Cytat: Pius XII w Kwietnia 27, 2021, 20:01:51 pmPanowie, spokojnie Tak tylko sobie nieco odleciałem w fantazjowaniu, zresztą jak to ja Ale tak, najlepiej by było jakby umocnić w tamtych czasach doktrynę Kościoła i mocno obstawać przy Tradycji, a nie iść za światem.Prolog Ewangelii św. Jana to tak naprawdę streszczenie całego Pisma Świętego.Czytanie ostatniej Ewangelii to nic innego jak każdorazowa, kompletna ewangelizacja. Kondensat! Cymes! Perła przed wieprze!I po co to usuwać?
Panowie, spokojnie Tak tylko sobie nieco odleciałem w fantazjowaniu, zresztą jak to ja Ale tak, najlepiej by było jakby umocnić w tamtych czasach doktrynę Kościoła i mocno obstawać przy Tradycji, a nie iść za światem.
Cytat: Angelus Silesius w Kwietnia 28, 2021, 14:20:21 pmCytat: Pius XII w Kwietnia 27, 2021, 20:01:51 pmPanowie, spokojnie Tak tylko sobie nieco odleciałem w fantazjowaniu, zresztą jak to ja Ale tak, najlepiej by było jakby umocnić w tamtych czasach doktrynę Kościoła i mocno obstawać przy Tradycji, a nie iść za światem.Prolog Ewangelii św. Jana to tak naprawdę streszczenie całego Pisma Świętego.Czytanie ostatniej Ewangelii to nic innego jak każdorazowa, kompletna ewangelizacja. Kondensat! Cymes! Perła przed wieprze!I po co to usuwać?Panie Angelusie Silesiusie, przesz mówię, że tylko sobie pofantazjowałem (już nieważne, że niefortunnie), nie bagatelizuję bogactwa teologicznego, duchowego i katolickiego Prologu św. Jana
Cytat: Pius XII w Kwietnia 28, 2021, 14:27:31 pmCytat: Angelus Silesius w Kwietnia 28, 2021, 14:20:21 pmCytat: Pius XII w Kwietnia 27, 2021, 20:01:51 pmPanowie, spokojnie Tak tylko sobie nieco odleciałem w fantazjowaniu, zresztą jak to ja Ale tak, najlepiej by było jakby umocnić w tamtych czasach doktrynę Kościoła i mocno obstawać przy Tradycji, a nie iść za światem.Prolog Ewangelii św. Jana to tak naprawdę streszczenie całego Pisma Świętego.Czytanie ostatniej Ewangelii to nic innego jak każdorazowa, kompletna ewangelizacja. Kondensat! Cymes! Perła przed wieprze!I po co to usuwać?Panie Angelusie Silesiusie, przesz mówię, że tylko sobie pofantazjowałem (już nieważne, że niefortunnie), nie bagatelizuję bogactwa teologicznego, duchowego i katolickiego Prologu św. Jana Udało się Panu ożywić dyskusję i od razu Pan przeprasza...
Ten prolog janowy przede wszystkim ma pomieszany układ. Dwa akapity zamienione.
Ἐγένετο ἄνθρωπος,ἀπεσταλμένος παρὰ Θεοῦ,ὄνομα αὐτῷ Ἰωάννης.Οὗτος ἦλθεν εἰς μαρτυρίαν,ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός,ἵνα πάντες πιστεύσωσιν δι’ αὐτοῦ.οὐκ ἦν ἐκεῖνος τὸ φῶς,ἀλλ’ ἵνα μαρτυρήσῃ περὶ τοῦ φωτός.Ἦν τὸ φῶς τὸ ἀληθινὸν,ὃ φωτίζει πάντα ἄνθρωπον,ἐρχόμενον εἰς τὸν κόσμον.
Taki bokotemat:Często posoborowcy podnoszą twierdzenie, jakoby gdyby nie Sobór i jego zmiany, pontyfikat JPII to komunizm w Europie Wschodniej by nie upadł. Co państwo o tym sądzą?
