Mantylka na głowie ukróci podejrzenia...
...mam problem z komunią na klęcząco, problem natury fizycznej... ... Z tego powodu nie mam odwagi na Mszy trydenckiej przystępować do Komunii na stojąco, bo boję się, że swoją postawą zgorszę innych. ... Jak powinnam się zachować?
Niech wrócą balaski! Niech wrócą!!
11. Kościół zawsze żądał od wiernych szacunku i czci wobec Eucharystii w chwili, gdy ją przyjmują.Gdy chodzi o sposób przystępowania do Komunii św., wierni mogą ją przyjmować zarówno w postawie klęczącej jak i stojącej, stosownie do norm ustalonych przez konferencję Episkopatu. Kiedy wierni przyjmą Komunię św. klęcząc, nie wymaga się od nich żadnego innego znaku czci wobec Najświętszego Sakramentu, ponieważ samo klęczenie wyraża akt uwielbienia. Kiedy natomiast przyjmują Komunię św. na stojąco winni - podchodząc procesjonalnie do ołtarza - uczynić akt czci zanim przyjmą Najświętszy Sakrament; powinni to uczynić w odpowiednim miejscu i w taki sposób, by nie zakłócić porządku w przystępowaniu do Komunii św.(21).http://www.opoka.org.pl/biblioteka/W/WR/kongregacje/kkultu/inaestimabile_donum_03041980.html
27. Komunii św. udziela się przez podanie Hostii wprost do ust. Wierni przyjmują Komunię św. w postawie klęczącej. Mogą również stać, gdy przemawiają za tym szczególne okoliczności. Jeżeli udziela się Komunii pod dwiema postaciami, przyjmujący ją stoją. W czasie procesji do Komunii św. należy troszczyć się o zachowanie wzorowego porządku. (...) Wierni klęczą:a) w czasie modlitwy epikletycznej i przeistoczenia;b) na słowa: Oto Baranek Boży; Panie, nie jestem godzien;c) w czasie przyjmowania Komunii świętej, jeżeli okoliczności na to pozwalają.Ludzie w starszym wieku, słabi i chorzy mogą siedzieć w czasie całej Mszy św. i nie należy ich niepokoić. Podobnie w kaplicach szpitali i zakładów specjalnych trzeba uwzględnić stan zdrowia uczestników (OWMR nr 21).https://opoka.org.pl/biblioteka/W/WE/kep/kkbids/eucharystia3_11031987.htmlZGODNIE Z TĄ INSTRUKCJĄ KLĘKANIE JEST NORMĄ A POSTAWA STOJĄCA "SZCZEGÓLNĄ OKOLICZNOŚCIĄ" A NIE ODWROTNIE
Czy istnieje w Polsce uchwała Episkopatu Polski, która pozbawiła Uchwałe nr. 177 mocy obowiązujacej ?