Byc moze wiekszosc polskiego duchowienstwa wbrew pozorom nie chciala i nie chce wchodzic w gorace spory ideologiczne, bo wie, ze one do niczego nie prowadza, a zadaniem Kosciola nie jest mowienie codziennie o aborcji. Trzeba postawic sprawe jasno, bronic katolickiego nauczania,przypominac o swietosci zycia od poczecia do naturalnej smierci, ale nie trzeba o tym mowic w taki sposob, jakby to byl jedyny temat. I w tym wypadku nie musi to oznaczac strachu albo lenistwa, ale roztropnosc i madrosc.Mam wrazenie, ze Kosciolowi (ksiezom a przy okazji wierzacym) sie oberwalo i bedzie sie obrywac akurat za to (jedna z nielicznych rzeczy), gdzie nie ma wiekszej winy. Sa kwestie i nierozwiazene problemy, ktore bardziej zaslugiwalyby na protest czy wyraz glosnego niezadowolenia nawet ze strony szczerze wierzacych.
Polska jest republiką o parlamentarno-gabinetowym systemie rzadow, z zachowaniem trojpodzialu i równoważeniu się władz.Wszyscy są równi wobec prawa.
...rzecznik KEP podkreślił, że orzeczenie TK jest „decyzją polityczną”, a Kościół nie chciał tej „wojny”.To jest decyzja polityczna. To nie Kościół tę wojnę wywołał. Naprawdę nie chcieliśmy tej wojny.Musimy żyć, wybierać władze, wybieramy je, i te władze zdecydowały tak, a nie inaczej. Ja nie chcę powiedzieć, że to była dobra decyzja.
Nie stając w obronie sędziów i Trybunału w takim momencie, absurdalnie sprowadzając całą sprawę do „decyzji politycznej”, umywając ręce od sporu, duża część Kościoła odbiera sobie prawo do kierowania pod adresem obozu rządzącego postulatów, które w realizacji są bardzo trudne albo trudne, które wymagają odwagi i wiążą się z ogromny ryzykiem. I nawet nie trzeba tłumaczyć, dlaczego tak się dzieje.
Jestem przekonany, że jak wszyscy podpiszemy, to ci zwyrodnialcy pochowają się wszyscy ze strachu w lokalu krytyki politycznej. Do dzieła
Podpisz petycjęhttps://www.protestuj.pl/stop-atakom-na-kosciol-katolicki-,110,k.html
Cytat: szkielet w Października 27, 2020, 15:43:47 pmPodpisz petycjęhttps://www.protestuj.pl/stop-atakom-na-kosciol-katolicki-,110,k.htmlNo dobrze, podpisałem