O. Roman Bielecki OP zaniepokojony neońskim obrzędem Komunii.https://www.youtube.com/watch?v=g6SqKByJFI4
http://archidiecezja.warszawa.pl/aktualnosci/kard-nycz-z-wizyta-na-ukrainie-pierwsi-ksieza-po-seminarium-redemptoris-mater-na-zakarpaciu/Skoro w Użhorodzie jest eparchialne seminarium Redemtoris Mater to można mówić o Drodze Neokatechumenalnej Obrządku Wschodniego?
Neokatechumenalna koncepcja świątyni to taka, iż na górze znajduje się ambonka czyli usta niżej ołtarz stół czyli serce oraz na dole chrzcielnica czyli łono. Wszystko otaczają członki czyli członkowie wspólnot. Sedilia dla kapłanów znajdują się nad ambonką, więc może kapłani mają symbolizować głowę. W kikowskim kościele nie ma podziału na sacrum i profanum.
Za radą pana jwk przejrzałem fragmenta starégo wątku dotyczącégo neokatechumenatu. Poruszyła mię głębią theologiczną jedna wypowiedź:Cytuj Neokatechumenalna koncepcja świątyni to taka, iż na górze znajduje się ambonka czyli usta niżej ołtarz stół czyli serce oraz na dole chrzcielnica czyli łono. Wszystko otaczają członki czyli członkowie wspólnot. Sedilia dla kapłanów znajdują się nad ambonką, więc może kapłani mają symbolizować głowę. W kikowskim kościele nie ma podziału na sacrum i profanum. Jest to symbol anthropocentyzmu. Człowiek zajęty sam sobą. Kościół bez Boga. W chrześcijańskiéj świątyni jest inaczéj: jest miejsce dla Kościoła oraz Święté Świętych, gdzie jest Bóg i gdzie się dokonuje co niedziela nasze zbawienié.
Mnie denerwowało to, że robiący wprowadzanie zapraszali do pierwszych rzędów, argumentując, że zgromadzenie nie może być szczerbate...
Pana wnioskowanie jest tendencyjne. Tabernakulum w głównym ołtarzu to dość późna koncepcja. Przez większość czasu Kościół był antropocentryczny?
Jest pan pewny, że zdanie "dokonuje się co niedziela nasze zbawienie" jest ścisłe teologicznie?
Można wymyślać teorie, że organy to satanizm, bo są nad ołtarzem w opozycji do niego i zagłuszają Mszę.
Warto jednak przypomnieć, że Kościół to Mistyczne Ciało Chrystusa
Rzecz w tym, że Chrystus i Kościół są różni jak mąż i żona.
Msze odbywają się w tygodniu też.
Cytat: sm w Sierpnia 16, 2018, 23:15:34 pmMożna wymyślać teorie, że organy to satanizm, bo są nad ołtarzem w opozycji do niego i zagłuszają Mszę. Podoba mi się ta theorja.