Cytat: MK w Lipca 22, 2018, 23:59:49 pmJeśli sakramenty wymagające szczególnej jurysdykcji są i ważne i godziwe - to rozumując logicznie nie widzę innego wyjścia jak to, że pozostałe są ważne i również godziwe...Posoborowa logika:1. Idę się godziwie wyspowiadać w kościele FSSPX. Spowiedź odbywa się w trakcie niegodziwej Mszy św., którą staram się zupełnie zignorować. Chcę przystąpić do Komunii św., ale tu przecież nie mogę. No to szybko na pobliski NOM – powinienem jeszcze zdążyć!2. Biorę ślub w kościele FSSPX wg franciszkowych wytycznych. Wiem, że Msza poślubna jest tu godziwa, ale każda inna – już nie. Zatem nie będziemy tu więcej z żoną przychodzić – chyba że na spowiedź. To w sumie po co zawieramy małżeństwo akurat tutaj? Hmm...Ciekawe ponadto, co abp Pozzo twierdzi o godziwości święceń FSSPX w kontekście tego, co można przeczytać tutaj: http://breviarium.blogspot.com/2016/08/biskupi-bractwa-sw-piusa-x-moga.html.
Jeśli sakramenty wymagające szczególnej jurysdykcji są i ważne i godziwe - to rozumując logicznie nie widzę innego wyjścia jak to, że pozostałe są ważne i również godziwe...
1. Chodzę do ważnej i godziwej spowiedzi podczas NOMu, który uważam za bluźnierstwo.
W misericordia et misera jest mowa o spowiedzi. Papież w swojej mądrości i miłosierdziu uznał ważność i godność spowiedzi u fsspxów i bardzo dobrze, bo wiele osób może nieświadomie i przypadkowo chodzić do ich księży, nie wiedząc, że mają oni jurysdykcję, którą sami sobie wymyślili.
Myli się Pan - w przypadku błędu powszechnego - nie ma takiej potrzeby. Kościół uzupełniłby brakującą jurysdykcję.
W czym się mylę? Że księża niemający jurysdykcji jej nie mają, że papież stwierdził ważność i godność spowiedzi?
Co do KPK, rozumiem, że dla pana nie jest problem to, że ludzie korzystali np. z posługi księdza Lemańskiego, który był suspendowany, wystarczy, że powołają się na KPK, a sakramenty, chociaż jest zakaz ich sprawowania, są godne...