Wykazany powyżej brak zrozumienia zasad moralności katolickiej, jest skutkiem tego, że nie odmawiacie codziennie różańca, a nawet wcale nie modlicie się codziennie rano i wieczorem. Jesteście na dobrej drodze do upadku.
Cytuj1. Łączenie rozrywki z kultem religijnym jest właściwe dla kultury pogańskiej;A czy taniec jest jakąś formę rozrywki?Wiem że zapewne jest to argument oklepany i być może trywialny, ale jak dotąd nie napotkałem żadnego dobrego kontrargumentu.Co z królem Dawidem tańczącym przed arką przymierza?
1. Łączenie rozrywki z kultem religijnym jest właściwe dla kultury pogańskiej;
Nie, nie prawda jest chamstwem, tylko tworzenie i trzymanie się własnych wizji. Skąd użytkownik "br. Wojtek OP" wie, kto odmawia, a kto nie odmawia codziennie różaniec. Skąd wie, że inni piszący tu wcale nie modlą się codziennie rano i wieczorem ? A ja podejrzewam, że "br. Wojtek OP" wcale nie jest dominikańskim zakonnikiem. I co "br. Wojtek" na to ?
Natomiast pan Panie Luk niech czasami zajrzy do nowych książek. Nie wszystkie wydane po SVII to jeden wielki szmelc. Ta walka o "godny" strój kobiet nie kojarzy mi się tylko z Brawariem ale także z pewnym ministrantem z kaliskiej Katedry(wyrzuconym zresztą z postulatu OFMconv) którego ks. Jarek powinien kojarzyć. Chodzi chłopak po ulicach, zaczepia dziewczyny, wręcza im obrazki i wyzywa że pójdą do piekła itd. O tej sytuacji wiem gdyż razu pewnego przechodziłem i dziewczęta zaczepione przez niego poprosiły mnie i kolegę o pomoc bo nie mogły się odczepić. Na pewno taka działalność reklamy Kościołowi nie robi.
Pan to chętnie by skopał wszystkie dziewczyny w mini albo w strojach które wg Pana nie są koszerne. Co epoka to inne stroje i zwyczaje. To że jakaś kobieta nosi mini nie znaczy że jest złą katoliczką i grzesznicą.
ryszard1966: Narzucenie im z góry jak się ma ją ubierać niczemu dobremu nie służy. A już tym bardziej Kościół nie powinien wypowiadać się czy mają chodzić w sukienkach czy spodniach.