Rzad wlasnie zamknal panstwo - szkoly, baseny, uniwersytety, itp.
Cytat: Richelieu w Marca 09, 2020, 07:21:45 amCzyli cała Italia obłożona interdyktem ... Eminencjo, z osobistej obserwacji moge tylko dodac, że jest to tylko potwierdzenie stanu faktycznego.
Czyli cała Italia obłożona interdyktem ...
. "lepiej umrzeć niż zgłupieć" ... i zdobył moje serce
Cytuj. "lepiej umrzeć niż zgłupieć" ... i zdobył moje serce Trochę to pachnie zgodą na eutanazję.
terapii, albo odmowa podjęcia kroków zmniejszających ryzyko własnego zarażenia nie są może dobrym uczynkiem (choć mogą być, zależnie od intencji), ale definitywnie nie są grzechem. Granica pomiędzy powyższym a eutanazją zdaje się być dość niewyraźna, ale myślę, że można ją jednoznacznie wytyczyć.
Zupełnie inną sytuację widzę w przypadku, gdy np. ojciec czwórki dzieci nie chce się poddać leczeniu, które może go z powrotem przywrócić do zdrowia (nie wiem, powiedzmy operacja wyrostka). To już jest ogromna nieodpowiedzialność i wg mnie jak najbardziej poważny grzech.
Ale OK, to rozważmy wariant a la Arthur Miller: ten Pański ojciec czwórki dzieci...
To się nazywa kazuistyka.
Cytuj. "lepiej umrzeć niż zgłupieć" ... i zdobył moje serce Ten kaplan wypowiedzial te slowa (powyzej zacytowane) w odniesieniu do siebie. Gdybym na starosc miał zgłupieć to już lepiej umrzeć. Czyli egzystencja głupka nie jest warta życia. Jezeli smierć jest obiektywnie lepsza od życia z uwagi na defekt intelektu, to można ją z czystym sercem zalecić bliźniemu. Bliźni może być na tyle głupi, że może nie zrozumieć, że śmierć dla niego jest czymś znacznie lepszym niż to jego marne przerabianie tlenu na CO2.Ciekaw jestem, o jakiego tradi- kaplana może chodzić?
Mąż zakażonej spod Poznania jest szafarzem w parafii Czapury...