Wielu protestantów uważa go również za duchowego przodka protestantyzmu, jako że jego pisma miały duży wpływ na nauki Lutra i Kalwina
Czy może być żeby św. Augustyn, doktor Kościoła był duchowym ojcem protestantyzmu, wzorem dla Lutra i Kalwina?
Mam taki dylemat. Otóż w dyskusji z obrońcą Odnowy Charyzmatycznej ów obrońca użył takiego argumentu odnośnie św. Augustyna:Cytuj Wielu protestantów uważa go również za duchowego przodka protestantyzmu, jako że jego pisma miały duży wpływ na nauki Lutra i Kalwina
A ja myślałem, że oni się od Pana Jezusa wywodzą, a tu patrzcie...
Cytat: Musashi w Grudnia 19, 2010, 17:25:55 pmMam taki dylemat. Otóż w dyskusji z obrońcą Odnowy Charyzmatycznej ów obrońca użył takiego argumentu odnośnie św. Augustyna:Cytuj Wielu protestantów uważa go również za duchowego przodka protestantyzmu, jako że jego pisma miały duży wpływ na nauki Lutra i Kalwina Tak teraz sobie myślę, jaki to duchowy przodek protestantyzmu? Kiedy żył św.Augustyn, a kiedy zrodził się protestantyzm? Jak już to powiedziałabym duchowy przodek katolicyzmu. Napewno ks.M. Luter znał nauki św. Augustyna i napewno nie tylko jego, ale co za okreslenie, że "duchowy przodek protestantyzmu"
Żaden święty by się do duchowego ojcowstwa wobec protestantyzmu nie przyznał, a taki Gotszalk, czy Berengarousz zapewne chetnie
a nie wiem jak było do końca z tym Berengariuszem z Tours - archidiakonem. .
Mam taki dylemat. Otóż w dyskusji z obrońcą Odnowy Charyzmatycznej ów obrońca użył takiego argumentu odnośnie św. Augustyna:Cytuj Wielu protestantów uważa go również za duchowego przodka protestantyzmu, jako że jego pisma miały duży wpływ na nauki Lutra i Kalwina I co Państwo o tym sądzicie? Czy może być żeby św. Augustyn, doktor Kościoła był duchowym ojcem protestantyzmu, wzorem dla Lutra i Kalwina? Żeby nie było to tak stoi w wikipedii na którą się ten mój adwersarz powołał http://pl.wikipedia.org/wiki/Augustyn_z_Hippony