Raz jeszcze: mamy robic wszystko, co w naszej mocy, zeby pozostac zdrowymi.
Cytat: Hubertos w Stycznia 09, 2022, 23:36:01 pmRaz jeszcze: mamy robic wszystko, co w naszej mocy, zeby pozostac zdrowymi. To dla mnie nowość. Czy to może jakieś nowe przykazanie, które wprowadził Franciszek?Jeżeli mamy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby dbać o zdrowie, to w takim razie ci wszyscyświęci z zeszłych wieków, którzy umartwiali swoje ciało, byli w potwornym błędzie.
Posty sa zdrowe, a biczowan od wiekow Kosciol nie pochwala. Jesli umartwienie powoduje to, ze zablokuje pan miejsce w szpitalu dla kogos, kto trafia tam nie z wlasnej winy - z pewnoscia umartwienie nie jest chwalebne.
Cytat: Hubertos w Stycznia 10, 2022, 11:49:04 amPosty sa zdrowe, a biczowan od wiekow Kosciol nie pochwala. Jesli umartwienie powoduje to, ze zablokuje pan miejsce w szpitalu dla kogos, kto trafia tam nie z wlasnej winy - z pewnoscia umartwienie nie jest chwalebne.Św. Wiktoryn. Podjął pokutę, która polegała na tym, że rozszczepił klinami pień drzewa, w szczelinę włożył swoje dłonie i kazał wyciągnąć kliny. Jego umartwienie też nie było chwalebne? Jego zachowania też Kościół nie pochwala? Toć gdyby w dzisiejszych czasach zasłabł, trafiłby niechybnie do szpitala i zająłby miejsce kogoś, kto by tam trafił nie z własnej winy.
@Hubertos:Nie chce mi się już dyskutować o szczepieniach, bo wiem, że Pana nie przekonam - mania szczepień przybrała już formę kultu i racjonalna dyskusja nie jest możliwa, więc szkoda naszego czasu.Ale dorzucę jeszcze coś o zdrowiu. Niezależnie od szczepień i covida, zdrowie nie jest i nigdy nie było jakąś główną wartością dla chrześcijan. Teza, że "mamy zrobić wszystko dla zdrowia" jest dla mnie nie tylko sprzeczna z wiarą katolicką, ale również absurdalna. Sprzeczna gdyż nasze królestwo nie jest z tego świata, a cierpienie jest czymś, co powinniśmy pokornie przyjąć i cierpliwie nieść swój krzyż. Nie jest niczym złym pragnienie ulżenia sobie w cierpieniu, ale i nie ma obowiązku się leczyć jeśli ktoś nie chce. Natomiast jest absurdalna gdyż nie wiemy, co tak naprawdę będzie dobre dla naszego zdrowia. Archiwa czasopism medycznych pełne są artykułów zalecających różne rzecz, które okazały się z czasem zupełną pomyłką. A nawet jeżeli coś jest dobre dla naszego zdrowia, to wcale nie musi być dobre dla naszego zbawienia - a to jest przecież nadrzędny cel naszej ziemskiej wędrówki.
Cytat: cogito w Stycznia 10, 2022, 12:17:20 pmCytat: Hubertos w Stycznia 10, 2022, 11:49:04 amPosty sa zdrowe, a biczowan od wiekow Kosciol nie pochwala. Jesli umartwienie powoduje to, ze zablokuje pan miejsce w szpitalu dla kogos, kto trafia tam nie z wlasnej winy - z pewnoscia umartwienie nie jest chwalebne.Św. Wiktoryn. Podjął pokutę, która polegała na tym, że rozszczepił klinami pień drzewa, w szczelinę włożył swoje dłonie i kazał wyciągnąć kliny. Jego umartwienie też nie było chwalebne? Jego zachowania też Kościół nie pochwala? Toć gdyby w dzisiejszych czasach zasłabł, trafiłby niechybnie do szpitala i zająłby miejsce kogoś, kto by tam trafił nie z własnej winy.Nie, Kosciol od wiekow takich umartwien nie pochwala. Post, pokuta, jalmuzna.