVI  (pisał lub podpisał) pod dyktando.

Kraj nie może być egoistyczny, kraj to nie osoba. Brazyliczycy też niczego nie zaproponowali, co najwyżej rząd Brazylii, a to nie to samo. Apeluję o niużywanie nowomowy. A co do istoty - jeśli nikt nie chce płacić za produkowany w Brazylii tlen, proponuję, aby zaprzestano jego produkcji.  ;D Ja także produkuję różne gazy i nikt mi nie chce za nie zapłacić. >:( Chyba zamknę interes.
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #35 dnia: Lipca 13, 2009, 16:18:13 pm »

@Szmulka
To jest myśl. Podeprę się autorytetem moralnym, albo nawet dwoma.
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #36 dnia: Lipca 13, 2009, 17:15:33 pm »

Kolejna ciekawostka. Tym razem z rozdziału 23: "Po upadku systemów ekonomicznych i politycznych w krajach komunistycznych Europy Wschodniej i rozpadzie tak zwanych bloków przeciwstawnych, byłoby rzeczą konieczną całościowe przemyślenie rozwoju."

Nic mi nie wiadomo, żeby w Polsce panował kiedykolwiek komunizm. Żadnego komunizmu sobie nie przypominam. System ten sam nawet nie określał się komunizmem. Więc jak nazywało się to obrzydlistwo, które panowało u nas od 1944 roku? Otóż ten nieludzki, z piekła rodem system nazywał się SOCJALIZMEM. Co ciekawe w Całej encyklice słowo socjalizm nie pojawia się ani razu. Żadnej refleksji, chociaż w Rerum novarum można znaleźć cały rozdział na ten temat. Czyżby światu już socjalizm nie groził?
Major
aktywista

« Odpowiedz #37 dnia: Lipca 13, 2009, 17:28:29 pm »

Ja nie czytałem. Jest może wspomniana Katolicka Nauka Społeczna?
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #38 dnia: Lipca 13, 2009, 17:38:51 pm »

Ja nie czytałem. Jest może wspomniana Katolicka Nauka Społeczna?

No chyba Pan żartuje. W całym tekście nie użyto ani razu przymiotnika "katolicki". Występuje on tylko 4 razy w przypisach (w tytułach, więc nie dało się uniknąć). Zaledwie jeden raz w rozdziale 66 użyto rzeczownika "katolik". Chyba dlatego, że mowa jest o czymś, co działo się w XIX wieku. Najwyraźniej dzisiaj katolików już nie ma.

Użyto natomiast wielokrotnie słów "chrześcijanie", "chrześcijański". Niestety nie wiem za bardzo kto to - może jakieś lutry, albo ktoś?
« Ostatnia zmiana: Lipca 13, 2009, 17:43:45 pm wysłana przez Damian Nowak » Zapisane
Major
aktywista

« Odpowiedz #39 dnia: Lipca 13, 2009, 17:49:55 pm »

To znaczy że encyklika społeczna papieża Jana Pawła II Laborem excersens(?) jest bardziej konkretna?
Matthaeus
rezydent

Św. Stanisławie módl się za nami!

« Odpowiedz #40 dnia: Lipca 13, 2009, 17:54:58 pm »

Ponoć lewica już nazwała encyklikę manifestem chrześcijańskiego socjalizmu. Może lepiej będzie, gdy pominiemy ten dokument milczeniem.
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #41 dnia: Lipca 13, 2009, 17:58:20 pm »

To znaczy że encyklika społeczna papieża Jana Pawła II Laborem excersens(?) jest bardziej konkretna?

Nie w tym rzecz, że Caritas in veritate jest mało konkretna. To że mówi się "chrześcijanin", a nie "katolik" jest całkowicie świadomym zabiegiem. Podobnie można forsować określenie "Nauka Społeczna Kościoła" zamiast "Katolicka Nauka Społeczna" czyli powszechnie używany "KNS".
Damian Nowak
bywalec
**

« Odpowiedz #42 dnia: Lipca 13, 2009, 18:01:34 pm »

Ponoć lewica już nazwała encyklikę manifestem chrześcijańskiego socjalizmu. Może lepiej będzie, gdy pominiemy ten dokument milczeniem.

Nie będzie lepiej. Kiedy zawodzą pasterze, Wiara Święta musi być broniona przez wiernych.
andy
aktywista

« Odpowiedz #43 dnia: Lipca 13, 2009, 18:50:35 pm »

Przecie Papież komunistą nie jest, nie?

Nie jest, w ogóle jak to już ktoś napisał komuniści wymarli. Tylko jakoś został po nich smród czyli powiedzmy degradacja prawa własności dajmy na to. Niby nie ma komunistow - a jakoś nikt nie oponuje, że zabierają mu 50% tego co wypracował - i że w ogóle ktoś wtrynia nos w jego majątek. Niby nie ma komunistów - ale nadal jak się ktoś zamelduje u Pani w mieszkaniu to nie sposób wyrzucić. Niby komunizm się skończył, a czemuś coraz więcej rzeczy nie należy do nikogo konkretnego tylko abo do państwa albo do jakiejś ponadnarodowej organizacji, która najczęściej kiedyś była prywatną firmą a teraz już nie wiadomo do kogo należy. Coś mi tu zgrzyta...
Dawid
uczestnik

« Odpowiedz #44 dnia: Września 06, 2009, 22:16:39 pm »

http://www.piusx.org.pl/zawsze_wierni/artykul/1341

Krytyka encykliki Benedykta XVI. Ciekawy tekst, polecam.

Wniosek jaki mi się od razu nasunął po przeczytaniu artykułu jest taki, że droga do jakiegokolwiek porozumienia Watykanu z Bractwem Św. Piusa X jest taka jak stąd na Marsa. Krytyka jest druzgocąca.
« Ostatnia zmiana: Września 07, 2009, 15:13:38 pm wysłana przez Dawid » Zapisane
Strony: 1 2 [3] 4 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Katolicki punkt widzenia  |  Wątek: Caritas in veritate « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!