porys
|
 |
« dnia: Czerwca 27, 2009, 10:11:37 am » |
|
Transmisja święceń FSSP z Wigratzbad. Celebruje bp. Atanazy Sznajder (bp. pomocniczy z Karagandy z Kazachstanu).
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #1 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:30:45 am » |
|
No to + bo ziomal jest swiecony, nie zalapalem sie organizacyjnie na delegacje, ale sporo krewnych i znajomych krolika sie wybralo. Swiecenia otrzymuje tez ks. Toulza, mlodszy brat ksiedza z FSSPX, dyrektora wydawnictwa Clovis i naczelnego dwumiesiecznika Fideliter. http://www.clovis-diffusion.com/Streaming b. poprawny. Komentuje ks. Deneke, ktory swego czasu odprawial msze mozartowska w Poznaniu. Kosciol-wigwam niestety wciaz tak samo paskudny, ale liturgia znakomita. Ks. Pozzetto, zasluzony dla propagowania mszy tradycyjnej w Polsce w latach osiemdziesiaty asystuje biskupowi.
|
|
|
|
Dio ci guardi dalla tentazione dei pasticci ibridi
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #2 dnia: Czerwca 27, 2009, 11:43:25 am » |
|
Streaming b. poprawny. Komentuje ks. Deneke,
Możesz podać linka - bo na K-TV nie mogę znaleźć - ogladam przez satelitę.
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #3 dnia: Czerwca 27, 2009, 12:13:21 pm » |
|
|
|
|
|
|
|
|
hellsing
|
 |
« Odpowiedz #4 dnia: Czerwca 27, 2009, 19:10:34 pm » |
|
Niestety załapałem się tylko na końcówkę i streaming na początku się bardzo rwał:(((
|
|
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #5 dnia: Czerwca 27, 2009, 19:16:20 pm » |
|
Ja mialem clean od poczatku do konca. Szukalem znajomych, ale kamery byly b. dobrze ustawione ja na ten dziwaczny kosciol : braly tylko prezbiterium. Szkoda, ze nie bylo sciskania i misiaczkow po wyjsciu procesji 
|
|
|
|
|
|
|
hellsing
|
 |
« Odpowiedz #6 dnia: Czerwca 27, 2009, 19:38:44 pm » |
|
Szukalem znajomych, ale kamery byly b. dobrze ustawione ja na ten dziwaczny kosciol : braly tylko prezbiterium.
Dokładnie!!! Do tego stopnia, ze dałem się nabrać i zastanawiałem się kto dał Petrystom taką piękną katedrę na święcenia w tym zlaicyzowanym i zislamizowanym kraju:(( Aż mnie wyśmiał ;)jeden tradi znajomy i oświecił mnie co to za wigwam-fabryka:(( to się nadaje do KNO jako sztandarowy przykład szpetoty architektoniczno-sakralnej!!!
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #7 dnia: Czerwca 27, 2009, 19:45:43 pm » |
|
Kościoł koszmarny ale jak się jest na liturgii to zupełnie nie czuć tego paskudztwa wszechotaczającego. Poza tym nie ma sensu tam budowac własnego kościoła.
|
|
|
|
|
|
|
hellsing
|
 |
« Odpowiedz #8 dnia: Czerwca 27, 2009, 19:59:21 pm » |
|
Kościoł koszmarny ale jak się jest na liturgii to zupełnie nie czuć tego paskudztwa wszechotaczającego. Poza tym nie ma sensu tam budowac własnego kościoła.
No jak zmienili ujęcie to aż mnie zmroziło jak zobaczyłem magazynowo-hangarowe ściany:((( Tu by dopiero pasował tekst o odprawianiu Mszy św. w garażu  A czemu się nie opłaca budować Kościoła?? I czy na świecenia nie można naprawdę w Reichu znaleźć ani jednego porządnego gotyckiego kościoła/katedry??
|
|
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #9 dnia: Czerwca 27, 2009, 21:32:52 pm » |
|
Pan naiwny strasznie. W 1988 roku to bylo jedyne miejsce w Europie Zachodniej, gdzie ktos sie zgodzil isc wpuscic na dluzej niz 5 minut. I to tylko dzieki temu, ze kard. Ratzinger kumplowal sie z bpem Augsburga. A i dzisiaj nie widze jakos na horyzoncie ordynariusza gotowego wypozyczyc swoja katedre czy duzy kosciol na swiecenia. Ewenement dobiero sie szykuje : 4 lipca w diecezji Vannes.
|
|
|
|
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #10 dnia: Czerwca 27, 2009, 21:39:05 pm » |
|
Ewenement dobiero sie szykuje : 4 lipca w diecezji Vannes.
A to będzie w katedrze?
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
porys
|
 |
« Odpowiedz #11 dnia: Czerwca 28, 2009, 00:23:27 am » |
|
A wracając do dzisiejszych (właściwie wczorajszych święceń) to pozamieniali strony ikon przy ołtarzu (czyli wyszło prawie jak w Taize :-) Oto głos jakiegoś grkokatolika z komatarza do info z NLM: Great pictures--thanks for the coverage. Unfornately they have the ikons hung behind the altar positioned backwards. The Theotokos is always on the left as one faces the altar and Christ is always on the right. That is how they appear on the ikonostasis and should be arranged the same way even if not part of it. Other than that, just beautiful. Greco-Katolicki | 06.27.09 | # ź: http://www.newliturgicalmovement.org/2009/06/priestly-ordinations-in-wigratzbad.html
|
|
|
|
zdewirtualizować awatary
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #12 dnia: Czerwca 28, 2009, 00:46:31 am » |
|
Ewenement dobiero sie szykuje : 4 lipca w diecezji Vannes.
A to będzie w katedrze?
W bazylice sw. Anny. Cos jakby w diecezji krakowskiej pozyczyli kosciol Mariacki albo w Warszawie sw. Krzyza.
|
|
|
|
|
|
|
Antiquus_ordo
Gość
|
 |
« Odpowiedz #13 dnia: Czerwca 28, 2009, 09:37:24 am » |
|
Odp. dla tych Państwa, któzy uważają, że poza Wigwambadem byłoby lepiej.
Na świecenia nie jadą tylko księża, ale rodziny i sporo zwyczajnych świeckich- przelokowaniem:) tego- wraz z całym sprzętem liturgicznym zapleczem itd- urządzenie obiadu dla rodzin po święceniach, o tym ,że każdy ksiądz gość musi odprawić msze rano nie wspomnę- co sprawia, że odprawiają od 4.30 do 9 ciurkiem nawet na ołtarzach w bibliotece.
/Kolejną kwestią jets to, że nie ma tak naprawde po co budowac kościoła- wszsycy pielgrzymi którzy tam są w Wgbad są zauroczeni klerykami, że w sutannach że tylu itd... nie wspomne, że to się obraca też na sfere pomocy dla seminarium i nich samych. O tym także, że budowa kościoła byłaby popsuciem relacji z miejscową władza duchowną też wspominac nie trzeba...
I na koniec wydaj emi się, ze obecnością tam pokazuje się że stara msza to nie domena gotyckich katedr tylko każdego kościoła.
|
|
« Ostatnia zmiana: Czerwca 29, 2009, 09:34:25 am wysłana przez Antiquus_ordo »
|
|
|
|
|
Fons Blaudi
|
 |
« Odpowiedz #14 dnia: Czerwca 29, 2009, 00:04:25 am » |