Cytat: Licht w Stycznia 15, 2021, 11:17:38 amCytat: Regiomontanus w Stycznia 14, 2021, 22:50:09 pmPrzy okazji: co Państwo sądzicie o akcji "góralskie veto"? Będzie coś z tego?Myślę że tak. PiS rozumie tylko język siły i nie ma pomysłu na wirusa, poza kopiowaniem rozwiązań z Niemiec. Berlin ogłosił lockdown do kwietnia, więc "nasi" też chcieliby tak zrobić, mimo mniejszej ilości zachorowań ("żółta strefa") i "rekordowej liczby szczepień". PiS nie ma pomysłu na takie oddolne "strajki" (jak strajk kobiet) i bardzo się ich boi. Sytuacja jest też inna niż wiosna 2020, są już precedensowe wyroki sądowe wskazujące na brak stanu wyjątkowego i nielegalność części przepisów covidowych. Z tego co orientuje się w kwestii Zakopanego, to popyt przerasta podaż, myślę że w Sudetach jest podobnie, Karpacz jest głównym głosem sprzeciwu.Nie bedzie zadnego goralskiego veta. Przewodzi temu czlowiek, ktory nie starcil dochodow, ktory nie poniesie zadnych konsekwnecji, na niego kary nakladane nie beda.
Cytat: Regiomontanus w Stycznia 14, 2021, 22:50:09 pmPrzy okazji: co Państwo sądzicie o akcji "góralskie veto"? Będzie coś z tego?Myślę że tak. PiS rozumie tylko język siły i nie ma pomysłu na wirusa, poza kopiowaniem rozwiązań z Niemiec. Berlin ogłosił lockdown do kwietnia, więc "nasi" też chcieliby tak zrobić, mimo mniejszej ilości zachorowań ("żółta strefa") i "rekordowej liczby szczepień". PiS nie ma pomysłu na takie oddolne "strajki" (jak strajk kobiet) i bardzo się ich boi. Sytuacja jest też inna niż wiosna 2020, są już precedensowe wyroki sądowe wskazujące na brak stanu wyjątkowego i nielegalność części przepisów covidowych. Z tego co orientuje się w kwestii Zakopanego, to popyt przerasta podaż, myślę że w Sudetach jest podobnie, Karpacz jest głównym głosem sprzeciwu.
Przy okazji: co Państwo sądzicie o akcji "góralskie veto"? Będzie coś z tego?
Cytat: Hubertos w Stycznia 15, 2021, 11:55:35 amCytat: Licht w Stycznia 15, 2021, 11:17:38 amCytat: Regiomontanus w Stycznia 14, 2021, 22:50:09 pmPrzy okazji: co Państwo sądzicie o akcji "góralskie veto"? Będzie coś z tego?Myślę że tak. PiS rozumie tylko język siły i nie ma pomysłu na wirusa, poza kopiowaniem rozwiązań z Niemiec. Berlin ogłosił lockdown do kwietnia, więc "nasi" też chcieliby tak zrobić, mimo mniejszej ilości zachorowań ("żółta strefa") i "rekordowej liczby szczepień". PiS nie ma pomysłu na takie oddolne "strajki" (jak strajk kobiet) i bardzo się ich boi. Sytuacja jest też inna niż wiosna 2020, są już precedensowe wyroki sądowe wskazujące na brak stanu wyjątkowego i nielegalność części przepisów covidowych. Z tego co orientuje się w kwestii Zakopanego, to popyt przerasta podaż, myślę że w Sudetach jest podobnie, Karpacz jest głównym głosem sprzeciwu.Nie bedzie zadnego goralskiego veta. Przewodzi temu czlowiek, ktory nie starcil dochodow, ktory nie poniesie zadnych konsekwnecji, na niego kary nakladane nie beda.Nie wiązałbym tej sprawy z osobą która temu przewodzi. Wkurzenie jest mocne, hotelarze i restauratorzy stracili już pieniądze z ferii, ośrodki narciarskie utopiły mnóstwo kasy w przygotowanie stokow, po czym rząd je zamknął. Wielu przedsiębiorców nie ma naprawde nic do stracenia.
Nie, nie umarlibysmy, gdyby to bylo jedyne nasze zrodlo dochodu. Protestuja glownie wlasciciele kwater, ktorzy nie maja wielkich kosztow stalych. I zarabiali tez w sezonie letnim.
No i dobrze. Sanepid to organizacja pół-kryminalna. Mój bliski krewny prowadzi restaurację w południowej Polsce, i naopowiadał mi różnych historii o inspekcjach sanepidu, jakie go regularnie nękają. W niektóre aż trudno wierzyć. Nie chodzi już nawet o totalnie absurdalne wymagania, ale o to, że wyciągają od niego regularny haracz w formie mandatów, mniej więcej jak mafia. Tak było już przed wirusem.
Podobny układ przestępczy był za Sanacji.
To jest państwowy, polski reket!
Cytat: rysio w Stycznia 15, 2021, 19:35:57 pmTo jest państwowy, polski reket!Mateusz Krzywousty użyłby raczej określenia "narodowy".
Czyli góralskie veto i #otwieraMy raczej wielkiego buntu nie wznieciły, jakie są państwa obserwacje?