Nie wiem czemu Panie Hugues de Payns dostaje Pan takie dystansujące się odpowiedzi, na mój rozum jeśli w religii katolickiej kobiety przez setki lat Christianitas zakrywały głowy i jest o tym mowa w Piśmie Św. to chyba nie powinna być to kwestia ot tak zignorowana. Na pewno nie był to taki sobie wymysł bez powodu, musiała być w tym jakaś mądrość naszych przodków. Według mnie to jak się ludzie ubierają ma duży wpływ na ogólną kulturę społeczną i jej kompatybilność z chrześcijańską moralnością publiczną. Zarzuty o "ośmieszaniu" można wyrzucić (i wyrzuca się ze stron współczesnego świata) przeciwko praktycznie każdej tradycyjnej praktyce czy dyscyplinie katolickiej, w tym liturgicznej, więc raczej nie powinien być to argument w kręgach katolickich tradycjonalistów.
Cytat: Regiomontanus w Czerwca 10, 2020, 21:38:41 pmTe są 100% koszer:Włosy należycie zakryte, spódnice dobrej długości, no i jeszcze covid-compliant jako bonus.No nie wiem, czy na 100% ... nie wszystkie włosy są zakryte: rzęsy i brwi raczej są widoczne
Te są 100% koszer:Włosy należycie zakryte, spódnice dobrej długości, no i jeszcze covid-compliant jako bonus.
Przyjrzyjmy się teraz kim był kardynał Richelieu (bo ludzie nie wiedzą). kardynał Richelieu był zdrajcą Pana Boga, Kościoła Katolickiego.
Może by przetłumaczył Pan to na polski ?Nie sądzę żeby te opinie Ojciec Kościoła były obowiązujące , nauczanie Ojców Kościoła samo z siebie nie jest nauczaniem KK , a takie rzeczy jak ubiór są napewno zmienne
choć nie powiem moge mieć przez te posty problem z zaśnięciem i licze że ktoś napisze polemika do tych tez OPa
[...]Rozumowanie iak u typowego modernisty - włosy na głowie wyeluowały w brwi y rzęsy.[...]
[...]Ieśli natomiast celowo zwodzisz, sieiesz zamęt, prowokuiesz wypisuiąc herezye, bzdury to musisz się nawrócić (też pomódl się o swoie nawrócenie) y czynić pokutę.
Cytat: random1414 w Stycznia 07, 2024, 18:14:07 pmMoże by przetłumaczył Pan to na polski ?Nie sądzę żeby te opinie Ojciec Kościoła były obowiązujące , nauczanie Ojców Kościoła samo z siebie nie jest nauczaniem KK , a takie rzeczy jak ubiór są napewno zmienneCytat: random1414 w Stycznia 07, 2024, 18:18:00 pmchoć nie powiem moge mieć przez te posty problem z zaśnięciem i licze że ktoś napisze polemika do tych tez OPaPycha y Lenistwo są grzechami głównymi. Ieśli natomiast nie rozumiesz prostych, przedstawionych w sposób iednoznaczny, iasnych y wyraźnych zdań takoż, w ięzyku polskim, odnośnie tego co piszesz to powinieneś się pomodlić o oświecenie do Pana Boga y próbować pomału czytać komentarze staraiąc się rozumieć, pytać kogoś ze swoiego otoczenia, nawet kilku różnych osób (może się uda, acz nie odrazu).Ieśli natomiast celowo zwodzisz, sieiesz zamęt, prowokuiesz wypisuiąc herezye, bzdury to musisz się nawrócić (też pomódl się o swoie nawrócenie) y czynić pokutę.
Cytat: Hugues de Payns w Stycznia 07, 2024, 19:47:40 pm[...]Rozumowanie iak u typowego modernisty - włosy na głowie wyeluowały w brwi y rzęsy.[...]Dwója z logiki. Podpowiem, bo widzę, że to sprawia trudność: brwi i rzęsy stanowią część większej całości, która nie wyewoluowała w rozpatrywany podzbiór.
Zastanawiam się, czy Panowie Reformatorzy kobiet... ups, niewiast, mają żony/córki, na których mogą testować swoje odkrycia i przemyślenia teologiczne? Coś powątpiewam.
(...) skoro nigdy nie słyszałam nic na ten temat od księży, ani w kazaniach, ani w prywatnych rozmowach. A zdanie księży bardziej mnie interesuje niż anonimowej młodzieży męskiej z Internetu.
(...) zrażają potencjalnych nowych wiernych.