Kiedyś, czerpiąc natchnienie z tego filmu, napisałem tekst o takim samym tytule, ale jeszcze nigdzie go nie publikowałem - może ktoś by chciał go puścić? Na KNO byłby w sam raz
Kiedyś, czerpiąc natchnienie z tego filmu, napisałem tekst o takim samym tytule, ale jeszcze nigdzie go nie publikowałem - może ktoś by chciał go puścić? Na KNO byłby w sam raz Mrugnięcie
Wiem, że nikt na tym forum się ze mną nie zgodzi ale moim zdaniem film ten jest jawnie agresywny w stosunku do Kościoła Katolickiego.
Zakulisowe działania kard. Johannesa Willebrandsa w czasie Soboru Watykańskiego II ujawniają opublikowane w Holandii dzienniki głównego architekta soborowych dokumentów i konwersji Kościoła katolickiego na ekumenizm. Jeszcze przed rozpoczęciem Vaticanum II ks. Willebarnds jeździł po całej Europie, by tworzyć proekumeniczną koalicję biskupów i teologów. Później, już w czasie Soboru potajemnie podróżował do krajów wschodnich, aby uciszyć protesty tamtejszych biskupów, którzy sprzeciwiali się niektórym soborowym innowacjom. Zapiski mówią też o nigdy nieurzeczywistnionych pragnieniach holenderskiego hierarchy, który chciał założyć ekumeniczną wspólnotę księży i świeckich.
a może na NRL ?
Cytat: Nathanael w Czerwca 06, 2010, 22:00:12 pmKiedyś, czerpiąc natchnienie z tego filmu, napisałem tekst o takim samym tytule, ale jeszcze nigdzie go nie publikowałem - może ktoś by chciał go puścić? Na KNO byłby w sam raz Czy to już ten tekst?http://breviarium.blogspot.com/2010/06/oto-co-utracilismy.html
Wcześniej jeśli miałem jakieś wątpliwości, to minęły mi po tym komunikacie z serwisu Radia Watykańskiego.
Zestawienie najpaskudniejszych wypaczeń liturgicznych, z godnie celebrowaną tridentiną jest co najmniej nie w porządku, już nie mówiąc o największych heretykach w historii Kościoła, którzy zemścili się zza grobu Katolickim Soborem...
wypaczeń liturgicznych tridentiny