Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Kwietnia 23, 2025, 08:05:33 am

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
233149 wiadomości w 6650 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koronawirus
« poprzedni następny »
Strony: 1 ... 97 98 [99] 100 101 ... 109 Drukuj
Autor Wątek: Koronawirus  (Przeczytany 260916 razy)
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #1470 dnia: Stycznia 10, 2022, 10:47:31 am »

Raz jeszcze: mamy robic wszystko, co w naszej mocy, zeby pozostac zdrowymi.

To dla mnie nowość. Czy to może jakieś nowe przykazanie, które wprowadził Franciszek?

Jeżeli mamy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby dbać o zdrowie, to w takim razie ci wszyscy
święci z zeszłych wieków, którzy umartwiali swoje ciało, byli w potwornym błędzie.
Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Hubertos
aktywista

Swiecki katolik ;)

« Odpowiedz #1471 dnia: Stycznia 10, 2022, 11:49:04 am »

Raz jeszcze: mamy robic wszystko, co w naszej mocy, zeby pozostac zdrowymi.

To dla mnie nowość. Czy to może jakieś nowe przykazanie, które wprowadził Franciszek?

Jeżeli mamy zrobić wszystko, co w naszej mocy, aby dbać o zdrowie, to w takim razie ci wszyscy
święci z zeszłych wieków, którzy umartwiali swoje ciało, byli w potwornym błędzie.

Posty sa zdrowe, a biczowan od wiekow Kosciol nie pochwala. Jesli umartwienie powoduje to, ze zablokuje pan miejsce w szpitalu dla kogos, kto trafia tam nie z wlasnej winy - z pewnoscia umartwienie nie jest chwalebne.
Nie jestem osoba duchowna - ale bylem w zakonie :D
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #1472 dnia: Stycznia 10, 2022, 11:51:48 am »

Dla tych, co wierzą w NAUKĘ, w lekarskie zapewnienia i kasę robioną na naiwnych wierzących w naukę.
https://fotoblogia.pl/17535,pil-radioaktywna-wode-odpadla-mu-szczeka
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
cogito
bywalec
**

« Odpowiedz #1473 dnia: Stycznia 10, 2022, 12:17:20 pm »

Posty sa zdrowe, a biczowan od wiekow Kosciol nie pochwala. Jesli umartwienie powoduje to, ze zablokuje pan miejsce w szpitalu dla kogos, kto trafia tam nie z wlasnej winy - z pewnoscia umartwienie nie jest chwalebne.
Św. Wiktoryn. Podjął pokutę, która polegała na tym, że rozszczepił klinami pień drzewa, w szczelinę włożył swoje dłonie i kazał wyciągnąć kliny. Jego umartwienie też nie było chwalebne? Jego zachowania też Kościół nie pochwala? Toć gdyby w dzisiejszych czasach zasłabł, trafiłby niechybnie do szpitala i zająłby miejsce kogoś, kto by tam trafił nie z własnej winy.
Regiomontanus
aktywista

« Odpowiedz #1474 dnia: Stycznia 10, 2022, 12:51:55 pm »

@Hubertos:
Nie chce mi się już dyskutować o szczepieniach, bo wiem,  że Pana nie przekonam - mania szczepień przybrała już formę kultu i racjonalna dyskusja nie jest możliwa, więc szkoda naszego czasu.

Ale dorzucę jeszcze coś o zdrowiu. Niezależnie od szczepień i covida, zdrowie nie jest i nigdy nie było jakąś główną wartością dla chrześcijan. Teza, że "mamy zrobić wszystko dla zdrowia" jest dla mnie nie tylko sprzeczna z wiarą katolicką, ale również absurdalna.  Sprzeczna gdyż nasze królestwo nie jest z tego  świata, a cierpienie jest czymś, co powinniśmy pokornie przyjąć i cierpliwie nieść swój krzyż. Nie jest niczym złym pragnienie ulżenia sobie w cierpieniu, ale i nie ma obowiązku się leczyć jeśli ktoś nie chce.

Natomiast jest absurdalna gdyż nie wiemy, co tak naprawdę będzie dobre dla naszego zdrowia. Archiwa czasopism medycznych pełne są artykułów zalecających różne rzecz, które okazały się z czasem zupełną pomyłką. A nawet jeżeli coś jest dobre dla naszego zdrowia, to wcale nie musi być dobre dla naszego zbawienia - a to jest przecież nadrzędny cel naszej ziemskiej wędrówki.

Certe, adveniente die judicii, non quaeretur a nobis quid legerimus, sed quid fecerimus.
Hubertos
aktywista

Swiecki katolik ;)

« Odpowiedz #1475 dnia: Stycznia 10, 2022, 13:11:30 pm »

Św. Wiktoryn. Podjął pokutę, która polegała na tym, że rozszczepił klinami pień drzewa, w szczelinę włożył swoje dłonie i kazał wyciągnąć kliny. Jego umartwienie też nie było chwalebne? Jego zachowania też Kościół nie pochwala? Toć gdyby w dzisiejszych czasach zasłabł, trafiłby niechybnie do szpitala i zająłby miejsce kogoś, kto by tam trafił nie z własnej winy.

