Forum Krzyż
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
Stycznia 16, 2025, 19:27:45 pm

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
www.UnaCum.pl

Centrum Informacyjne Ruchu Summorum Pontificum
232886 wiadomości w 6646 wątkach, wysłana przez 1668 użytkowników
Najnowszy użytkownik: magda11m
Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Suche Dni Wrześniowe.
« poprzedni następny »
Strony: [1] 2 3 ... 6 Drukuj
Autor Wątek: Suche Dni Wrześniowe.  (Przeczytany 27545 razy)
Jacques Blutoir
adept
*

Pod Mitrą, czyli Kościelne Safari
« dnia: Września 10, 2009, 12:56:27 pm »

Rozumiem iż następujące stwierdzenie jest prawdziwe: ""Bł. Jan XXIII wprowadził szereg zmian do rubryk i kalendarza rzymskiego. Punktem odniesienia dla Suchych Dni stały się niedziele, co nie zmieniło ich terminu w czasie Adwentu i Wielkiego Postu, ale określenie, że Suche dni wrześniowe następują po 3 niedzieli tegoż miesiąca, zmieniało termin ich obchodu w tych latach, w których 14 września przypada na niedziele, poniedziałek lub wtorek".

Tak więc Suche Dni Wrześniowe przypadają w tym roku 23,25 i 26.09, a jedynie sedewakantyści obchodzą je w śr. pt. i sob. po 14 września (?)

Jakby kto mądry mnie oświecił, to będę wdzięczny.

"O praeclarum diem, cum in illud divinum animorum concilium coetumque proficiscar cumque ex hac turba et conluvione discedam!"
Kalistrat
aktywista

« Odpowiedz #1 dnia: Września 10, 2009, 14:54:32 pm »

Ma Pan całkowitą rację.

W "De anno et eius Partibus" w Mszale z 1962 czytamy:
Quatuor Tempora celebrantur quarta et sexta feria ac sabbato post tertiam dominicam Adventus, post primam dominicam Quadragesimae, post dominicam Pentecostes, post dominicam tertiam septembris.
Natomiast np. w Mszale Leona XIII mamy "Quatuor Tempora celebrantur quarta et sexta Feria ac Sabbato post tertiam Dominicam Adventus, post primam Dominicam Quadragesimae, post Dominicam Pentecostes, post festum Exaltationis sanctae Crucis
romain
adept
*

« Odpowiedz #2 dnia: Września 10, 2009, 14:58:42 pm »

Oj, Panie Jakubie, a raczej niewierny Tomaszu ;)
Cytuje mnie Pan z naszej dyskusji z przed lat
http://www.kosciol.pl/article.php/20040921160748522
Ale moge jeszcze dorzucić świeże dowody:
http://www.fssp.fr/ordo.html
Pozdrawiam serdecznie
P.S. Pisze Pan znakomity blog  :)
Jacques Blutoir
adept
*

« Odpowiedz #3 dnia: Września 22, 2009, 17:31:01 pm »

Oj, Panie Jakubie, a raczej niewierny Tomaszu ;)
Cytuje mnie Pan z naszej dyskusji z przed lat...

Przepraszam, że dopiero teraz odpowiadam.
To dopiero zbieg okoliczności! To Pańskie słowa?
W dowód zaufania pozwolę sobie zapytać, czy rzeczywiście w Suche Dni po Zesłaniu Ducha Św? obowiązywał post ścisły. Jest oktawa, jest pierwsza klasa, są szaty czerwone, a nie fioletowe, w końcu Jan Wierusz Kowalski pisze, że te dni "nabrały świątecznego charakteru" i tylko nie było to dni nakazane. Będę wdzieczny za odpowiedź Panu i każdemu kompetentnemu forumowiczowi.
"O praeclarum diem, cum in illud divinum animorum concilium coetumque proficiscar cumque ex hac turba et conluvione discedam!"
Krzysztof_
Gość
« Odpowiedz #4 dnia: Września 22, 2009, 20:40:54 pm »

ale określenie, że Suche dni wrześniowe następują po 3 niedzieli tegoż miesiąca, zmieniało termin ich obchodu w tych latach, w których 14 września przypada na niedziele, poniedziałek lub wtorek".

JM Rektor  naszej Uczelni zwykł mówić: "można, ale po co?". I tak sobie myślę, że zmieniono termin suchych dni wrześniowych, tylko po co?
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #5 dnia: Września 23, 2009, 07:54:47 am »

W dowód zaufania pozwolę sobie zapytać, czy rzeczywiście w Suche Dni po Zesłaniu Ducha Św? obowiązywał post ścisły. Jest oktawa, jest pierwsza klasa, są szaty czerwone, a nie fioletowe, w końcu Jan Wierusz Kowalski pisze, że te dni "nabrały świątecznego charakteru" i tylko nie było to dni nakazane.

Jejunium exultationis, panie Jakubie! :-)
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Jacques Blutoir
adept
*

« Odpowiedz #6 dnia: Września 23, 2009, 11:56:42 am »

Jejunium exultationis, panie Jakubie! :-)
[/quote]

Dziękuję. Gdyby zechciał Pan jeszcze udzielić mi informacji nt. ew. postu podczas Wigilii Narodzenia św. Jana, Wigilii śś. Piotra i Pawła oraz Wigilii św. Wawrzyńca (ale wg stanu na rok 1962). Autor tekstu o postach, który zamieściłem na blogu nie wspomina o nich. Sądzę, że nie obowiązywały, ale wolę sprawdzić.
Bartek
Administrator
aktywista

« Odpowiedz #7 dnia: Września 23, 2009, 12:49:21 pm »

Nie wspomina dlatego, że post w te dni został zniesiony już przez Piusa X.

