Co do zarzutu kopiowania czyichś myśli jest to zarzut bezpodstawny i nieprawdziwy,
jestem nowym użytkownikiem forum a poza tym nie mam czasu na czytanie wszystkich wątków od czasu założenia niniejszego forum
Miałem na celu jedynie obronę osób chodzących na Msze wg NOM, bo tak się składa że to forum czytają zapewne różni ludzie, zapewne także osoby niezbyt biegli w tych sprawach i być może po przeczytaniu takich twierdzeń - że lepiej zostać w domu - może zrodzić się w ich głowach totalny galimatias.
(...) nie sądzę, żeby NOM był szczególnie miły Panu Bogu, szczególnie ten w wersjach ekstremalnie "twórczych" ale skoro On do tego dopuścił, to trzeba Mu zaufać i pójść choćby w intencji zadośćuczynienia za własne zaniedbania na KRR.
Cytat: jwk w Stycznia 17, 2011, 10:20:31 am(...) nie sądzę, żeby NOM był szczególnie miły Panu Bogu, szczególnie ten w wersjach ekstremalnie "twórczych" ale skoro On do tego dopuścił, to trzeba Mu zaufać i pójść choćby w intencji zadośćuczynienia za własne zaniedbania na KRR. To czemu Pan tak strasznie zwalcza Neokatechumenat?
Nie chodzi mi o ukrywanie prawdy o NOMie. Miałem na myśli to, że z mojego doświadczenia (być może niewielkiego) wynika, że osobom bez przygotowania tzw. letnim katolikom mówienie na samym wstępie o tym, że np. Nom ma wiele elementów protestanckich, że offertorium jest zrobiony na wzór żydowskich modlitw, że abp Bugnini był najprawdopodobniej masonem itp. powoduje reakcję odwrotną od zamierzonego celu; wg mnie lepiej zapraszać na Mszę Trydencką, niech ludzie sami osądzą, niech sami zaczną wałkować różnice w modlitwach Mszy, w samej treści Mszy jak i jej estetyce.
1. Prawo mówi, że należy, ale nie ma obowiązku spełniania złego prawa.
poważna wątpliwość co do rytu wystarcza, aby obowiązek przestał z braku możliwości istnieć.
CytujA nie pomyślał pan, że jakby usunęli NOM to bym miał w swojej parafii Mszę Trydencką tylko, myśli pan że skaczę z radości że moge uczestniczyć tylko w nomie? LOL!A nie pomyślał pan jak wielkie szkody mogłoby spowodować takie usunięcie NOMu? I wcale nie jest takie oczywiste co by weszło na jego miejsce. Może się pan nie zgadzać z tym co powyżej napisałem, ale tym bardziej wykazuje to brak konsekwencji w pańskim działaniu. Niby dlaczego ktoś miałby usunąć NOM, skoro pan regularnie uczęszcza, tym samym go wspierając? Wyznaje pan ostre stanowisko dotyczące NOMu, powiedziałbym "fsspxowe", jednak nie przeszkadza to panu w uczestniczeniu w nim.
A nie pomyślał pan, że jakby usunęli NOM to bym miał w swojej parafii Mszę Trydencką tylko, myśli pan że skaczę z radości że moge uczestniczyć tylko w nomie? LOL!
Cytat: Adeen w Sierpnia 02, 2011, 23:16:29 pmCytujA nie pomyślał pan, że jakby usunęli NOM to bym miał w swojej parafii Mszę Trydencką tylko, myśli pan że skaczę z radości że moge uczestniczyć tylko w nomie? LOL!A nie pomyślał pan jak wielkie szkody mogłoby spowodować takie usunięcie NOMu? I wcale nie jest takie oczywiste co by weszło na jego miejsce. Może się pan nie zgadzać z tym co powyżej napisałem, ale tym bardziej wykazuje to brak konsekwencji w pańskim działaniu. Niby dlaczego ktoś miałby usunąć NOM, skoro pan regularnie uczęszcza, tym samym go wspierając? Wyznaje pan ostre stanowisko dotyczące NOMu, powiedziałbym "fsspxowe", jednak nie przeszkadza to panu w uczestniczeniu w nim.Nie przeszkadza bo nie mam innej możliwości, a Msza jest ważna. CO, mam zaprzestać uczestnictwa w życiu sakramentalnym, demonstrując swoje niezadowolenie z tego bajzlu w Kościele?