W Świebodzinie w woj. lubuskim budowany jest ogromny pomnik Chrystusa Króla.CytujCo tam Rio - nasz Chrystus będzie miał 31 metrów. W Świebodzinie rozpoczęto prace przy montażu elementów ogromnego pomnika Chrystusa Króla. Monument będzie o jeden metr wyższy niż słynny kolos z Rio de Janeiro. http://wiadomosci.wp.pl/galeria.html?gid=10311191&ticaid=1ab6eTak można było przeczytać jeszcze w 2008 roku. Z tego co wiem, prace tam postępują, bo można przeczytać w marcowym numerze na stronie Gazety Lubuskiej: "Pomnik Chrystusa powstanie w tym roku!"http://www.gazetalubuska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20100330/POWIAT13/942563898
Co tam Rio - nasz Chrystus będzie miał 31 metrów. W Świebodzinie rozpoczęto prace przy montażu elementów ogromnego pomnika Chrystusa Króla. Monument będzie o jeden metr wyższy niż słynny kolos z Rio de Janeiro. http://wiadomosci.wp.pl/galeria.html?gid=10311191&ticaid=1ab6e
- Taka inicjatywa jest dla mnie fundamentalistycznym absurdem i należałoby od tego odchodzić - tak ks. Andrzej Luter, współpracownik "Więzi", "Tygodnika Powszechnego" oraz Centrum Kultury i Dialogu komentował w Poranku Radia TOK FM wczorajszy Marsz dla Jezusa Chrystusa Króla Polski.Ksiądz Luter, o którym mówi się, że jest kandydatem na kapelana prezydenta Komorowskiego, apelował do uczestników niedzielnej manifestacji: - Naprawdę nie wiem, czyja to jest inicjatywa, ale to jest szkodzenie Kościołowi. To jest niepoważne. Chciałem przypomnieć, że w ostatnią niedzielę przed Adwentem w Kościele obchodzimy święto Chrystusa Króla Wszechświata, a o ile mi wiadomo Polska jest częścią Wszechświata, co znaczy, że Chrystus jest już królem Polski - mówił ks. Luter.Krzyż gorszy od pomnika? Jarosław Kaczyński mówi, że krzyż, który został przeniesiony z Krakowskiego Przedmieścia do kaplicy Pałacu Prezydenckiego, jest substytutem pomnika, który miałby tam stanąć. - Samo słowo substytut oznacza jakiś zamiennik, coś gorszego, czyli pomnik jest czymś pierwotnym, a krzyż jest substytutem pomnika. Krzyż nie jest substytutem czegokolwiek - oburzał się ks. Andrzej Luter. - Krzyż jest jedyny i wykorzystywanie go do jakiejkolwiek walki partyjnej, ideologicznej, a przede wszystkim w tym wypadku jako zakładnika: "będzie pomnik, to krzyż zabierzemy" jest po prostu niedopuszczalne - podkreślał poranny gość TOK FM.- To jest działanie wypaczające wiarę - mówił ks. Luter. - Wiara upolityczniona, zideologizowana nie jest żadną wiarą - przekonywał ks. Andrzej Luter. I tłumaczył: - Dlatego patrzę na te wszystkie ostatnie wydarzenia z wielkim żalem, bo po prostu to jest totalne upolitycznienie wiary. Przez to w różnych rozmowach czuje się zdystansowanie wielu ludzi do Kościoła, a Kościół na tym cierpi - ubolewał ks. Andrzej Luter.
(...)Bez komentarza.
(...)jeżeli głębiej wnikniemy w rzecz, widzimy, iż we właściwym tego słowa znaczeniu imię i władzę króla należy przyznać Chrystusowi jako Człowiekowi, albowiem tylko o Chrystusie jako Człowieku można powiedzieć, iż otrzymał od Ojca "władzę i cześć, i królestwo"; Chrystus bowiem, jako Słowo Boga, będąc współistotnym Ojcu, wszystko ma wspólne z Ojcem, a więc także najwyższe i nieograniczone władztwo nad wszystkim stworzeniem.(...)
Moderacja proszę o interwencję. Panu "stefanowi" vel "Endek" vel "Józek" mało tu:
Oto opinia ks. prof Czesława Bartnika o idei Intronizacji