Do tej pory x. Bartnik kojarzył mi sie z b. dobrą publicystyką patrjotyczną , którą mieszal z umiarkowanym ... teilhardyzmem.
Z czasem Franek rozszerzył swoją działalność na całą Diecezję. Wielu księży buntuje się przeciwko temu. Ja widzę w tych nowych rytach płytkość i desakralizację.
Czemu wiec w buncie nie byli konsekwentni ? Gdyby dwoch-trzech proboszczow a nawet wikarych pozostalo otwarcie przy starym rycie
Bardzo cenię ks. prof. Bartnika.http://www.kul.pl/art_8222.htmlArtykułów najlepiej szukać w archiwum "Naszego Dziennika".
,,Z pewnych krytycznych uwag pod adresem ekumenizmu nie wolno wyciągać wniosku, jakobyśmy w Polsce nie mieli mądrych, wybitnych i charyzmatycznych ekumenistów. Mieliśmy takich ekumenistów, przeważnie profesorów, jak ks. Jan Zieja, bp Władysław Miziołek, ks. Wincenty Dudek, o. Bogusław Waczyński, ks. Andrzej Bardecki i inni. A także mamy wybitnych teologów profesorów, jak abp Alfons Nossol, o. Jan Sergiusz Gajek, ks. Alfons Skowronek, ks. Lucjan Balter, ks. Wojciech Hanc, ks. Leonard Górka, o. Wiesław Szymona itd., nie mówiąc już o regionalnych charyzmatycznych działaczach ekumenicznych, duchownych i świeckich. "
Rosja wydaje się tu raczej symbolem sytuacji ogólnej, ówczesnej i dzisiejszej. W każdym razie objawienie fatimskie dało wielką inspirację do zawierzenia każdego kraju i całego świata Matce Bożej. Papieże poszli za tym wezwaniem i poświęcili Rosję, Słowiańszczyznę i cały świat Niepokalanemu Sercu Maryi: Pius XII w 1942 i 1952 r., Paweł VI po Soborze Watykańskim II w 1967 r. i dwukrotnie Jan Paweł II w Fatimie: w 1982 r., po swoim ocaleniu, i w 1984 roku. (...)I tak nawrócenie Rosji według proroctwa fatimskiego to nawracanie się Rosji na państwo ludzkie i nawracanie się Cerkwi rosyjskiej na Cerkiew świętą, pełną chwalby Bożej, a także nawracanie się Kościoła katolickiego na Kościół Boży. Razem oba Kościoły mają się nawracać w swej ludzkiej warstwie na żywą wiarę, na prawdę, na miłość nieobłudną, na sprawiedliwość, na świętość moralną i na pokój. Drogą do tego jest - według Fatimy - wiązanie się z Niepokalanym Sercem Maryi, ze Służebnicą Bożą, będącą najwznioślejszym wzorem dla Kościołów, żeby i one były prawdziwymi i niepokalanymi sługami Bożymi.
Cytat: Pinace w Stycznia 15, 2010, 23:09:32 pmBardzo cenię ks. prof. Bartnika.http://www.kul.pl/art_8222.htmlArtykułów najlepiej szukać w archiwum "Naszego Dziennika".Ja równiez bardzo cenię wypowiedzi i artykuły Ks. prof. Czesława S. Bartnika, ale....no własnie zdarza się to ale.
Publicystyka ks. Bartnika jest czasem nudna i nielogiczna, ale dla nas liczą się fakty. A wspomnienia opisują właśnie suche fakty.
„Przy okazji widzę, że narasta konflikt między Prymasem a żydującym ośrodkiem krakowskim, wspieranym przez partyjnych puławian.
... U mnie w parafii (podwyższenia Krzyża św. w Bytomiu) tridentinę odprawiano prywatnie jeszcze w latach 80-tych ...