Nie, Kosciol od wiekow takich umartwien nie pochwala. Post, pokuta, jalmuzna.
Hubertos
aktywista

Swiecki katolik ;)

« Odpowiedz #1476 dnia: Stycznia 10, 2022, 13:14:37 pm »

@Hubertos:
Nie chce mi się już dyskutować o szczepieniach, bo wiem,  że Pana nie przekonam - mania szczepień przybrała już formę kultu i racjonalna dyskusja nie jest możliwa, więc szkoda naszego czasu.

Ale dorzucę jeszcze coś o zdrowiu. Niezależnie od szczepień i covida, zdrowie nie jest i nigdy nie było jakąś główną wartością dla chrześcijan. Teza, że "mamy zrobić wszystko dla zdrowia" jest dla mnie nie tylko sprzeczna z wiarą katolicką, ale również absurdalna.  Sprzeczna gdyż nasze królestwo nie jest z tego  świata, a cierpienie jest czymś, co powinniśmy pokornie przyjąć i cierpliwie nieść swój krzyż. Nie jest niczym złym pragnienie ulżenia sobie w cierpieniu, ale i nie ma obowiązku się leczyć jeśli ktoś nie chce.

Natomiast jest absurdalna gdyż nie wiemy, co tak naprawdę będzie dobre dla naszego zdrowia. Archiwa czasopism medycznych pełne są artykułów zalecających różne rzecz, które okazały się z czasem zupełną pomyłką. A nawet jeżeli coś jest dobre dla naszego zdrowia, to wcale nie musi być dobre dla naszego zbawienia - a to jest przecież nadrzędny cel naszej ziemskiej wędrówki.

Czyms zupelnie innym jest pokorne przyjmowanie cierpienia, ktore jest chwalebne - tak jak to panu lopatologicznie tlumaczylem - zrobilem wszystko, zeby uchronic sie od choroby, ale zachorowalem, pokornie znosze swoja chorobe. A czym innym swiadome narazanie siebie na cierpienie. Idac panskim tokiem rozumowania - chwalebni samobojcy i chwalebne palenie papierosow! Bo prowadza do cierpienia i do smierci! A zatem czy moge podjac takie "umartwienie", ze bede wypalal 40 papierosow dziennie, az zachoruje na raka krtani i wtedy ofiaruje swoje cierpienia za nawrocenie pana Regiomontanusa?
Prombudrak
bywalec
**

« Odpowiedz #1477 dnia: Stycznia 10, 2022, 13:23:27 pm »

@Hubertos:

podpisuję się pod tym co Pan napisał, a Panu Hubertusowi życzę zdrowia, zdrowia i jeszcze raz zbawienia
Tolerancja...to odchyłka od normy.
cogito
bywalec
**

« Odpowiedz #1478 dnia: Stycznia 10, 2022, 15:06:46 pm »

Nie, Kosciol od wiekow takich umartwien nie pochwala. Post, pokuta, jalmuzna.
Ręce opadają... Skoro Pan Pisze, że Kościół mówi to, nie pochwala tamtego, to może jakieś źródło? Bo z jednej strony mamy przykłady świętych, których jeden przykład przytoczyłem, których życie KK daje nam za przykład drogi do zbawienia, a z drugiej Pańskie weto.
Aqeb
aktywista

« Odpowiedz #1479 dnia: Stycznia 10, 2022, 21:56:49 pm »

Wejdę w bokotemat, bo, Bogu dzięki, nie mam czasu włączyć się czynnie w dyskusję wiodącą.
Jeśli chodzi o "inwazyjne" formy pokuty to sprawa jest bardziej złożona i zwykle stosujemy takie ogólniki jak "od wieków", "w posoborowiu", "po SVII" itd.

Faktycznie - od wieków mamy krytykę takich form pokutnych, a przynajmniej od XVI wieku, kojarzę krytykę wyrażaną przez św. Filipa Neri. Ale znowu później mamy świętych, którzy to stosują/zalecają (św. Paweł od Krzyża - XVIII w.), mamy pozwolenia i zakazy spowiedników co do podejmowania się takich form w ciągu wieków. Zapewne chodzi nie tylko o formy, ale także o motyw (może być jakaś nadmierna egzaltacja, skrupuły itd.). Wymagałoby to solidnego opracowania teologicznego i historycznego, które może nawet i gdzieś już jest, ale nie napotkałem (jakkolwiek nie szukałem).
"Ilekroć walczymy z pychą świata czy z pożądliwością ciała albo z heretykami, zawsze uzbrójmy się w krzyż Pański. Jeśli szczerze powstrzymujemy się od kwasu starej złośliwości, to nigdy nie odejdziemy od radości wielkanocnej." Św. Leon Wielki
ececylia
aktywista

« Odpowiedz #1480 dnia: Stycznia 10, 2022, 22:47:18 pm »

Jak umierają niezaszczepieni pacjenci, relacja z oddziału covidowego:
https://www.facebook.com/bogdan.morkisz/videos/603255377623135/
"Kochaj grzesznika nie jako grzesznika, ale jako człowieka. Jeśli kochasz chorego, prześladujesz chorobę, bo jeśli oszczędzasz chorobę, nie kochasz chorego." św. Augustyn
jwk
aktywista

