Cytat: Szmulka w Lipca 01, 2009, 22:10:38 pmCytat: Kalistrat w Lipca 01, 2009, 21:55:26 pmPrzecież jest tylko jeden ryt rzymski...No, jeden. Pan to powie Pawłowi VI, który w kółko powtarzał "nowy ryt Mszy" :DDD Ale Benedykt XVI mówi, że jest jeden, w dwoch formach. A to on teraz rządzi.
Cytat: Kalistrat w Lipca 01, 2009, 21:55:26 pmPrzecież jest tylko jeden ryt rzymski...No, jeden. Pan to powie Pawłowi VI, który w kółko powtarzał "nowy ryt Mszy" :DDD
Przecież jest tylko jeden ryt rzymski...
Panie kurak, to nie zadne porownanie ; gdzie pan to wyczytal ? Mam nadzieje, ze wie pan co to jest reductio ad absurdum i jaka pozyteczna funkcje pelni w dyskusji, w ktorej jedyna ucieczka jest tylko majeutyka.
Panowie i Panie, pamiętajmy, co powiedział św. Pio z Pietrelciny do przyjaciela, który smucił się zniesieniem mszału trydenckiego: "Oczywiście masz rację, ale musisz pamiętać, że mimo wprowadzenia nowego rytu, Ofiara w dalszym ciągu jest składana i ..." - nie pamiętam wszystkiego, cytuję z pamięci Spustoszoną winnicę.
Zrozumialem,ze porownuje Pan Msze NOM do zboru.
tyle, że o. Pio mówił to mając przed oczyma nie NOM, który pojawił się po jego śmierci, lecz ryt 1965, który w wątku tym dostał imprimatur od p. Fons Blaudito pokazuje, ze na tle Świętego Kapucyna nasze forumowe jastrzębie są gołąbkami
Ja zaś właśnie się poważnie zastanawiam nad decyzją zaprzestania mej bytności na NOM, w zasadzie praktycznie tylko taka droga jest własciwa, acz trudna...
Odp: byłem na NOM...
w jakimś Al-War-saw