Moją wcześniejszą odpowiedź proszę potraktować jako niesprawdzoną - rzuciłem kluczowe hasło, o dokumentach znoszących post nic nie wiem, ale kwerendy też nie prowadziłem.

W temacie postów wigilijnych trafiłem właśnie na ciekawostkę:
7. DECEMBER
Vigil of the Immaculate Conception. (...) Obligation of vigil fast transferred from Assumption Vigil to this date by Pope Pius XII, in 1957.
http://www.marylinks.org/Mary-Calendar.htm

Pozdrawiam
Hoc pulchrum est hominis munus et officium: ut oret ac diligat.
Jacques Blutoir
adept
*

« Odpowiedz #8 dnia: Września 23, 2009, 13:06:38 pm »

7. DECEMBER
Vigil of the Immaculate Conception. (...) Obligation of vigil fast transferred from Assumption Vigil to this date by Pope Pius XII, in 1957.

Zaskoczę Pana - znalazłem dokładniejsze dane:

Post ścisły przypadający na wigilię Wniebowzięcia N. M. P. został dekretem Kongr. Soboru z 25 VII 1957, AAS, 49 (1957), 638, przeniesiony na 7 grudnia. – Kan. 1252 & 2 wśród dni, w które przypada post ścisły, wylicza również wigilię Wszystkich Świętych. Ponieważ wigilia ta została zniesiona dekretem Kongr. Obrz. z 23 marca 1955 (AAS, 47 (1955), 48), wygasł tym samym obowiązek zachowania przywiązanego do niej postu ścisłego.

U sedeków, ale zawsze: http:// www.ultramontes.pl/o_postach.htm
Andris krokodyl różańcowy
aktywista

« Odpowiedz #9 dnia: Września 10, 2010, 11:06:19 am »

Panie Jakubie, sugeruje Pan w "NeV" aby przestrzegać dawnych postów ze względu na teksty liturgiczne, które pojawiają się w KRR, w sensie, że celebrans mówi o poście, który dziś obowiązuje, a wszyscy akurat dobrze odżywieni. Ponieważ dziś już KPK 1917 nie obowiązuje, ale wartałoby, gdy w tych dniach uczestniczy się w KRR aby była logiczna spójność.
Ja proponowałbym, aby w dalszym ciągu przestrzegać dawnych postów, nie ze względu na liturgię i jej spójność, ale przede wszystkim na to, że post jest pomocą do stawania się coraz lepszym katolikiem. W sensie: post jako odmówienie sobie żywności (dobra przyjemność) jest hartowaniem woli człowieka do coraz większej zdolności odrzucenia grzechu (zła przyjemność).
Zbliżają się kolejne suche dni wrześniowe (od 22.września), niech poprzez nasze zachowanie postu prawnie nieobowiązkowego, pomogą w stawaniu się lepszymi chrześcijanami.
Początkowo zamierzaliśmy nie odpisywać na Pański list, ale ponieważ Pan nalega, pragniemy poinformować, że nie odpowiemy na zadane pytanie.
Marcus
aktywista

« Odpowiedz #10 dnia: Września 10, 2010, 11:11:26 am »

Zbliżają się kolejne suche dni wrześniowe (od 22.września), niech poprzez nasze zachowanie postu prawnie nieobowiązkowego, pomogą w stawaniu się lepszymi chrześcijanami.

Popieram! :)
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #11 dnia: Września 10, 2010, 11:55:08 am »

Czyli one są po 3 niedz.września? Ja myślałam,że po 14.09-tak jest w mszaliku benedyktynskim.
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
patryksługa
aktywista

Wprowadzą wśród was zgubne herezje. 2 Piotra 2:1

In Christo
« Odpowiedz #12 dnia: Września 10, 2010, 12:05:00 pm »

kiedy post suchych dni przestał obowiązywać.
Może ktoś poda wszystkie dni postne na rok 1962.
O Maryjo bez grzechu poczęta, módl się za nami, którzy się do ciebie uciekamy i za tymi, którzy się do ciebie nie uciekają a zwłaszcza za masonami i poleconymi tobie. - modlitwa taka jaką podał Maksymilian Kolbe
cabbage
aktywista

« Odpowiedz #13 dnia: Września 10, 2010, 12:22:04 pm »

I spis potraw,które post naruszają :P
http://www.youtube.com/watch?v=r24hZXfl__o&feature=related
To jest Msza Dziękuję Ci!!!!! ;(

Św. Józef z Kupertynu potężny orędownik, zwłaszcza studentów!!

"Gdy strzelcy się kłócą, niedźwiedź jest bezpieczny!" przysłowie norweskie pod rozwagę tradsom ;)

Jestem papistką :] zbawić dusze :-)
x. Konstantyn Najmowicz
aktywista

« Odpowiedz #14 dnia: Września 10, 2010, 12:25:31 pm »

Zasady są takie jak w W. Piątek czy Środę Popielcową. Obowiązywał post i abstynencja od pokarmów mięsnych, lub inaczej mówiąc: post ilościowy i jakościowy.
Instaurare omnia in Christo!
Nikt się nie zbawia, jak tylko przez Ciebie Matko Boga.
Nikt nie otrzymuje darów Bożych, jak tylko przez Ciebie, o pełna łaski!
św. German z Konstantynopola
Strony: [1] 2 3 ... 6 Drukuj 
Forum Krzyż  |  Traditio  |  Summorum Pontificum  |  Wątek: Suche Dni Wrześniowe. « poprzedni następny »

Działa na MySQL Działa na PHP SMF 2.0.19 | SMF © 2014, Simple Machines Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS!