W Mszale z 1962 r. nie ma już mowy o zamykaniu drzwi, ani o obrzędzie uderzania krzyżem (a zatem zniesiono te obrzędy).
Krzyż na ołtarzu jest zasłonięty fioletem, a co z obrazem Matki Bożej. Kapłan poinformował mnie że zasłonięcie jego jest nie konieczne ze względu na to iż jest to kaplica Najświętszego Sakramentu to samo tyczy się kwiatów.
Procesja- Jeśli niema diakona i tylko kapłan sam jest z trzema lub 6 ministrantami czy sam Kapłan odśpiewuje ,, Procedamus in paace?
Po procesji jest Msza jeśli dobrze rozumie to zaczyna się ona odrazu od okadzenia ołtarza ?
Cytat: dernapol w Marca 19, 2012, 15:28:53 pmW Mszale z 1962 r. nie ma już mowy o zamykaniu drzwi, ani o obrzędzie uderzania krzyżem (a zatem zniesiono te obrzędy). co jednak nei przeszkadza niektorym w ich kultywowaniu ( :> )
Księża wiadomego bractwa w ogóle są kopalnią liturgicznych ciekawostek. [...]
Cytat: Maswerk w Marca 20, 2012, 10:25:35 amKsięża wiadomego bractwa w ogóle są kopalnią liturgicznych ciekawostek. [...] Można wiedzieć jakich? Nie znam się na rubrykach, trudno mi bez wspomagania ocenić koszerność.
nie widziałem tam też świeckich subdiakanów czy lektorów czytających lekcję
Np. nie dopuszczają do ołtarzy "świeckich ceremoniarzy" wystrojonych w "koronki, mucety, purpurowe sutanny i pompony"
"Świecki subdiakon" to oczywiste nadużycie,