Biskupowi Długoszowi rozum odebrało. Jak to inaczej skomentować?
Gdyby Krzysztof Bosak nie dostał się do drugiej tury, trzeba będzie zagryźć zęby, przekreślić obecnego prezydenta i zagłosować na Rafała Trzaskowskiego – stwierdził Jacek Wilk.
Biskupowi Długoszowi rozum odebrało. Jak to inaczej skomentować?https://twitter.com/Dominik_Cwikla/status/1271336122606669824
jwk: Skoro łaskaw był Pan odgrzać ten dział to co Pan sądzi o odciętym od eurożłoba "konfederacie" Wilku?
Cytat: casimirus w Czerwca 12, 2020, 12:34:31 pmBiskupowi Długoszowi rozum odebrało. Jak to inaczej skomentować?https://twitter.com/Dominik_Cwikla/status/1271336122606669824 Żeby coś komuś odebrać, to najsampierw musi on to mieć
Jak to punkt widzenia zależy od punktem siedzenia.
Cała wypowiedź Jacka Wilka wygląda tak:"Panie redaktorze, chciałem zaznaczyć, że to co powiem będzie tutaj wyłącznie moim zdaniem, ponieważ takich uzgodnień, jeszcze, czy rozmów, nie było w ramach konfederacji. Jest oczywiste, że my na razie robimy wszystko, co możemy, żeby Krzysztof Bosak był w drugiej turze... a zatem, moim zdaniem, żeby było jasne... no cóż, no będziemy stawać przed klasycznym wyborem mniejszego zła. Dla Konfederacji wrogiem nie jest ani PO, ani PiS, tylko POPiS i ta formacja socjalistyczna, która ewidentnie ciągnie Polskę w złym kierunku... i wobec tego, tak naprawdę, wybór będzie się sprowadzał do tego, jak tu wybrnąć z tego wyboru w taki sposób, żeby to przyniosło koniec końców, jak najmniej szkody Polsce, państwu polskiemu. W tej chwili największym problemem Polski jest ta dyktatura większości, czyli rozkwit demokracji w wykonaniu Jarosława Kaczyńskiego, który lekceważy sobie obowiązujące prawo i, że tak powiem, konstytucja mu raczej przeszkadza w rządzeniu, więc Rafał Trzaskowski, przy wszystkich jego wadach... i szczerze mówiąc nie jest to człowiek absolutnie z mojej bajki, ale ma, niestety, jedną zaletę, niekwestionowaną, która może być cenna w tych okolicznościach, mianowicie może tę dyktaturę wetować, a wobec tego, moim zdaniem, nie będzie innej opcji, nie będzie innego wyjścia, tylko zagryźć zęby, głosować na, przekreślić obecnie rządzącego, nam obecnie panującego Andrzeja Dudę, gdyż jest on, no tylko notariuszem tego, co robi obóz rządzący, a obóz rządzący jedzie już w tej chwili na totalnym bezprawiu. No trzeba spojrzeć chociażby na to, co się dzieje, w ostatnim czasie w związku z tzw. pandemią i wprowadzonym... Jeśli Pan chce wycisnąć ze mnie to, no to powiem wprost: ... i postawić krzyżyk przy Rafale Trzaskowskim, z tego powodu, że on, mówię, przy wszystkich swoich wadach i mimo, że jest kandydatem absolutnie dla mnie niedobrym, jednak będzie miał możliwość wetowania tego wszystkiego, co będzie przychodziło z Sejmu. w tej chwili naszym największym problemem właśnie jest to, że mamy stan totalnego bezprawia. Ten czas, w którym żyjemy, to jest wprowadzony furtką boczną, zupełnie w sposób absolutnie nielegalny, czwarty, nieznany konstytucji stan nadzwyczajny i rząd tutaj naprawdę robi co chce. Taka sytuacja jest nie do zaakceptowania, dlatego przynajmniej pozostaje mieć nadzieję, że w takim układzie, w którym prezydent byłby z innego obozu rządzącego, że on będzie przynajmniej powstrzymywał te zapędy dyktatorskie Prawa i Sprawiedliwości i jakoś, mimo wszystko, minimalizował te straty".ja go rozumiem
Panowie jak zawsze usiłują odwrócić kota ogonem. Wybór Trzaskowera oznacza kij w szprychy PiSu, bo podwyższa do 60% w izbie poselskiej większość, jaką trzeba uzyskać do uchwalenia ustawy. Ale podstawowy minus tego planu jest taki, że oznacza bardzo duże p-stwo zmiany koalicji w trakcie kadencji, gdy jakaś grupka posłów PiSu z tylnych ław przejdzie do Gowina i wraz z nim założy nową koalicję rządową.