« Odpowiedz #1481 dnia: Stycznia 11, 2022, 10:44:17 am »

Tak Prezes Ordo Iuris podsumował blubrania organu sowicie wynagradzanego z naszych podatków.
Na ile są oni wynagradzani z innych źródeł, powinny się nad tym pochylić służby antykorupcyjne.

https://dorzeczy.pl/opinie/249622/kwasniewski-rada-medyczna-to-nie-rada-straznikow-rewolucji.html
« Ostatnia zmiana: Stycznia 11, 2022, 10:47:43 am wysłana przez jwk » Zapisane
Zamiast zajmować się całą rzeszą katolików, którzy nie chodzą w ogóle do kościoła,
Watykan uderza w tych, którzy są na Mszy świętej w każdą niedzielę.
szkielet
Moderator
aktywista

Tolerancja ???, Nie toleruję TOLERANCJI!!!

« Odpowiedz #1482 dnia: Stycznia 11, 2022, 21:21:06 pm »

Potrójnie zaszczepiony brazylijski komentator traci przytomność przed kamerami

Dzielący się z widzami wspaniałą wiadomością o przyjęciu trzeciej dawki „szczepionki”, brazylijski dziennikarz nagle upada przed kamerami, prowdząc program Jornal das 7.
Rafael Silva, 36-latek, bez znanej historii chorobowej, przewieziony zostaje do szpitala, a w ambulansie miał doznać pięciu (!) zawałów.

całość tu: https://www.bibula.com/?p=130642
video: https://getvideobot.com/video/1480619579139244033
Fakt, że Franciszek ma genialny pomysł na naprawę łodzi Piotrowej - skoro do połowy wypełniona jest ona wodą, to wybicie dziury w dnie sprawi że woda się wyleje. W wannie zawsze działa...(vanitas)

Ignorancja katolików to żyzna gleba, na której gęsto wzrasta chwast herezji.

Jezuitów należy skasować
Prombudrak
bywalec
**

« Odpowiedz #1483 dnia: Stycznia 11, 2022, 22:49:43 pm »

Pnie Szkielecie, przecież to nieistotne. Najważniejsze jest to, że ów prezenter, dzięki boosterowi, uchroni się od ewentualnego, ciężkiego przechorowania na c19.
Tolerancja...to odchyłka od normy.
Anna M
aktywista

« Odpowiedz #1484 dnia: Stycznia 11, 2022, 23:13:03 pm »

Na zakończenie mojej bytności coś z morałem.

Pewien osioł powiedział tygrysowi:
- Trawa jest niebieska
Tygrys odpowiedział mu:
- Nie, trawa jest zielona.
Dyskusja nabrała tempa i obaj postanowili poddać sprawę arbitrażowi i w tym celu zwrócili się do lwa, króla dżungli.
Przed dotarciem na polanę w lesie, gdzie na tronie siedział lew, osioł zaczął krzyczeć:
- Wasza Wysokość, czy to prawda, że ​​trawa jest niebieska?
Lew odpowiedział:
- To prawda, ​​trawa jest niebieska.
Osioł rzucił się naprzód i kontynuował:
- Tygrys nie zgadza się ze mną, zaprzecza i denerwuje mnie, ukaraj go.
Król wtedy oświadczył:
- Tygrys zostanie ukarany 5 latami milczenia.
Osioł skoczył z radości i poszedł swoją drogą, zadowolony i powtarzając:
- Trawa jest niebieska, trawa jest niebieska...
Tygrys przyjął jego karę, ale zapytał lwa:
– Wasza Wysokość, dlaczego mnie ukarałeś, przecież trawa jest zielona?
Lew odpowiedział:
- W rzeczywistości trawa jest zielona.
Tygrys zapytał:
– Więc dlaczego mnie karzesz?
Lew odpowiedział:
- To nie ma nic wspólnego z pytaniem, czy trawa jest niebieska czy zielona. Kara jest taka dlatego, że ​​tak odważna, inteligentna istota jak ty nie może tracić czasu na kłótnie z osłem, a na dodatek przyjść i zawracać mi głowę tym pytaniem.

Morał

Najgorszą stratą czasu jest kłótnia z głupcem i fanatykiem, któremu nie zależy na prawdzie ani rzeczywistości, a jedynie na zwycięstwie swoich przekonań i złudzeń.
Nigdy nie marnuj czasu na dyskusje, które nie mają sensu…
Są ludzie, którzy mimo przedstawionych im dowodów nie mają zdolności zrozumienia i inni, którzy są zaślepieni przez ego, nienawiść i urazę, a jedyną rzeczą, której chcą, to mieć rację, nawet jeśli jej nie mają.
Kiedy IGNORANCJA krzyczy, INTELIGENCJA milczy.

~ Autor nieznany
Strony: 1 ... 97 98 [99] 100 101 ... 109 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Novus Ordo  |  Kościół posoborowy  |  Wątek: Koronawirus « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!