zapytany czy przełoży rekolekcje w związku z koronawirusem odpowiedział
Jestem ciekaw do czego by musiało dojść, żeby narody i władze (w tym kościelne) ugięły wreszcie karku i się zwróciły do Boga, może gdyby 50% społeczeństwa poumierało?
Przypomnijmy forowiczom, ze szefem episkopatu Wloch jest ... biskup Rzymu.
A nie uważa ksiądz, że ci niewyprani popadają w pyche w przekonaniu, ze jakby nawet na nich trafiło, to ich czeka tylko Niebo?
rysio:CytujPrzypomnijmy forowiczom, ze szefem episkopatu Wloch jest ... biskup Rzymu.Ja chciałbym przypomnieć czytającym, że papież nie jest szefem episkopatu Włoch.
Cytat: Lappiy w Marca 13, 2020, 10:39:21 amrysio:CytujPrzypomnijmy forowiczom, ze szefem episkopatu Wloch jest ... biskup Rzymu.Ja chciałbym przypomnieć czytającym, że papież nie jest szefem episkopatu Włoch., il 266º papa della Chiesa cattolica e vescovo di Roma, 8º sovrano dello Stato di Città del Vaticano, primate d'Italia, oltre agli altri titoli propri del romano pontefice. Di nazionalità argentina, è il primo papa proveniente dal continente americano.[4]Bergoglio jest prymasem Wloch, i przez to szefem episkopatu, choc z uwagi na 'papiezowanie' nieczesto uczestniczy w posiedzeniach episkopatu. Ale np. Jan Pawel ll w kluczowych sytuacjach przewodniczyl obradom z racji bycia prymasem a nie papiezem.To nietypowa sytuacja bo np nie jedzie ad limina do Watykanu Ale prymas Wloch nie moze udawac, ze we Wloszech zamknieto koscioly bez jego wiedzy i zgody.
Tytuł Prymasa od lat pełni już tylko funkcje czysto honorowe.
Ja chciałbym przypomnieć czytającym, że papież nie jest szefem episkopatu Włoch.
. ....Tytuł Prymasa od lat pełni już tylko funkcje czysto honorowe....
.W niedzielę jest taca zbierana. To na banknotach czy monetach znajdujemy masę różnych wirusów i bakterii które przynosimy w ramach swojej ofiary do kościoła. Bez wątpienia najniebezpieczniejszym miejscem w całej świątyni jest koszyk, do którego zbierana jest taca, oraz nasze ręce.
Jezeli tak to tym bardziej uprawnione jest stwierdzenie:Tytuł papieża od lat pełni już tylko funkcje czysto honorowe.