40 lat temu, w odpowiedzi na zagrożenie atakiem ZSRR, Stany Zjednoczone zainicjowały program strategicznej obrony przeciwrakietowej. Do jego realizacji planowano wykorzystać przestrzeń kosmiczną, dlatego zyskał przydomek „gwiezdnych wojen”. O tym, jakie miał znaczenie dla rozwoju technologii rozmawiamy z dr Aleksandrą Bukałą z Polskiej Agencji Kosmicznej.23 marca 1983 roku prezydent USA Ronald Reagan zainicjował program strategicznej obrony przeciwrakietowej, powszechnie określany mianem „gwiezdnych wojen”. Jakie były jego założenia?Dr Aleksandra Bukała: Strategic Defense Initiative, czyli Inicjatywa Obrony Strategicznej była odpowiedzią USA na zagrożenie ze strony Związku Radzieckiego. Program zakładał rozmieszczenie całego systemu naziemnych wyrzutni, za pomocą których byłoby możliwe zestrzelenie pocisków przeciwnika znajdujących się jeszcze w przestrzeni kosmicznej. Jego elementy miały zostać także ulokowane na orbicie. Był to program nie tylko bardzo ambitny, ale także drogi. Jego realizacja miała trwać 17 lat, a koszt szacowano wówczas na 125 mld dolarów.Czy program miał w ogóle szansę realizacji czy jego ogłoszenie miało mieć raczej charakter odstraszający?Ciężko powiedzieć, bo w raz z upadkiem ZSRR, jego kontynuacja przestała być zasadna. Jednak pamiętajmy, że w jego tle był wyścig zbrojeń. Z jednej strony mieliśmy Wernera von Browna, twórcę rakiety Saturn V, która umożliwiła Amerykanom lot na Księżyc, a z drugiej Sergieja Korolowa, przedstawiciela radzieckiego przemysłu, który stworzył rakietę R7, która po wielu modyfikacjach stała się Sojuzem. To dziś jedyna rakieta, która jest w stanie wynosić ludzi w kosmos. Poza tym, program został wdrożony 14 lat po misji Apollo, czyli lądowaniu człowieka na Księżycu. To też kiedyś wydawało się niemożliwe, a zakończyło się najbardziej spektakularnym sukcesem w historii podboju kosmosu. Gdyby program „gwiezdnych wojen” był kontynuowany, pewnie udałoby się go zrealizować.
Gdyby program „gwiezdnych wojen” był kontynuowany, pewnie udałoby się go zrealizować.
Rosjanie są wstanie wyprodukować taki pocisk za sumę 10 razy mniejszą
Po latach rewolucji liturgicznej powinni odłączyć się od Watykanu, ale nie został zniesiony celibat i ciąży na nim posłuszeństwo papieżowi.
Kiedy Franciszek zniesie celibat, to księża będą pastorami w kościele rzymskokatolickim. W ten sposób Watykan szybciej wyleci z orbity i Franciszek będzie ostatnim papieżem według proroctwa św. Malachiasza. Pasuje jak ulał.
Panie Baltazar, chyba jestem jakiś ułomny, ale czy mógłby pan w bardziej zrozumiały sposób napisać swoją wiadomość?Cytat: Baltazar w Stycznia 21, 2024, 13:23:13 pmPo latach rewolucji liturgicznej powinni odłączyć się od Watykanu, ale nie został zniesiony celibat i ciąży na nim posłuszeństwo papieżowi. Chodzi o domniemanego prawowitego papieża Grzegorza XVII i jego zwolenników?Cytat: Baltazar w Stycznia 21, 2024, 13:23:13 pmKiedy Franciszek zniesie celibat, to księża będą pastorami w kościele rzymskokatolickim. W ten sposób Watykan szybciej wyleci z orbity i Franciszek będzie ostatnim papieżem według proroctwa św. Malachiasza. Pasuje jak ulał.Czemu Franciszek miałby być ostatnim (w tym scenariuszu) papieżem? Przecież papieże watykańscy nadal by najprawdopodobniej kreowali kardynałów.