W tym momencie - https://youtu.be/JKlFuH8gXCw?t=7121 - zawsze wykonuję duży pokłon czołem do posadzki.
Prowokacyjnie tak napisałem Ciekawiło mnie czy ktoś wyłapie. Konstantynopol to siedziba kolejnej chrześcijańskiej marionetki made in usa, aktywisty postępu - taki drugi Bergoglio tylko na Froncie Wschodnim
Zamach zbrojny (nieudany, zginął jakiś ksiądz) na głowę Cerkwi Prawosławnej PM na Ukrainie.
Nieudana próba konstantynopolitańskiej marionetki zorganizowania postępowego Soboru "Vaticanum II dla Parawosławia"
Jeszcze tylko jesienny synod w Watykanie "o młodzieży", który klepnie sodomię jako równouprawniony sposób wyrażania chrześcijanskiej miłości
śpiew znamienny
Helena Filipczuk, Wspomnienia [w:] Zanim wróciła Polska. Martyrologium ludności unickiej na Podlasiu w latach 1866-1905 w świetle wspomnień, wybór i oprac. Tadeusz Krawczak, Warszawa 1994, s. 25-27.
https://www.patriarchate.org/-/communiq-1Ja to rozumiem tak: od dzisiaj metropolia kijowska nie jest juz oficjalnie terytorium kanonicznym Patriarchatu Moskiewskiego. Wróciła ona do Cerkwi-Matki. Uprawnienie PM do zwierzchnictwa nad tą metropolią z roku 1686 r. zostało cofnięte.
The Holy Synod (...) decreed: (...)4) To revoke the legal binding of the Synodal Letter of the year 1686, issued for the circumstances of that time, which granted the right through oikonomia to the Patriarch of Moscow to ordain the Metropolitan of Kyiv, elected by the Clergy-Laity Assembly of his eparchy, who would commemorate the Ecumenical Patriarch as the First hierarch at any celebration, proclaiming and affirming his canonical dependence to the Mother Church of Constantinople.
Miliony wiernych zostało włączonych do Jednej Św. i Apostolskiej Cerkwi Prawosławnej. To jest ogromna radość. Miliony ludzi może dostąpić zbawienia w Chrystusie. Już nie trzeba zadawać pytania kto jest z jakiej cerkwi. To jest naprawdę wielka radość.
...znakomita większość z tych ludzi nie ponosi osobiście żadnej winy...
Cytuj...znakomita większość z tych ludzi nie ponosi osobiście żadnej winy...Nie rozumiem dlaczego (właśnie:-) szanowny pan ma tak niską opinię w tem. śwadomości religijnej naszego "bratniego" narodu. Poważnie.Będe też ostrzegać moskalofobów przed pochopną radością z tych zmian administracyjnych.Nie chodzi tylko o konflikty (na różną skalę) jakie mogą wybuchnąć np. wokół narodowej tożsamości ławr i ich lokatorów.Nie jestem miłośnikiem unii brzeskich iip., ale jeszcze mniej strat duchowych i teryt. nawet posoborowego KRK. Suponuję, że nie trzeba być wielkim orłem z logiki, by przewidzieć i to w dość krótkim okresie w kierunku której "Cerkwi" będą się przesuwać sympatie, szczególnie u bezkompromisowych miłośników samostijnoj Ukr. w zachodnich (dotąd grecko-katolickich) jej obwodach. Bo tak na zdrowy rozum: który papa bardziej przypomina "katolickiego" arcypasterza? Obecny patryiarcha rymskij czy bizantyiskij? Żyją sobie "w Prawdzie":-) w przykładnej zgodzie, ale ten drugi mniej poświęceń wymaga, a i autokefalie krzywdzonej przez wieki przez "panów-kolonizatorów" ojczyźnie prawilno przyznał. Przynajmniej jeden z ważnych powódów do pozostawania wiernym dalekiemu i dość obcemu (dla zwykłego uniaty) Watykanowi odpada- szczególnie za Tego ponyfixa.Z drugiej strony, jak mówię, za uniatyzmem (w narodowo-ukraińskim ale także Near East wydaniu) i innymi marranami nie przepadam zbytnio. Zatem...długo po nich płakał nie będę. W perspektywie szybko kroczącego NWO, one religion peace&love i "jedynego" kościoła powszechnego...
Moskwa zrywa kościelne więzi z Konstantynopolem co oznacza rozłam w prawosławiu.To największy podział w chrześcijaństwie od Wielkiej Schizmy 1054 roku, kiedy to prawosławie zerwało z Rzymem i katolicyzmem.
Unia brzeskahttps://orthodoxia.pl/unia-brzeska-1596-r-dr-stefan-dmitruk/